S&P'den Türkiye için not açıklaması
Tarih: 06 Kasım 2015 - 20:00
Kredi derecelendirme kuruluşu S&P Türkiye'nin notunu teyit etti, görünümü negatifte bıraktı
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Türkiye'nin BB+ olan kredi notunu teyit etti, görünümü de negatif olarak korudu. Kuruluş, not teyit kararının esnek kur rejimi ve iyi sermayelendirilmiş bankacılık sistemini yansıttığını bildirdi.
Açıklamada, "Türkiye'nin esnek kur oranının ve görece iyi sermayelendirilmiş bankacılık sisteminin gelecek dış şokları absorbe edebileceğini düşünüyoruz" denildi.
Negatif not görünümünün ise "dış finansman kaynaklarının azalması ya da maliyetlerinin artması ile kuvvetler ayrılığında bozulmalar yaşanması" gibi alternatif senaryoları içerdiği kaydedildi.
S&P, bununla birlikte Türkiye'nin kamu borcunun yönetilebilir seviyelerde kalacağı öngörüsünde bulundu.
AK Parti'nin 1 Kasım seçimlerinde tek başına iktidar olacak çoğunluğu elde ettiği hatırlatılan açıklamada, bu sonuçla Türkiye'nin 2016-2018 döneminde ortalama yüzde 2,7 büyüyeceği ve işsizlik oranının yüzde 10 civarında kalacağı tahminlerine de yer verildi.
2015'te %3.1 büyüme bekliyor
Global ekonomik ortamdaki belirsizlik ve Fed'in faizleri artırmasının Türkiye'de reel faizleri arttırabileceğine dikkat çeken S&P Türk ekonomisine ilişkin beklentilerine de yer verdi.
"GSYH'nin 2015'te reel olarak yüzde 3,1 büyümesini öngörüyoruz. Türk ekonomisi, yılın ilk yarısında beklenenden güçlü olan talepten yararlanmasına rağmen, kasım seçimleri öncesindeki siyasi belirsizliğin ikinci yarıdaki büyümeyi baskılayacağını düşünüyoruz" değerlendirmesinin yapıldığı raporda, ayrıca ekonominin iç talepten, dış talebe doğru yönelen bir dengelenme süreci yaşadığı kaydedildi.
Bununla birlikte, Türk bankalarının iyi derecede denetlenmeye ve sermayelendirilmeye devam edeceğini öngören S&P, Türkiye'nin kamu açığının, döviz kuru ve bütçe performansını olumsuz etkileyecek dış şoklara maruz kalınmadığı sürece sürdürülebilir seviyelerde kalacağını vurguladı.
Açıklamada, ayrıca kamu borcunun yaklaşık üçte ikisinin Türk lirası cinsinden olduğu belirtilirken, "Ana senaryomuzda, bütçe açığının, 2015-2016 döneminde GSYH'nın yüzde 1,6'sı seviyesinde gerçekleşmesini bekliyoruz. Bu oran, 2018'de yüzde 3'e yükselebilir" tahmininde bulunuldu.
Kuruluş, öte yandan, petrol üreticisi ülkelerdeki talebin gerilemesine neden olan düşük petrol fiyatlarının, Türkiye'nin ihracatını sınırladığı, ancak dış ticaret hadlerini iyileştirdiği tespitine de yer verdi.
Türk hükümetinin, geçmişte ekonomik riskleri saptamakta başarılı olduğunu kaydeden S&P, özellikle 10. Kalkınma Planı çerçevesinde yurtiçi tasarruf oranlarını artırmaya yönelik adımlara odaklanıldığını vurguladı. Buna karşın, uygulamanın yavaş olduğuna işaret edilen raporda, reform programının hızlandırılmasının, Türkiye'nin dış finansmana ihtiyaç ekonomi modelini değiştirmesine yardımcı olacağı görüşü paylaşıldı.
S&P, küresel ekonomideki belirsizlik ve ABD Merkez Bankası Fed'in beklenen faiz artışının, Türkiye'de reel faizleri arttırabileceğine işaret ederken, bunun uluslararası yatırımcının iştahını azaltabileceğini öne sürdü.
Sırada Moody's var
S&P'nin bugünkü not değerlendirmesi, kuruluşunun 2015 takviminde Türkiye için belirlenen son tarihti. Türkiye'nin kredi notuna ilişkin bir sonraki değerlendirme ise 4 Aralık 2015 tarihinde Moody's tarafından yapılacak.
S&P, 8 Mayıs'taki değerlendirmesinde Türkiye'nin yabancı para cinsinden kredi notunu "BB+" ve not görünümünü ise "negatif" olarak teyit ederken, yerel para cinsinden kredi notu ise "BBB"den "BBB-"ye düşürmüştü.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/spden-turkiye-icin-not-aciklamasi/457190