Cemaatin oyları kime gidecek?
Tarih: 21 Ekim 2015 - 11:02
Türkiye'nin başkenti Ankara'nın seçim sonuçları 1 Kasım ortaya çıkacak tablonun da yansıması niteliğinde. Peki Ankara'da zafere kim daha yakın?
Hürriyet gazetesi yazarı Deniz Gürel, Ankara seçim sonuçlarını bugünkü köşesinden masaya yatırdı.
7 Haziran seçim sonuçlarıyla olası 1 Kasım Ankara seçim sonuçları arasında kıyaslama yapan Gürel önce partilerin adaylarının sonuçlara etkisini analiz etti ardından da cemaat oyları masaya yatırdı.
AK Parti'nin 7 Haziran'da Ankara'da kaybettiği milletvekili koltuklarını Ali Babacan ve Tuğrul Türkeş'le geri kazanmak için çalıştığını yazan Deniz Gürel, Haziran'da bağımsız aday olan cemaatçi polislerin aldığı 80 bin oyun da sonuçlar üzerinde etkili olacağının altını çizdi.
İşte Deniz Gürel'in kaleminden Ankara seçim sonuçlarına ilişkin beklentiler...
"1 Kasım'da yapılacak 26. dönem milletvekili genel seçimine 11 gün kala ülke genelinde olduğu gibi Başkent'te de nefesler tutuldu. Sokakta heyecan olmasa da seçimin sonucu merakla bekleniyor. AK Parti cephesinde 'tek basına iktidar ihtimali. CHP de 'kayda değer oy artışı'. MHP ve HDP de ise olası bir AK Parti CHP koalisyonunda ana muhalefet olma hedefiyle çalışmalar sürüyor.
...
1 Kasımı değerlendirirken elimizdeki en somut veri olan son seçime bakacak olursak, 7 Haziran tablosunun Ankara yereline de yansıdığını hatırlatarak başlamakta fayda var.
2011 genel seçimlerine, göre Başkent'te 8 puan kaybeden AK Parti'nin vekil sayısı 17'den 15'e düştü. CHP 11, MHP 5, HDP ise 1 temsilcini TBMM'ye gönderdi.
AK PARTİ'NİN KOZLARI
AK Parti'de en önemli kozlardan birisi, 3 dönem kuralına takılan isimlerden Ali Babacan'ın Başkent'te 1. Bölge'den ilk sıra adayı olması. Yine 3 döneme takılan ve 7 Haziran'da listede olmayan TBMM eski Başkanı Cemil Çiçek 2. Bölge'nin ilk sırasında yer alırken Tuğrul Türkeş de aynı bölgeden ikinci sırada yer buldu.
CHP'de ise Ankara listesinde sürpriz yaşanmadı. Ön seçimden çıkan isimlere dokunulmazken kontenjan adaylarda da bir değişiklik olmadı. CHP Ankara'da Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun son dönem performansıyla iki bölgede de milletvekili arttırmaya çalışacak.
TÜRKEŞ YERİNE TOPÇU
MHP'de ise ihraç edilen Tuğrul Türkeş'in yerine 1. Bölge'de Genel Başkan Yardımcısı Zühal Topçu getirilirken, ikinci sıra 7 Haziran'ın Başkent'teki en çalışkan ismi Erkan Haberal'a teslim edildi. 7 Haziran'da dördüncü sırada olan Haberal ismi büyük bir sürpriz yaşanmazsa TBMM de olacak. Üçüncü sıradaki Hidayet Vahapoğlu'nun ardından MHP'nin sınırdaki adayı genç bir isim olan Alper Çağrı Yılmaz oldu. 2. Bölge'de Şefkat Çetin ve Mustafa Mit'in ardından üçüncü sıra adayı olan Yaşar Yıldırım ise 'yereldeki hakimiyetiyle' iddialı isimler arasında.
Yüzde 10 barajını aşarak dengeleri değiştiren HDP Ankara'da Sırrı Süreyya Önder'i Meclis'e taşımayı başarmıştı. Bu kez 1. Bölge'deki Önder'in yanı sıra 2 Bölge den de milletvekili çıkarma hedefi var. 2. Bölge'deki en önemli koz Gezi olayları sırasında polis kurşunuyla hayatını kaybeden Ethem Sansülük'ün ağabeyi Mustafa Sansülük'ün birinci sıradan aday gösterilmesi.
ANKARA SEÇİM SONUÇLARI CEMAATİN OYLARI KİME GİDECEK?
Ankara da büyük oranda olmasa da her iki bölgede de bir milletvekili fark ettirebilecek denklemlerden birisi de bağımsız adaylardaki değişiklik.
Ankara'da aday olan tutuklu eski polis şefi Nazmi Ardıç ve Yurt Atayün bu kez aday olmadı. Ardıç 1. Bölge de 39 bin. Atayün ise 41 bin 197 oy almış ancak bu oylar seçilmelerine yetmemişti.
Gülen Cemaati'nin desteklediği düşünülen bu iki isme verilen oyların blok olarak kullanılıp kullanılmayacağı şimdilik merak konusu.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/cemaatin-oylari-kime-gidecek/455820