İstanbul Barosu: Haber alma özgürlüğüne darbe
Tarih: 27 Kasım 2015 - 01:36
Can Dündar ve Erdem Gül'ün tutuklanmasının ardından İstanbul Barosu'ndan yapılan açıklamada "Dünyanın en büyük barosu olarak 'pes' diyoruz" denildi
Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve gazetenin Ankara Temsilcisi Erdem Gül, sevk edildikleri İstanbul Nöbetçi 7. Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklandı. Tutuklama kararına İstanbul Barosu, 'dünyanın en büyük barosu olarak "pes" diyoruz' açıklaması yaptı.
Baro'dan yapılan açıklama şöyle:
"Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün tutuklanması kararı, ülkemizde hukukun geldiği son çaresizlik değilse, özgürlükler alanında vardığımız son karanlık evredir. İstanbul Barosu olarak, böyle bir karara tanıklık etmiş olmayı, hukukçu kimliğimizle bağdaştıramadığımızı itiraf ediyoruz.
Bu karar, halkın haber alma özgürlüğüne indirilen bir darbe niteliğindedir. Belki bundan daha da önemlisi, gelecekte haberin oluşturulmasındaki unsurları değiştiren bir korkunun yaratılmasının amaçlanmış olmasıdır. Zira bu karar, basın özgürlüğünün tarih boyunca edindiği kazanımları yok sayan bir belgedir. Bu niteliği ile de basın tarihinde bir leke olacaktır.
Karar, Türk Hukukunun içinde bulunduğumuz zaman dilimindeki açmazının da görüntüsüdür. Özel olarak oluşturulan Mahkemelerle, açıkca yargıya müdahale niteliği taşıyan beyanların yanyana getirilebildiği bir atmosferde, hukuk adına soluk almak ne denli olası ise, Can Dündar ve Erdem Gül'ün casusluğunu ve örgüt üyeliğini anlamak da o denli olasıdır. Dünyanın en büyük Barosu olarak "pes" diyoruz. Pes."
Cumhuriyet yazarı Doğan Satmış
Bu, basın tarihine geçecek bir hukuk skandalıdır. Basın Kanunu’na göre gazetede yayınlanan haberler için 2-4 ay içinde dava açılabilir, burada 5.5 ay sonra açılmış. İlk kez Cumhuriyet gazetesinin genel yayın yönetmeni ve Ankara temsilcisi tutuklanıyor. Bu Türk basın tarihine kara bir leke olarak geçecek ve buna imza atanların özgeçmişinde yer alacak. Bugün alınan karar maalesef Türkiye’yi hem itibar hem basın özgürlüğü açısından birkaç kademe aşağı düşürecek.
İsmet Berkan-Hürriyet Gazetesi Yazarı
Ben daha saçma sapan bir mahkeme kararı tahayyül edemiyorum. Ortada bir devlet sırrı mı var? Devlet sırrı ortaya çıktığı andan önce sırdır. Bir sır ifşa olduğu andan itibaren sır değildir.Savcılık tarafından yürütülmüş bir dosya bu. Ben hakikatten anlamakta zorluk çekiyorum ve bu tutuklamanın intikam amaçlı olduğunu düşünüyorum.Arkadaşlarım serbest kalacaklar. Mesleklerini yaptılar diye insanları tutuklamaya başlarsanız nerelere varırsınız. Ben bu suçlardan defalarca yargılandım ama hiçbir zaman tutuklanmadım. Çok acayip bir durumla karşı karşıyayız.
Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç
Aslında bu akşam İstanbul 7. Sulh Ceza Mahkemesi'nce gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül değil, özgür haber ve halkın haber alma hakkı tutuklanmıştır.
TGC Başkanı Turgay Olcayto
Bedeli bu olmamalıydı. Onların yaptığı sadece halkın haber alma haklarına sahip çıkmaktı. Hep bunu yaptılar. Bunun üst mahkemeye de itirazı var. Türkiye demokrasiden uzaklaştırılıyor mu? Türkiye çok seslilikten tek sesliliğe mi gidiyor? bunu tartışacağız. Uluslararası normlarda gazetecinin sorumluluğu tanımlanır. Orada gazeteci patronlardan, otoritelerden önce halka karşı sorumludur. Can ve Erdem bunu yapmışlardır. Üzücü bir dönem başlıyor gibi görünüyor. Biz mücadelemizi sürdüreceğiz. Türkiye'de çağdaş demokrasiyi yerleştirene kadar mücadele edeceğiz.
Yani onlar yazıp çiziyorlar bize destek veriyorlar ama onların desteği yetmiyor. Şu anda dediğin gibi çok gergin bir ortamda böyle şeyler yaşanınca... Böyle korku ikliminde mi yaşanmalı? Farkındaysanız artık sanat da Türkiye'de yaşanmaz oldu. Umarım ileriki günler bu kadar tatsız olmaz.
Bir girişiminiz olacak mı?
Bir açıklama gelecek. Tabii yarın bir açıklamamız daha olacak. Ayrıca yarın Cumhuriyet Gazetesini ziyaret edeceğiz.
Yazar Mehmet Tezkan
Vahim bir şey. Bu olayı yapan savcı… Devletin savcısı. O fotoğrafları Can Dündar çekmedi. Devletin görevlisi çekmiş. Dosyaya konuşmuş resmi belgelerde var. Daha öne iktidara yakın gazeteler jandarmaların mit mensuplarına silah doğrulma görüntülerini yayınladı. Onları yayınlayanlar hakkında devletin gizli belgesini yayınlamaktan soruşturma neden açılmadı.
O da gizliydi. Herkes sustu. Bu tamamen taraflı bir yargı. Yarın bir başka hakim gelir başka karar alır. Siyasi boyutu yok mu bunu. Cumhurbaşkanı bedelini ödeyecek dedi. Tutuklama, yargıla. Sonuna kadar yargıla… Şimdi tutuklandı neyi engelleyecek. Can Dündar tutuklanmasaydı delil mi karartacaktı?
Yazar Özgür Mumcu
Bu karar Can Dündar ve Erdem Gül'ün suçunun ispatı değil iktidarın bir itirafıdır.
Ufuk Uras
Erdem Gül ve Can Dündar'ın tutukluluğu gazeteciliğin tutuklanmasıdır.
Gazeteci Nagehan Alçı
Bu nedenle yargılanmaları doğaldır ama tutuklanmalarını yanlış buluyorum. Bunun üzerinden yerni bir tartışma başlayacak ama buy Türkiye’ye zarar verecek. Bu tutuklama kararını ben de yanlış buluyorum ve bize enerji kaybettireceğini düşünüyorum.
Şirin Payzın
Erdem Gül ve Can Dündar'ın tutuklanması basın özgürlüğüne ve gazeteciliğe müdahaledir.. Demokrasiye ve bu ülkeye asla yakışmaz..
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/istanbul-barosu-haber-alma-ozgurlugune/458789