Yazdır

Dünyanın en iyi bankacıları Türkiye'de

Tarih: 22 Ekim 2015 - 07:28

Türkiye'nin ünlü bankacıları CEO Club Bankacılar Zirvesi'nde sektöre ilişkin önemli açıklamalarda bulundu

Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, "Bundan sonraki 5-10 yıla baktığımızda, Türkiye'de her sene yaklaşık yüzde 15 civarında bir kredi büyümesi gerekiyor ki Türkiye altyapı yatırımlarını yapsın, büyümeye devam etsin, projeler desteklensin" dedi.

Binbaşgil,  CEO Club Bankacılar Zirvesi'nde, 2015 yılında kredi segmentasyonunun değişimine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bu yıl bireysel kredilerin, ticari kredilere göre daha az büyüdüğüne işaret eden Binbaşgil, "İhtiyaç kredilerine ve kredi kartlarına baktığımız zaman yüzde 5 civarında, ticari tarafta ise yüzde 22'lik bir büyüme görüyoruz. Demek ki toplam içerisinde bireysel kredilerin payı biraz azalmış" diye konuştu.

Binbaşgil, bireysel kredilerin payının azalmasında çeşitli nedenlerin bulunduğunu ve kurların bu nedenlerden ilki olduğunu söyledi.

İkinci sırada cari açığın geldiğini kaydeden Binbaşgil, şöyle devam etti:

"Cari açığın özellikle tüketici kredileri üzerinde önemli negatif etkileri oldu. Üçüncü neden olarak da bankaların aktif kalitesini korumak için ticariye doğru biraz daha yönelmelerini gösterebiliriz. Dördüncü olarak ise sermaye yeterliliğini gösterebiliriz. Bundan 5-6 yıl önce bakıldığında sektörün sermaye yeterliliği yüzde 19-20'ler seviyesindeydi. Bu rakam şimdi büyüme gibi çeşitli nedenlerle yüzde 14-15'lere indi. Hatta özel sektöre bakıldığında sermaye yeterliliği yüzde 12'lere indi. Sermaye yeterlilikleri belli bir noktaya düşünce bunun da etkisi oluyor"

İşin sürdürülebilirliği açısından bankaların bugünkü karlılık seviyelerinin çok düşük seviyelerde bulunduğuna dikkati çeken Binbaşgil, bono getirilerinin yüzde 10 civarında olduğu bir ortamda, bankaların karlılığının yüzde 10-11 seviyesindeki sermaye getirisinin çok düşük olduğunu vurguladı.

Binbaşgil, "Kendi iç hesaplamalarımıza göre, bundan sonraki 5-10 yıla baktığımızda, Türkiye'de her sene yaklaşık yüzde 15 civarında bir kredi büyümesi gerekiyor ki Türkiye bu altyapı yatırımlarını yapsın, büyümeye devam etsin, projeler desteklensin.. Bunu yapabilmek için de sektörün tekrar yüzde 15'li seviyelerde sermaye getirisine dönmesi gerek" değerlendirmesinde bulundu.

2016 YILI DAHA İYİ OLACAK

Garanti Bankası Genel Müdürü Fuat Erbil ise 2016 yılına ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, "Bizim beklentimiz 2015'ten daha iyi bir yıl olması. Tabii ki birçok açıdan daha ihtiyatlı olunması gereken bir yıl bizi bekliyor. Çünkü ülkemiz dünyanın bir parçası ve dünyadaki gelişmelerin etkisini de görmeye devam edeceğiz" dedi

Fed'le ilgili beklentilerin, artık sokaktaki vatandaşlar tarafından bile konuşulmaya başlandığına dikkati çeken Erbil, demek ki Fed'e ilişkin bir takım beklentiler ve fiyatların satın alınması süreciyle ilgili bir çoğunun görüldüğünü ifade etti.

Erbil, şöyle devam etti:

"Dolayısıyla bu Türkiye'nin risk primi (CDS) rakamlarından, bankaların borçlanma rakamlarından, piyasadaki yabancı para faizlere kadar hepsine ciddi oranda yansıdı. Ancak Fed'in ne zaman nasıl bir hareket içinde olacağı daha önemli. Bunu görmek herhalde hepimizin önündeki planlarını netleştirecek."

Fed'in istihdamda belli bir seviyeye gelse de global büyümeye ilişkin endişeler taşıdığını aktaran Erbil, Çin'le ilgili büyümede dramatik düşüşün devam etmeyeceği öngörüsünde bulundu.

Fed'in faizleri hangi hızda artıracağının önemine işaret ede Fuat Erbil, şunları kaydetti:

"Bir yönteme göre faizleri 2016'da yüzde 0,60'la bitireceğiz. Ancak Fed üyelerine göre de yüzde 1'ler, yüzde 1,5'ları söylüyoruz. Ancak 2018'e, yani önümüzdeki 2 seneye baktığımızda bu faizlerin herhalde yüzde 1,5-2 arasında bir yere geleceğini, belki daha düşük olabileceği bile beklentiler arasında. Dolayısıyla bu Türkiye gibi dış kaynak ihtiyacı olan ülkeler ve bankalar için kötü bir haber değil."

Erbil, iklim değişikliği eylem planı için kendilerine dört ana başlık seçtiklerini belirterek, "Birincisi yenilenebilir enerji, ikincisi susuzlaşmaya engel olmak, üçüncüsü ormansızlaşmaya engel olmak, dördüncüsü de yeşil ofis" diye konuştu.

DÜNYANIN EN İYİ BANKACILARI TÜRKİYE'DE

Bankacılık zirvesinin moderatörlüğünü yapan Türkiye Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Ümit Leblebici ise inovasyon ve girişimciliğin önemine işaret ederek, bunların Türkiye'de yukarı taşınması gerektiğini söyledi.

Bundan 10 yıl sonrası için Türkiye'de bu ortamın çok daha gelişeceği yönündeki düşüncelerini aktaran Leblebici, "Burada bir mesaj iletmek istiyorum; sermaye piyasaları kanunlarının biraz daha bu işe odaklanması lazım. Son dönemlerde çok iyi adımlar atıldı devlet tarafından ama biraz da ihraçlar konusunda yeni değişiklikler yapılması lazım. O zaman daha iyi olacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Leblebici, dünyanın çeşitli yerlerini gezip gördüklerini kaydederek, "Dünyanın en iyi bankacıları Türkiye'de" ifadesini kullandı.

Kredi kartlarından alınan faiz ve komisyona ilişkin bir soru üzerine Leblebici, sektörde bazı bankaların kredi kartlarından zarar ettiğini, sektörün toplam kredi kartı karlılığının sıfır bile olmadığını dile getirdi.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/dunyanin-en-iyi-bankacilari-turkiyede/455879