Yüksek dolar ihracatçıyı vurdu
Tarih: 05 Kasım 2015 - 06:08
Türk Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan, ihracattaki düşüşü değerlendirdi
Türk Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan, ihracat performansında yıllık 10 milyar dolara yakın kaydi kayıp yaşandığını açıkladı. Hürriyet'teki haberde, ihracattaki düşüşü değerlendiren Kaplan, ihracata yönelik üretim yapan firmaların ithal girdilerinin dolar ile temin edildiğini, buna karşın en önemli pazar olan Avrupa Birliği’nde satışların Euro ile gerçekleştiğini belirterek, dolarda yaşanan değerlenmenin bu yapıya sahip ihracatçı sektörlerin karlılığı üzerinde olumsuz etki yarattığını kaydetti.
Hayrettin Kaplan, Euro/dolar paritesindeki düşüşün ihracat performansını kaydi olarak etkilediğini söyleyerek, “Son dönemde büyük etkiler yaratan bu mekanizma, doların değerlenmesi ile birlikte Euro cinsinden gerçekleştirilen ihracatın dolar karşılığının matematiksel olarak azalması şeklinde kendini gösterdi. Euro cinsinden satışlarda, geçen yıla göre aynı miktarda malı aynı fiyata satsanız bile, Euro/dolar paritesi düştüğünden ihracatın dolar performansı düştü. Yaptığımız hesaplara göre, bu nedenle ihracat performansımızda, yıllık 10 milyar dolara yakın kaydi kayıp yaşandı” dedi.
25.4 MİLYAR DOLAR DESTEK
Kaplan, dengeleri etkileyen ikinci kur hareketinin ise TL’nin dolar ve Euro karşısında değer yitirmesi olduğunu vurgulayarak, “TL değer kaybettiğinde ihracatçılar için yükselen kar marjı, ithal girdi maliyetlerinin artmasıyla daralıyor, kur hareketinin ihracatı artırma kapasitesi azalıyor. Bunlara rağmen AB’ye gerçekleştirdiğimiz ihracat yükseliş trendinde ve reel ihracat toparlanmaya başladı. Tahminimiz; paritenin olumsuz etkisinin hafifleyeceği, ihracatın toparlanmaya başlayacağı yönünde.”
Hayrettin Kaplan, tüm bunlara rağmen Eximbank olarak ihracata 2015 yılının ilk 10 ayında 8.3 milyar doları sigorta; 17.1 milyar doları nakdi kredi olmak üzere toplam 25.4 milyar dolar tutarında destek sunduklarını da ifade ederek, ihracatın da yüzde 21’ini finanse ettiklerini açıkladı.
230 ülkeye yapılan ihracatı sigortalıyoruz
Hayrettin Kaplan, Eximbank sigorta poliçesinin faktoring şirketleri tarafından teminat olarak kabul edilmesi ile ilgili çalışmalara da değinerek, şunları söyledi:
“Bu yılın Ocak-Eylül döneminde Kısa Vadeli İhracat Kredi Sigortası kapsamına alınmış sevkiyatın 263 milyon dolarlık kısmı, Sevk Sonrası Reeskont Kredisi ile kredilendirildi. Bu iş birliğini, Finansal Kurumlar Birliği’nden gelen talep doğrultusunda faktoring şirketlerine de yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz. İhracatçıların 360 güne kadar vadeli sevkiyatlarını sigortalıyoruz. Dolayısıyla her bir sevkiyat için ayrı ayrı sigorta sözleşmesi yapılmasına gerek duyulmuyor: Bankamız 238 ülkeye yapılan ihracatı sigorta kapsamına alıyor.”
Faktoring talepleri krediye döndü
Hayrettin Kaplan, reeskont kredisinin Eximbank’ın yürüttüğü yüksek hacimli kredi programı olduğunu, Merkez Bankası’nın tahsis ettiği 15 milyar dolar fonu kullandıklarını belirterek, şu açıklamayı yaptı:
“İhracat alacaklarını faktoring firmalarına temlik eden ihracatçı firmalar da programa dahil edildi. Kredinin faktoring şirketleri ile kullanıma açılması daha geniş bir coğrafyada faaliyet gösteren daha fazla ihracatçıya ulaşılması açısından büyük katkı sağlıyor. Yılbaşından itibaren program kapsamında 13 faktoring firmasına limit tahsis edildi ve Mart ayından bugüne ihracatçıların alacakları program kapsamında finanse ediliyor. Limit tahsis edilen faktoring şirketleri üzerinden bankamıza ulaşan ve Merkez Bankası’nın kriterlerini taşıyan taleplerin tamamı krediye dönüştü. Talep miktarı henüz yeterli değil. Esasında faktoring sektörü, ihracat alacakları açısından önemli bir potansiyele sahip.Krediye aracılık edecek, faktoring şirketlerini de programa dahil etmek için başvurular alıyor, limit tahsis ediyoruz. Kısa vadede, aracı sayısı ile erişilecek ihracatçı sayısının, buna bağlı kredi miktarının artacağını öngörüyoruz.”
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/yuksek-dolar-ihracatciyi-vurdu/457041