Akbank Sanat, sanat fabrikası gibi çalışıyor
Tarih: 05 Ekim 2015 - 15:28
Akbank Sanat Genel Müdürü Derya Bigalı, etkinlikleri ve sanat anlayışlarını anlatıyor…
Kültür sanat sezonu çok sayıda etkinlik haberi ile açıldı. Akbank Sanat, en fazla etkinlik düzenleyen sanat kurumu olarak bu sezon da tüm dikkatleri üzerine çekecek. Akbank Sanat Genel Müdürü Derya Bigalı, "Biz bir sanat fabrikasıyız" diyor...
Ekim ayı ile birlikte kültür sanat sezonu da açıldı. Yeni sezondaki etkinlikler, sanat dünyasındaki gelişmeler ve dijital çağın getirdiği değişiklikler gibi konularda alanlarında söz sahibi isimlerle söyleşiler yapacağız. Bu konuda faaliyet gösteren belli başlı kurumların yöneticileriyle bir iş olarak sanatı ele alacağız.
Para dergisinden Özlem Özdemir Akbank Sanat Genel Müdürü Derya Bigalı ile Akbank Sanat etkinliklerini ve Akbank'ın sanat anlayışını konuştu...
-Yeni sezonda seyircileri neler bekliyor?
-Kurum olarak, sanatın pek çok alanında yılda 700'ün üzerinde etkinlik gerçekleştiriyoruz. Sanat merkezi olduğumuz için etkinliklerimiz sanatın her alanında. Sergilerden konserlere, film gösterimlerinden dansa, çocuk etkinliklerinden konferans ve atölye çalışmalarına kadar birçok alanda etkinlik gerçekleştiriyoruz. Eylül ayında "Louise Bourgeois: Dünyadan Büyük" sergisiyle yeni sezonu açtık. Yılda dört ya da beş sergi yapıyoruz. Her serginin formatı farklı. Sezonun ilk sergisi uluslararası üne sahip bir sanatçı ile oluyor. Daha sonra özellikle güncel sanatın önemli alanlarından yeni medya ile ilgili bir projeye yer veriyoruz. Özellikle genç sanatçıları ve küratörleri desteklediğimiz için diğer iki sergimiz Uluslararası Küratör Yarışması ve Günümüz Sanatçıları sergileri oluyor.
Ekim ayında Akbank 25. Caz Festivali'ni kutlayacağız. Festivalimiz için bu yıl da çok zengin bir program hazırladık. Sezonda daha sonra Piyano Günleri, Gitar Günleri, Caz Günleri, Dünya Müziği Konserleri, Ustalar ve Öğrencileri, Genç Yetenek Konserleri gibi tematik konserlerimiz olacak. Konserlerin yanı sıra özellikle çağdaş sanat alanında konferanslar, workshop'lar devam edecek. Mart ayında 11. Kısa Film Festivali'ni gerçekleştireceğiz. Her ay davet ettiğimiz koreograflarla dans projelerimiz de olacak.
-En çok etkinliğe destek veren kurum olarak biliniyorsunuz...
-Evet, en çok ve yaygın etkinlik yapan kurum biziz. Etkinliklerimiz sadece Akbank Sanat'ta gerçekleşmiyor. Türkiye'nin birçok kentine ve üniversitesine de etkinliklerimizi götürüyoruz.
Sezon boyunca açığız ve binamızın her katında farklı etkinlikler gerçekleşiyor. Akbank Sanat'a bir 'sanat fabrikası' diyebiliriz. Bir diğer önemli alanımızsa çocuklar. Farklı atölyelerle, onları sanata nasıl daha fazla yaklaştırabiliriz diye çalışıyoruz. Bu yıl da çok farklı atölyelerimiz var. Çocuk tiyatromuz 42-43 yıldır devam ediyor. Bu oyunlar Türkiye'nin farklı şehirlerine de gidiyor. Paneller, söyleşi, atölyeler gibi farklı alanlardaki etkinliklerle, burayı sertifikasız okul gibi düşünebiliriz. İnsanların kendilerini geliştirebileceği alanlar yaratmaya çalışıyoruz.
-Etkinliklerin çoğu ücretsiz değil mi?
-Evet, çoğu ücretsiz. Ücretli etkinliklerde ise özellikle öğrencilerin rahatlıkla gelebilmesi için indirimli bilet uygulaması yapıyoruz. Caz festivalinde de gençlere yönelik birçok özel programımız var. Festivalin benim için ayrı bir anlamı ve yeri olduğunu söylemeden geçemeyeceğim.
-Neden peki?
-Ben bilgisayar mühendisiyim. Almanya'dan 1995 yılında Türkiye'ye döndüğümde Akbank'ın bilgisayar bölümüne girdim. Akbank'ın caz festivali yaptığını öğrenince çok heyecanlandım. Mesleği bırakıp kültür sanata yöneldim. 20 yıldır da bu festivalde emeğim var. O yüzden benim için yeri ayrı. Festivali her yıl zenginleştiriyoruz. Bu yıl da çok önemli sanatçılar gelecek. Dokuz farklı şehirde 200'ün üzerinde mekanda 55 konser gerçekleşecek. Cazı dinlenmesi dışında, bir müzik türü olarak da tanıtmaya çalışıyoruz. Örneğin, iki yıl önce başlattığımız Gençlik Caz Orkestrası'yla konserler veriyoruz. Bu yıl da genç cazcılar Baki Duyarlar'ın şefliğinde konserler verecek. Üniversitelerin yanında liselerde de caz atölyelerimiz olacak. Bu yıl ayrıca Akbank'ın kurumsal sosyal sorumluluk çalışmaları kapsamında uzun yıllardır kendi çalışanları ile sürdürdüğü gönüllülük projelerine 25. Akbank Caz Festivali kapsamında gençler de dahil oluyor. "Şehrin İyi Hali" projesi ile üniversiteli gençler, toplum yararına düzenlenen etkinliklerin bir parçası olacak. Bu kapsamda toplum yararına projelerde gönüllü olan 400 üniversiteli, 30 Ekim günü Volkswagen Arena'da gerçekleştirilecek Belle&Sebastian konserini en ön sıradan, kendilerine ayrılan özel bir bölümden izleme imkanı bulacak.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/akbank-sanat-sanat-fabrikasi-gibi-calisiyor/454624