Bakanlıktan 30 bankaya denetim!
Tarih: 26 Ekim 2015 - 08:11
Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşcı, 30’a yakın bankaya denetim yaptıklarını açıkladı
Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşcı, 30’a yakın bankada tüketici kanunu ve yönetmeliklerine ilişkin denetimler yaptıklarını belirterek, “Bu denetimleri öncelikle rehberlik anlayışı ile yerine getiriyoruz. 4 bankamıza kanuni sınır kapsamında 110 milyon lira ceza tebliğ edildi” dedi.
Yüzde 95’i krediler
Aşcı, tüketici hakem heyetlerine 2014 yılında 5 milyon 445 bin başvuru yapıldığını, bunların 2 milyon 727 bininin karara bağlandığını söyledi. Tüketici hakem heyetine yapılan ve tüketici bilgi sistemine kaydedilen şikayet sayısının 20 Ekim itibarıyla 1 milyon 426 olduğunu anlatan Aşcı, “Geçen sene Tüketici Kanunu yürürlüğe girdiği için bankalar tam uyum sağlamamıştı, ondan kaynaklanan bir durum vardı” diye konuştu.
Söz konusu başvuruların 1 milyon 161 bininin (yüzde 95) tüketici kredileri, kredi kartları, konut finansman sözleşmeleri gibi bankacılık sektörüyle bağlantılı şikayetlerden oluştuğuna işaret eden Aşcı, bunların 927 bininin (yüzde 68) karara bağlandığını kaydetti. Aşcı, karara bağlanan başvurulardan yüzde 95’nin ise tüketici lehine sonuçlandığını bildirdi. Şu anda 30’a yakın bankada tüketici kanunu ve yönetmeliklerine ilişkin denetimler yaptıklarına dikkati çeken Aşcı, bu denetimleri öncelikle rehberlik anlayışıyla yerine getirdiklerini aktardı. Bakan Aşcı, şöyle devam etti: “Kredi kartı, tüketici kredisi, konut kredisi işlemlerinde Bakanlık olarak bir anlamda rehberlik hizmeti veriyoruz. Bunu yaparken de gördüğümüz aykırılıklara kanuni sınırlarımız çerçevesinde cezalarımız da var. Şu anda 4 bankamıza müfettişler tarafından kanuni sınır kapsamında 110 milyon lira ceza kesilmiş durumda, tebliğ edildi. Yıl sonuna kadar arkadaşlarımız bitirecek. 30’a yakın banka incelemeden geçiyor.”
BDDK: KOBİ’ler için KGF sistemini düzenleyeceğiz
BBDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, bankalar ve banka dışı finansal kuruluşlar tarafından verilen kredilerin toplam tutarının Haziran 2015 itibarıyla 1 trilyon 639 milyar lira iken, KOBİ’lere sağlanan kredi tutarının 429 milyar lira olduğu söyledi. Akben, “Yani KOBİ’lere sağlanan finansman tutarının toplam krediler içerisindeki payı yüzde 26 seviyesinde. Bu oran düşük kaldı” dedi. Katılım bankalarının öz kaynağa dayalı KOBİ finansmanında elini rahatlatacak önemli bir mekanizmanın da Kredi Garanti Fonu (KGF) olduğuna dikkati çeken Akben, KGF’nin henüz devreye sokmadığı kar zarar ortaklığı işlemlerine yönelik garanti sistemini hayata geçirmesinin ve belirli bir fon büyüklüğünü bu alana tahsis etmesinin sağlayacağı katkının oldukça önemli olduğunu vurguladı. Akben, sözlerine şöyle devam etti: “BDDK olarak özellikle teminat sorunu yaşayan KOBİ’ler için KGF’nin çok önemli bir misyonu olduğuna ve sektör içindeki etkinliğinin arttırılması gerektiğine inanıyoruz. KGF’nin çalışma sisteminin yeniden düzenlenmesi yolunda bir hamle başlatmış durumdayız. Yine bu anlamda KGF tarafından verilen teminatların niteliğini yükseltici mevzuat değişikliği yapılmış olup, bu değişikliğin KOBİ finansmanına olumlu katkı yapması beklenmektedir.”
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/bakanliktan-30-bankaya-denetim/456154