İş dünyası yeni kabineyi nasıl buldu?
Tarih: 25 Kasım 2015 - 07:28
İş dünyası, AK Parti'nin Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı 64'üncü hükümeti değerlendirdi
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, 64. hükümete ilişkin, "Kabinede hem 13 yılın tecrübesini sürdürecek, hem de yeni bir enerjiyle çalışacak isimleri bir arada görmekten memnunuz" ifadelerini kullandı.
İş dünyası, 1 Kasım'da gerçekleştirilen milletvekilliği seçiminden tek başına iktidar olarak çıkan AK Parti'nin Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı 64'üncü hükümeti değerlendirdi.
Çağlar, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetti:
"Yeni hükümette görev yapacak sayın bakanları, en samimi başarı dileklerimle kutluyorum, ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Kabinede hem 13 yılın tecrübesini sürdürecek, hem de yeni bir enerjiyle çalışacak isimleri bir arada görmekten memnunuz. Yapısal reformlarla hükümetin yeni bir başarı hikayesi yazacağına eminiz. 64. Hükümet'in Türkiye'yi ve ekonomiyi 2023 hedeflerine taşıyacak, refahı artıracak, çözüm bulacak çalışmaları gerçekleştireceğine yürekten inanıyoruz. Yeni hükümetin plan ve kararlarını hayata geçirmek için iş dünyası olarak üzerlerine düşen görevi yapmaya hazırız. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı görevini üstlenen Bülent Tüfenkci ile ülkemiz ticaretine atılım yaptıracak yeni çalışmalara imza atacak olmanın heyecanını yaşıyoruz."
Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Başkanı Mustafa Koca ise büyük ümitlerin ve beklentilerin odaklandığı bir yürütme merkezi olan kabinenin, bu görevi hakkıyla yerine getirebilecek bir ekipten oluştuğunu ifade etti.
Mevcut iktidarın başarılı sayılan bir performansı bulunduğuna dikkati çeken Koca, şunları kaydetti:
"Doğal süreçler içerisinde adeta ülke envanterini ve girdaplarını çok iyi şekilde öğrenmiş bir tecrübe var karşımızda. Şimdi yeni hükümetten beklediğimiz, artık büyük bir yenilenmenin kararını vermesi ve derhal hızlı bir şekilde harekete geçmesidir. Ekonomide sıçrama yapılması gerekli. Bu kabine, tecrübe ve dinamizm ifade eden bir kabine imajı veriyor. Kişi başına düşen milli gelir hesaplarıyla 10 bin doların altına düşmüş bir sonuç kabul edilebilir bir sonuç değildir.
Dolayısıyla kabine derhal harekete geçmeli ve bize sınıf atlatacak ve bizi 2023 hedeflerine yaklaştıracak dinamizmi ortaya koymaya başlamalıdır. Bunun için hem temel büyüme politikalarında değişikliğe hem de ciddi anlamda yapısal reform çalışmalarına ihtiyaç var. Eski bir gelenektir ama önemlidir. İlk 100 günde ortaya konacak performans, dört yılda neler yapılacağının önemli bir işareti olacaktır."
Koca, en önemli yapısal dönüşüm ihtiyacının ekonomide olduğunu aktararak, "Bilimi, Ar-Ge'yi, inovasyonu teknolojiye ve endüstriye aktarmayı bir özel politika olarak devreye almalı ve ne pahasına olursa olsun yüksek katma değerli üretimi başarmalıyız. Üretimde çok ciddi anlamda yeni bir karakter kazanmaya ihtiyaç var. Konvansiyonel metotlarla asla 2023 hedefleri yakalanamaz. Reform, icat ve atılım yapılması gerekli. Kabinenin bunları başarmasını ümitle bekliyoruz" değerlendirmesini yaptı.
"Kazanımlarımızı koruyacak bir program uygulanmasını bekliyoruz”
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan ise iş dünyası olarak, 2019 yılına kadar görev yapacak hükümetin söz konusu ikinci nesil reformları uygulayacağına ve diğer tüm ekonomik reformların devam edeceğine inandıklarını vurguladı.
Türkiye'nin, bölgedeki en büyük ve krizlerin ortasında bir güven, istikrar ve itibar adası olduğuna dikkati çeken Vardan, "Kazanımlarımızı koruyacak ve ekonomimizin dönüşümünü sağlayacak bir program uygulanmasını bekliyoruz. Şimdiye kadar yaptığımız tüm temaslarda hükümetimizin büyük dönüşümünü gerçekleştirme kararlılığında olduğunu gördük. Her biri birbirinden değerli yeni bakanlarmızla ülkemizin ihtiyacı reformları yaparken beraber çalışacağız. Yeni bakanlar kuruluna başarılar ve ülkemize hayırlı olmasını diliyoruz" açıklamasını yaptı.
