YAŞ'tan Rusya mesajları
Tarih: 27 Kasım 2015 - 01:53
YAŞ kararlarında Rusya için 'komşu' tabiri kullanıldı ancak "Kırım ve Suriye'deki Rusya'nın oldu bittilerine karşı tavırsız kalınamacağı" vurgulandı
Yüksek Askeri Şura’nın kış dönemi toplantısı, Genelkurmay Başkanlığı karargahında yapıldı. Toplantıda alınan kararlar akşam Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylandı.
Aydın Hasan'ın Milliyet'teki haberinde zirvede alınan kararların detayları bildirildi.
Ordunun komuta kademesinin katıldığı toplantıda, Suriye sınırında Rus savaş uçağının düşürülmesinin neden olduğu Türkiye ile Rusya arasındaki gerilimle ilgili önemli değerlendirmeler yapıldı. Toplantıdan sonra yapılan açıklamada, iki husus dikkat çekti. Rusya için komşu tabiri kullanılarak, bu ülke ile arzu edilmeyen çatışma durumlarının oluşmaması için önlem alınması gerektiği üzerinde duruldu.
Bu dostluk mesajının yanı sıra aynı zamanda Karadeniz ve Doğu Akdeniz’deki güvenlik sorunlarına dikkat çekilerek, Türkiye’nin Kırım ve Suriye’deki gelişmeler karşısında Rusya’nın olup bittilerine karşı tavırsız kalmayacağı da diplomatik ve örtülü ifadelerle dile getirildi.
KIŞ TOPLANTISI
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun başkanlığında yapılan kış dönemi YAŞ toplantısına; Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın yanı sıra Türk Silahlı Kuvvetleri’nin
(TSK) bünyesinde görev yapan bütün orgeneral – oramiraller katıldı.
Başbakan Davutoğlu’nun başkanlığında TSK’nın komuta kademesi ile yapılan toplantı, Suriye sınırında Rus savaş uçağının düşürülmesinin neden olduğu Türkiye – Rusya krizinin ardından ayrı bir önem kazandı.
Yüksek Askeri Şura toplantıları, bir yıl içinde iki kez yapılıyor.
Ağustos ayı toplantısında, ana Gündemi terfiler oluşturuyor. YAŞ’ın kış toplantısı ise teamüller çerçevesinde Kasım ayı veya Aralık içinde yapılıyor.
YAŞ’ın 2015 yılı kış toplantısı bugün (26 Kasım) Genelkurmay Başkanlığı karargahında yapıldı. Toplantı; karargahtaki ‘çok gizli’ ibaresinin konulduğu Mareşal Fevzi Çakmak Salonu’nda yapıldı.Toplantıya Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlık etti.
Suriye sınırında Türk hava sahasını ihlal eden SU24 tipi Rus savaş uçağının düşürülmesinin neden olduğu kriz toplantıya ayrı bir konjonktürel anlam yükledi. Bu çerçevede toplantıda Rusya ile oluşan krizin askeri boyutu ve Suriye’nin Türkmen bölgesinde Esad güçlerini tahkim etmeye yönelik askeri harekatının kapsamlı değerlendirilmesi yapıldı.
Toplantıda; Ukrayna ve Kırım’daki gelişmeler nedeniyle Karadeniz’deki güvenlik durumu da askeri boyutu açısından ele alındı. Suriye ve Kıbrıs sorunu çerçevesinde Doğu Akdeniz’deki durum da askeri açıdan kapsamlı olarak değerlendirildi.
TERÖRİSTLE MÜCADELE
PKK ve IŞİD terörü de, toplantının ana gündem maddeleri arasında yer aldı. Toplantıdan sonra yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Toplantıda; TSK’nın Ana Program ve Hedefleri, Harekâta Hazırlık Durumu, Teröristle Mücadele, Karadeniz ve Doğu Akdeniz Deniz Alanlarına Yönelik Güvenlik Değerlendirmesi ve Hudut Güvenliği konularında yapılan faaliyetler ile alınan tedbirler görüşülmüş, personel ve lojistik konuları ile TSK-2033 Yeniden Yapılanma Faaliyetleri hakkında bilgi sunulmuştur.
Ayrıca, son dönemde Suriye hududunda yaşanan gelişmeler ele alınmış; bu bağlamda, komşumuz Rusya Federasyonu ile diplomatik ve askerî diyalog kanallarının açık tutularak, iki ülke silahlı kuvvetleri arasında arzu edilmeyen yeni durumların yaşanmasına engel olacak tedbirlerin alınmasının uygun olacağı değerlendirilmiştir.”
KOMŞU İFADESİ DİKKAT ÇEKİCİ BULUNDU
Resmi coğrafya bilgilerine göre; Türkiye’nin sınır komşusu ülkeler şöyle:
Yunanistan, Bulgaristan, Suriye, Irak, İran, Nahçivan, Ermenistan ve Gürcistan.
Türkiye’nin Rusya Federasyonu ile bir kara sınırı bulunmuyor. Ancak resmi nitelikteki YAŞ açıklamasındaki “komşu” ifadesi dikkat çekici.
Türkiye’nin bu ifadeyle coğrafi nüfuz gücü – etki alanının yanı sıra tarihe ve son yıllardaki halklar arası kültürel ilişkiler çerçevesinde Rusya’yı “komşu” olarak gördüğü ve bunu güçlü olarak ifade ettiği yorumları yapıldı. Türk siyaseti ve diplomasisi tarihinde, Balkan ülkeleri ve Rusya ile ilişkilerde “komşu” terimi özel bir anlam taşıyor. Resmi açıklamadaki “komşu” vurgusuyla; iki ülke arasındaki tarihi, kültürel, halklar arasındaki sosyal, turistik ve ticari ilişkilerin mahiyetiyle ilgili özel bir mesaj verilmek istendiği değerlendirmeleri yapıldı.
YAŞ DIŞINDAN İKİ BÜROKRAT
Cumhurbaşkanı’nın, YAŞ üyelerine verdiği akşam yemeğinde eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk de, YAŞ üyesi sıfatıyla bulundu. Yemekte; YAŞ üyesi olmayan Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga ile Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan da yer aldı.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/yastan-rusya-mesajlari/458792