Yazdır

Konser biletinde aslan payı vergiye

Tarih: 12 Kasım 2015 - 05:06

Konser maliyetleri sanatçıların belini büküyor. 100 TL'lik bilette 91 TL vergi ve masrafa. Sanatçıların tek desteği sponsorlar ve belediyeler

Son yıllarda bir konserin maliyetinin bilet gelirlerinin yüzde 91’ini oluşturması, sanatçıların adeta belini büktü. Gelirleri azalan sanatçılar sponsor ve belediye desteği olmadan konser düzenleyemez hale geldi. Destek almadan konser düzenleyen bir sanatçı 100 liralık bir biletten 9 lira gelir elde edebiliyor. Biletlerin yüzde 100’ünü satamazsa bir de üzerine para ödüyor.

TÜM BİLETLERİ SATMALI

Ceyhun Kuburlu'nun Hürriyet'te yer alan haberine göre konser biletlerinde en büyük payı vergiler alıyor. Konser düzenleyen bir sanatçı sattığı her bilet için hem KDV hem de eğelence vergisi ödüyor. Bu iki verginin payı yüzde 28’i buluyor. Bilet satış operasyonu için de yüzde 10 pay ayrılıyor. Ayrıca sanatçılar bir biletin yüzde 8’ini de meslek birliklerine telif olarak ödüyor. Tüm bunlara tanıtım, prodüksiyon ve mekan kirası da eklenince bilet gelirlerinin yüzde 91’ini giderler oluşturuyor. Sanatçı ve sahnedeki orkestrasına sadece yüzde 9’luk pay kalıyor. Bugün 4 bin kişilik Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava’da sahneye çıkan bir sanatçı tüm biletlerini ortalama 100 liraya satması halinde 36 bin lira kalıyor. Bu parada en az 10 kişi arasında paylaşılıyor. 

HEDEF EĞLENCE VERGİSİ

Konser giderlerinin düzenlenmesi için sektör olarak harekete geçtiklerini anlatan Türkiye Etkinlik ve Eğlence Sektörü Derneği (TESDER) Yönetim Kurulu Başkanı Fırat Kasapoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı: “Hükümetten sektör olarak ‘eğlence vergisi’nin kaldırılmasını talep edeceğiz. Çünkü bu vergi dünyanın hiç bir yerinde alınmıyor. Zaten yüzde 18 KDV ödüyoruz. Bir de yüzde 10 eğlence vergisi kesiliyor. İlk hedefimiz bu vergiyle ilgili düzenlemelerin yapılmasını sağlamak. Sektör olarak hükümet kurulduğu gibi bu konuda girişimlerimizi hızlandıracağız.”

ÖNLEM ALINMALI

Giderlerin çok yüksek olması nedeniyle son dönemlerde konserlerin sponsor ve belediyelerin desteğiyle yapılabildiğini anlatan Fırat Kasapoğlu, “Organizasyonu yapanlar sponsor peşinde. Bugün sponsorsuz bir konser düzenlemek neredeyse imkansız hale geldi. Bu konuyla ilgili çalışmaların hızlanması gerekiyor. Biran önce önlemler alınmalı” şeklinde konuştu.

ABD VE AVRUPA’DA KİŞİBAŞI 1 DOLAR

TÜRKİYE’de mekan kiraları için de düzenleme yapılması gerektiğinin altını çizen Fırat Kasapoğlu, “Tüm bu giderlerde mekan kiraları için ödenen ücretler de çok yüksek bir paya sahip. Örneğin Avrupa’da ve Amerika’da sanat için kiralanan mekanlarda kişibaşı 1-2 dolar ücret ödeniyor. Yani ne kadar bilet satıldıysa o kadar para veriliyor. Ancak Türkiye’de mekan bulmak zor olduğu için kiralarda çok yüksek kalıyor. Bu konuyla ilgili de çalışmalar yapıyoruz” dedi.

ORTALAMA 2 BİN KİŞİ GELDİ

BU yıl düzenlenen konserlerin iptaller ve kötü hava koşulları nedeniyle beklenen ilgiyi görmediğini de belirten Fırat Kasapoğlu, “Sektör bu yaz çok iyi bir yıl geçirmedi. Ama biz bu tür durumlara alışkınız. Bu yıl düzenlenen konserlere ortalama 2 bin kişi geldi. İnsanlar da bu yaz çok fazla konsere gitmek istemedi” dedi.

BEDAVA BİLET İÇİN DE VERGİ

SPONSORLARIN ücretsiz olarak dağıttı biletler için de vergi ödediğini belirten Fırat Kasapoğlu, “Yüzde 10’luk eğlence vergisi sponsor biletlerde de geçerli. Yani organizatör bu biletler için ücret almasa bile vergisini ödemek zorunda kalıyor” diye konuştu.

100 LİRALIK BİR BİLETİN DAĞILIMI

Gider kalemi          Pay (Yüzde)

-------------------------

KDV        18

Eğlence vergisi     10

Bilet satışı              10

Telif        8

Tanıtım   15

Prodüksiyon         15

Mekan kirası         15

Sanatçı ve orkestra              9
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/konser-biletinde-aslan-payi-vergiye/457636