İstanbul Tekstil ve Hammadde İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurlu Başkanı İsmail Gülle ise bir süredir oluşan belirsizliğin ortadan kalması ve istikrarın gelmesiyle Türkiye'nin yeniden hızlı büyüme rakamlarına ulaşan, ihracatını artıran bir ülke olacağına inandıklarını vurgulayarak, yeni bakanlara ve oluşturulan kabineye Türkiye'nin büyük hedeflerine ulaşması için yapacakları çalışmalarda başarılar diledi.
Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı Bülent Aymen de yeni kabinenin hem tecrübeli hem de alanında uzman isimlerden oluşmasının, istikrarın devam edeceğine olan inançlarını kuvvetlendirdiğini belirtti.
Aymen, "Sayın Ekonomi Bakanımızın önümüzdeki dönemde ihracatın sorunları ve özellikle daralan pazarlardaki ihracatçının problemlerinin giderilmesinde başarılı olacağına inanıyoruz" ifadesini kullandı.
İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi ise Türkiye'nin gelecekteki büyük hedeflerini hayata geçirecek çalışmaları hep birlikte yapmayı umduklarını kaydetti.
Tanrıverdi, seçimlerle geçen bir dönemin ardından artık ekonomiye odaklanıp ihtiyaç duyulan reformların bir an önce hayata geçirilmesini beklediklerini aktardı.
"Yeni hükümetin bir an önce ekonomiye odaklanmasını bekliyorum"
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Şeref Fayat ise başta ekonomi olmak üzere uzun zamandır ötelenen sorunlar bulunduğuna dikkati çekerek, yeni hükümetin bir an önce ekonomiye odaklanacağına ve sorunların çözümü için çalışacağına inandıklarını aktardı.
Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sami Kariyo da en büyük arzularının ekonomiyi temel alan bir hükümete kavuşmak olduğunu belirterek, "Bugün itibariyle bunun gerçekleştiğini görüyoruz. 90 günlük süreçte reformlarını hayata geçirecek bir hükümet, Türkiye'ye büyük ivme kazandırır. Türk perakende sektörü olarak, bu süreçte hükümetimize her türlü desteği vermeye hazırız" ifadelerini kullandı.
Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Hüseyin Çetin ise ülke olarak bir yıl kaybedildiğine dikkati çekerek, "Ahmet Davutoğlu başkanlığındaki kabinenin hiç zaman kaybetmeden işe koyulmasını bekliyoruz. Yoğun bir mesaiyle kaybettiğimiz zamanı hızla telafi etmeliyiz. Diğer taraftan hükümetimizin ayakkabı sektöründe üretimi büyütecek politikalar geliştirmesi sektörümüzün geleceği için çok önemli" değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de 4 yıl sürecek bir istikrar hükümetinin iş başında olmasının, Türkiye için bir fırsat olduğunu belirtti.
Büyükekşi, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Dünya ekonomisinde yaşanan gerilemeye rağmen ekonomik göstergeleri olumlu seyreden Türkiye'nin, önümüzdeki yıllarda yeni hükümetin kararlı duruşuyla yüksek büyüme iştahını sürdüreceğine inanıyoruz. Hükümetimizin atacağı adımları yakından takip etmeye ve kabinenin tüm bakanlıklarıyla güçlü iş birliğimizi yoğunlaştırmaya devam edeceğiz. Büyüyen, ihracatı gelişen ve gelecek nesilleri refah içinde yaşayan güçlü bir ülke inşa etmek üzere, her zaman olduğu gibi yeni hükümetimizle de yapıcı çözüm önerilerimizi paylaşmayı sürdüreceğiz."
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan da 64. Hükümetin, Türkiye'yi, ekonomiyi ve sanayiyi daha ileriye taşıyacağına inandıklarını belirterek, "İSO olarak, yeni hükümetimize Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu reformları yapması, her alanda kalkınma hamlesine devam edilmesi, sanayimizin geliştirilmesi, kaliteli bir ekonomik büyüme ve istihdamın artırılması çabalarında karşılıklı bir diyalog içinde her türlü desteği vermeye hazırız" ifadelerini kullandı.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/is-dunyasi-yeni-kabineyi-nasil-buldu/458613