Yazdır

Limak Çimento gözünü Afrika'ya dikti

Tarih: 02 Ekim 2015 - 06:32

Limak Holding, Mozambik ve Fildişi Sahiline iki ayrı çimento fabrikası kuruyor

Yurt içi ve yurt dışında yatırımlarına hızla devam eden Limak Holding, gözünü Afrika kıtasına dikti. Duygu Erdoğan'ın Milliyet'tekihaberine göre Fildişi Sahili’nde süren ve 55 milyon dolarlık yatırımla gerçekleşmesi planlanan Limak Afrika’nın çimento tesisinin ardından Mozambik Maputo’da da bu alanda bir fabrika kurulması için çalışmalar sürüyor. 

Son yıllarda Türk şirketlerinin Afrika’da “yatırım limanı” olarak kabul ettiği Mozambik’in enerji, inşaat, altyapı gibi pek çok alanda potansiyel barındırdığı biliniyor. Çin başta olmak üzere Avrupa ülkeleriyle Amerika’nın da etkin olduğu pazarda bugüne kadarki en büyük Türk yatırımını ise Limak Holding gerçekleştiriyor. Başkent Maputo’daki çimento fabrikası yatırımıyla ülkenin yeni gelişen iç pazarında altyapıdan inşaata tüm alanları hedeflediklerini belirten Limak Holding Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Bacaksız, “Afrika yatırım için gözümüze kestirdiğimiz en önemli pazarlardan. Her sektörde gelişim atağında ve iç pazarın ve bölge ülkelerinin ihtiyacı sürekli artıyor” dedi. 

İlk etapta 40 milyon dolarlık bir yatırımı başlattıklarını anlatan Bacaksız, “2016’nın ilk çeyreğinde üretimin başlanması hedefleniyor. Tesis, entegre çimento fabrikasına dönüşüme göre planlandı. Bu durumda ise 150 milyon dolar daha yatırım yapılacak” diye konuştu.

Yatırımcıya ilgi

Bacaksız, gelişmeye açık her sektörün çimento talebini artırdığını, bölgedeki diğer ülkelere ihracat için de Mozambik yatırımının önemli olduğunu vurguladı. Bacaksız, “Buraya yabancı yatırımcı gelmesi için ilgi gösteriliyor, teşvikler veriliyor. Fildişi Sahili’nde de öyle. Oradaki temeli kasımda atacağız. 55 milyon dolarlık bir yatırım olacak. Bunun gibi fırsatları bu bölgede değerlendirmeye devam ediyoruz” dedi. 

Limak Afrika Genel Müdürü Turgay Tören de, fabrikanın yıllık 2 bin tona kadar üretim yapabileceğini söylerken, fabrika inşaatında 130 işçinin çalıştığını belirtti.  Tören, “İş sağladığımız için bizi seviyorlar. Ayrıca iş de öğretiyoruz. Ülke yeni gelişiyor ve bu anlamda da katkımız olacağına inanıyoruz” diye konuştu.
 
Dev yatırım yolda

Serdar Bacaksız, Afrika gibi Rusya pazarıyla da ilgilendiklerini vurgularken, “Limak Holding 2013’te 3 milyar dolara yakın ciro yaptı. 2015’te iş hacmi hedeflerimizi tutturduk. Yine 3 milyar doları yakalarız. Kur farkından dolayı bir oynama olabilir. 2016’da yeni havalimanı inşaatı bütçesi hariç, yurt içi ve yurt dışında 450-500 milyon dolarlık yatırım planladık” dedi. 
 
‘İki yüzlü’ şehir!

Nüfusu 26 milyona dayanan Mozambik ve başkent Maputo’nun görünen iki yüzü var. Biri yükselen binalarla yeni bir çehreyi vaat eden bölgeleri... Diğeri teneke evlerden oluşan onlarca mahalle. Şehirde caddeler, çoğu 1.000 dolar gibi uygun fiyatlara satın alınabilen otomobillerle dolu. Trafiği ise İstanbul’la yarışıyor. Yoksullukla boğuşan şehirde, çoğunluğun yıllık geliri 400 dolar. Türk yatırımcının ve turistinin de radarında olan bölgeye, THY, 28 Ekim’de doğrudan sefer başlatıyor. Bu sayede yatırım ve ilginin artacağı ifade ediliyor. 
 
‘Geç kalmayın’

Türkiye’nin Mozambik Büyükelçisi Aylin Taşhan, çimento fabrikası gezisine katılarak, Türkiye ile Mozambik arasındaki ilişkilere değindi. Taşhan, “İki ülke arasında ticaret hacmi 111 milyon dolar. Mozambik büyük potansiyel barındırıyor. Enerji, inşaat, altyapı, tarım, balıkçılık gibi her sektörde fırsat var, yatırım için geç kalmayın” dedi.  
 
LimakASI ödüle doymadı


Limak, Yap-işlet-devret modeliyle 4 yıl önce işletmeye aldığı Kosova Priştine Uluslararası Adem Jashari Havalimanı operasyonunun ardından bölgede “genç işsizliğe dikkat çekmek” amacıyla başlattığı “LimakASI”nın (Limak Airport Services Institute) yanı sıra farklı projeleriyle bugüne kadar 14 prestijli uluslararası ödül aldı. 
LimakASI, son olarak, “Kosova’nın daha kaliteli işgücüne sahip olmasına katkı sağlaması” nedeniyle Uluslararası Halkla İlişkiler Derneği (IPRA) tarafından da ödüllendirildi. Güney Afrika’nın Johannesburg kentindeki ödül töreninde konuşan Adem Jashari Havalimanı Genel Müdürü Haldun Fırat Köktürk, sosyal sorumluluk çerçevesinde, Kosova’da bugüne kadar milli takımdan sanata kadar pek çok alanda önemli destekler sağladıklarını anlattı. Köktürk, şunları söyledi:
“Boğaziçi Üniversitesi’nin sınavlarıyla seçilen 30 öğrenciye, yine üniversite bünyesinde önemli eğitimler verildi. Program sonunda AB müktesebatına uyumlu 70 ülkedeki 100’den fazla havalimanında çalışmalarına imkân verecek sertifika almaya hak kazandılar. Şu anda 25’i Kosova Havalimanı’nda çalışıyor. Önümüzdeki dönemde dünyanın en önemli havacılık okullarından olan ve iyi niyet anlaşması imzaladığımız ENAC da programa katılacak.” 
Aynı sistemi İstanbul’da da hayata geçirmek istediklerini belirten Serdar Bacaksız ise, havacılık sektörüne yönelik bir akademi kurma çalışması yaptıklarını ifade etti. 
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/limak-cimento-gozunu-afrikaya-dikti/454367