DEİK uyardı: Katma değer üretmezsek...
Tarih: 24 Kasım 2015 - 06:05
DEİK Başkanı Vardan, "İhracat artışını sağlayacak mantaliteyi tüm firmalarımızın sağlaması lazım" dedi
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, iş dünyasına uyarılarda bulundu. İş dünyasının sıkıntıda olduğunu ve belli bir noktadan sonra yürüyemediğini belirten Vardan, “İhracat artışını sağlayacak mantaliteyi tüm firmalarımızın sağlaması lazım. Yüksek katma değerli ürünleri üretemezsek biz çakılacağız, başkası gelip bizim önümüzde mal satacak. Tamam biz dünden bugüne imalat yapmasını ihracat yapmasını öğrendik. Pazarlarda yer edindik. Ama herkes aynı pazarları kullanıyor. Rekabetçi olacak durumları oluşturmalıyız. Orta vadede olacak bir şey, ama üstümüze tehlike olarak geliyor” dedi.
7 Haziran ve 1 Kasım seçim sonuçlarını birlikte değerlendirmekte fayda olduğunu söyleyen Vardan iş dünyası olarak herkesin şu anda son derece memnun olduğunu gördüklerini kaydetti. Vardan “Çünkü Türkiye istikrarlı olduğu zamanlarda ilerlemeyi sağlamış. Bundan sonra arzumuz hızlıca karar alabilecek ve birimler arasında uyumlu çalışmanın olacağı bir yapı görmek. Sayın başbakanın da hem bu yönde, hem de ikinci nesil reformları uygulayacakları yönünde sözleri vardı. Bunların uygulanacağını düşünüyoruz” dedi.
ASGARİ ÜCRET HALLEDİLSİN
Asgari ücret ve emeklilerle ilgili konuların bir an önce halledilip gündemden kalkması gerektiğini belirten Vardan şöyle devam etti: “İş dünyasının da sıkıntıda olduğu açılamadığı bir ortam var. Bu sadece Türk iş dünyasının da sorunu değil. İhracata dayalı bir büyüme benimsemişsek, ihracat yaptığımız ülkelerdeki konjonktür de önemli. Çin ve ABD’nin durum ve tavırları bizi yakından etkiliyor. Yakın çevre de önemli. Mesela Libya’da müteahhitlerimizin 1.5 milyar dolar olacağı var. Mısır’da 2.2 milyar dolarlık yatırımımız var, bu pazar da sıkıntılı yürüyor. Suriye neredeyse kapanmış durumda.” Vardan DEİK’le ilgili tartışmaların zaman zaman olduğunu dile getiren Vardan “Ama şuradan bakmak lazım. Orada yeni bir yapı oluştu ve bu yapı değişikliğini isteyen şahsen ben değilim. Yasa ilk çıktığında ‘DEİK devletleşti’ diyenler çıktı. Ama bakın bugün üye sayımız yüzde 50 arttı, kurucu kuruluş sayısı arttı. Bu da farklı bir şey oluştuğunu gösteriyor. 130 konseyden 129’unda yönetim değişti. Seçimlere gelip görseydiniz kıran kırana bir seçim oldu. Eskiye baktığımızda böyle bir şey yok. Devletin bir müdahalesi yok” diye konuştu. (Hürriyet / Hacer Boyacıoğlu)
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/deik-uyardi-katma-deger-uretmezsek/458501