Yazdır

Dolardaki düşüş sürecek mi?

Tarih: 16 Ekim 2015 - 07:45

Dolar 2 günde yüzde 3 değer kaybederken, seçimler sonrası için 2.70’ler konuşulmaya başlandı

ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırımına en erken Mart 2016’da gideceği beklentisinin ağırlık kazanmasıyla dolar adeta yere serildi. Gelişmekte olan ülke piyasalarına para akışı hızlanırken, dolar Türk Lirası karşısında 2 günde yüzde 3’e yakın değer kaybetti.

‘SEÇİM SONRASI DÜŞÜŞ HIZLANIR’

Önceki gün 2.9570 TL olan dolar, dün güç içinde 2.8740 TL’ye kadar gerileyerek 2 ayın en düşük düzeyine indi. Böylece dolar zirveyi gördüğü 3.07 TL’den bu yana yüzde 6.4 değer kaybetmiş oldu. Peki önümüzdeki günlerde doların seyri nasıl olacak?

1 DOLAR KAÇ LİRA OLDU?

Habertürk'ün haberine göre, son dönemde Türkiye içinde, Milli Takım’ın İzlanda’yı yenerek Avrupa şampiyonası vizesi alması dışında hiçbir olumlu gelişmenin olmadığı göz önüne alındığında, dolardaki düşüşün ana kaynağı yurtdışı gelişmeler. Doların yönünü sorduğumuz uzmanlara göre seçimler sonrası içsel nedenler de devreye girecek ve dolardaki düşüş devam edecek. Piyasada seçim sonrasında bir hükümetin kurulacağına neredeyse kesin gözüyle bakıldığını kaydeden bankacılar, Türk Lirası’ndaki değer kazancının devam edeceği, hatta kurun 2.70 TL’ye kadar gerileyebileceğini kaydediyor.

7 HAFTANIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE

Küresel piyasalarda ise dolar diğer büyük para birimleri karşısında 7 haftanın en düşük seviyesine indi. Dolar endeksi 93.845 seviyesine kadar gerileyerek, 26 Ağustos’tan bu yana en düşük seviyeyi gördü. Öte yandan ABD’de işsizlik maaş başvuruları geçen hafta 255 bin ile 1973’ten bu yana en düşük seviyede gerçekleşti. Beklenti 270 bindi.

GÖSTERGE FAİZDEKİ DÜŞÜŞ TAM GAZ SÜRÜYOR

Dolardaki düşüş faiz cephesinde de kendini hissettirdi. 10 yıllık gösterge faiz yüzde 10.46 seviyesinden yüzde 10.11’e geriledi. 14 Haziran 2017 itfalı iki yıllık gösterge tahvil faizi ise yüzde 10.65’ten yüzde 10.44’e indi. Gün içinde 80 bin puanın üzerine kadar çıkan Borsa İstanbul ise kapanışa doğru gelen kar satışlarıyla günü yüzde 0.15 kayıpla 79 bin 263 puandan tamamladı.

Anadolubank Genel Müdür Yardımcısı RECEP ATAKAN:

Zirveden yüzde 10 düşüş potansiyeli var

“Piyasada kurun gidişatını tetikleyen iki mekanizma da pozitif etkiler yarattı. ABD’nin faiz kararının ne zaman gerçekleşeceği yönündeki tahmin aralığının 2015 ile 2016 sonu arasında uzun zamana yayılması ve seçim sonrası ağırlıklı senaryonun hükümetin oluşması yönünde beklenmesi, Türkiye’yi hem dünyadan hem içsel sebeplerden pozitif etkiliyor. Reel efektif kur endeksinin geldiği seviyeyi de düşündüğümüzde Türk Lirası’nın gördüğü 3.07 zirvesinden yüzde 10 aşağılara kadar düşme potansiyeli mevcut.”

TEB Yatırım Stratejisti IŞIK ÖKTE:

Seçim sonrası 2.78 lira seviyelerini görmek mümkün

“Türk Lirası ABD Doları karşısında kısa vade destek seviyesinin altına güçleniyor. ABD Merkez Bankası’nın (FED) Mart 2016’dan önce faiz artırımına gitmeyeceği ihtimali bir hayli güçlendi. Ancak ben seçim sonrası doların en iyi ihtimalle 2.78-2.80 TL bandına kadar ineceğini düşünüyorum. Bunun nedeni ise Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın FED faiz artırımına gitmeden önce herhangi bir aksiyon almayacağını açıklamış olması.”

HSBC Türkiye Hazine Grup Başkanı FATİH KERESTECİ:

İyimser havanın etkisi ile doların seyri aşağıya doğru

“Zayıf makroekonomik verilerin ardından oluşan FED’in faiz artırmakta zorlanacağı algısı küresel mali piyasaları olumlu etkiliyor. Küresel mali piyasalarda yaşanan bu iyimser havadan Türk mali piyasaları da payını alıyor. Dolar kurunun 2.9750 TL seviyesinin altında kaldığı müddetçe ana yön aşağı doğru olmayı sürdürecek. Dolar kurunda seçim sonrası için 2.70 TL hedefimizi korurken öncesinde 2.84 TL ara hedefi telaffuz edebiliriz. Euro/dolar paritesi ise 1.1730 hedefimize doğru hareketini sürdürüyor.”
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/dolardaki-dusus-surecek-mi/455479