Dolar yıl sonunda ne kadar olur?
Tarih: 30 Eylül 2015 - 13:13
Doların, TL karşısındaki değerinin yıl sonunda en olumlu senaryoda 2,70, en kötü senaryoda ise 3,70 olacağı öngörülüyor
ABD Merkez Bankası'nın (Fed) etkisiyle Türk lirası karşısında 3 lira sınırını aşan dolar için piyasa oyuncuları, yıl sonunda en olumlu senaryoda 2,70, en kötü senaryoda ise 3,70 lira seviyelerinin görülebileceğini belirtiyor.
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Fed'in faiz kararı, 1 Kasım genel seçim sonuçları ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) atacağı adımlar doların yönü üzerinde etkili olacak ana gündem maddelerini oluşturuyor.
Küresel ekonomide en önemli uluslararası rezerv para birimi dolara ilişkin senaryoları değerlendiren analistler, piyasaları rahatlatacak en olumlu senaryoda dolar/TL'nin bu yıl 2,70 seviyelerine kadar gerileyebileceğini belirtirken, en olumsuz senaryoda ise 1 doların TL karşısında 3 lira 70 kuruşa kadar yükselebileceğini tahmin ediyor.
Analistler, ana senaryolar dışında Çin ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) kaynaklı gelişmelerin dolardaki harekete katkı sağlayacak olsa da söz konusu maddelerin, dolar üzerindeki etkilerinin sınırlı olacağı görüşünde birleşiyor.
DOLARA FED ETKİSİ
Fed'in son iki senedir faizleri artırma beklentisi doların diğer ülke para birimlerine karşı değer kazanmasında en önemli nedeni oluştururken, ilk faiz artırımına kadar olan ve hemen sonrasındaki süreç küresel piyasalar açısından önemli bir risk unsuru olmaya devam edecek. Analistler, Fed'in faiz adımını atmasının kısa vadede özellikle gelişen ülke para birimleri üzerindeki baskıyı artırsa da uzun vadede piyasalarda rahatlama unsuru oluşturacağını öngörüyor.
Faiz artış oranının, doların yönünde belirgin derecede etkili olacağını aktaran analistler, Fed kaynaklı kur oynaklığının üzerine yeni gerekçeler eklenmezse Fed'in yüzde 0,25'i aşmayacak bir faiz artışının dolara olan talebi artıracağını, ancak sonraki süreç ile ilgili açıklamaların fiyatlamalar üzerinde daha belirleyici olacağını tahmin ediyor. Söz konusu artışın ardından yapılacak açıklamada yeni bir faiz artışı adımının ne zaman geleceğine ilişkin işaretler piyasa oyuncuları tarafından yakından takip edilecek ve sürece ilişkin haber ve açıklamalar önemli bir stres unsuru olmaya devam edecek.
Fed'in faiz artışına küçük adımla başlaması ve artırımlara yavaş ve aralıklı olarak devam edeceğini açıklamasının piyasalar için olumlu olacağına değinen analistler, dolar/TL için en olumlu senaryonun ise faiz artışının ötelenmesi olabileceğini ifade ediyor. Fed'e yönelik en olumsuz senaryoda ise Fed'in 25 baz puan üzerinde faiz artırımı yapması veya açıklamada kullanılacak dilin gelecek dönem beklentileri açısından agresif bir tutum takınması yer alıyor.
Fed'in bu yıl içinde 27-28 Ekim ve 15-16 Aralık olmak üzere iki Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı daha bulunuyor. Fed Başkanı Janet Yellen, eylül ayı toplantısının ardından yaptığı açıklamalarda faizlerin bu yıl içinde artırılmaya başlanabileceğini söylemişti.
MERKEZ BANKASI'NIN DOLAR ÜSTÜNDEKİ GÜCÜ
Merkez Bankası'nın faizle ilgili alacağı karar da kur beklentileri üzerinde güçlü bir etki oluşturuyor. Son dönemde Fed'in normalleşme adımlarını beklemeye geçen TCMB'nin en önemli silahının faiz olduğunu aktaran analistler, para politikasında sadeleşme ve faiz artışının gecikmesi durumunda TL üzerindeki baskının artabileceğini kaydediyor.
Analistlerin, olumsuz senaryolarının içinde yer alan faiz artırımında geç kalınması, dolar/TL'deki yükselişe ivme kazandıracak bir gelişme olarak değerlendirilirken, sadeleşme adımlarının hızlıca hayata geçirilmesi ve faiz artırımı yoluyla sıkı para politikasının sürdürülmesinin ise olumlu senaryoda yer aldığı belirtiliyor. Merkez, son dönemde yaptığı açıklamalarla para politikasında sadeleşme için tüm hazırlık ve çalışmaların tamamlandığını bildirirken, analistler adım atma noktasında Fed'in hareketinin bekleneceği konusunda neredeyse hemfikir...
SEÇİM SONUÇLARININ KURLARA ETKİSİ
Türkiye'de kasım ayında gerçekleştirilecek genel seçim nedeniyle yurt içi siyasi gelişmeler de TL varlıkların fiyatlamasında önemli bir unsur olmaya devam ediyor. 7 Haziran'da yapılan seçiminin ardından hükümet kurulamamasıyla birlikte gelecek dönemdeki ekonomi yönetimine ilişkin belirsizliğin artmasının TL üzerinde baskı oluşturduğunu dile getiren analistler, kasım seçimlerinin bu belirsizliği ortadan kaldırmasının kur cephesinin pozitif hanesine yazılacağını kaydediyor.
AK Parti'nin tek başına hükümet kuracak çoğunluğu elde etmesini, ekonomi yönetimine ilişkin belirsizliği tamamen ortadan kaldıracağı için en olumlu senaryo arasında gösteren analistler, koalisyon olsa da ekonomik açıdan güçlü ve istikrarlı bir hükümetin kurulabilmesinin olumlu senaryo içerisinde yer aldığına dikkati çekiyor.
Seçim sonuçları ve ardından yapılan açıklamaların hükümet kurulmasına yönelik belirsizliğin devam etmesine işaret etmesi durumunda bunun en olumsuz senaryo hanesine işleneceğine değinen analistler, olası koalisyon durumunda ise ekonomi yönetimine ilişkin açıklamaların fiyatlamaları etkileyeceğini ifade ediyor.
DOLAR EN KÖTÜ SENARYODA 3,70'İ, EN İYİMSERDE 2,70'İ GÖREBİLİR
Olumsuz senaryoda dolar/TL için 3,30 ila 3,40 arasındaki seviyelerin görülebileceğini tahmin eden yatırım kuruluşları ve ekonomistler, en olumsuz senaryoda ise 3,70 seviyelerinin gündeme gelebileceğini aktarıyor. Olumlu senaryoların gerçekleşmesi halinde doların 2,90 TL'ye gerileyeceği kaydedilirken, en olumlu senaryoda ise 2,70 seviyelerine kadar bir geri çekilmenin görülebileceği dile getiriliyor.
Analistler, Fed ve seçim sonrası hükümet kurmaya yönelik kötümser senaryolarda ise TCMB'nin olası adımlarının etkisinin sınırlı kalabileceğini ve dolar/TL'nin 3,20-3,40 aralığına kadar yükselebileceğini öngörüyor. Seçim sonrası tek parti iktidarının çıkmaması, partilerin herhangi bir uzlaşıya varamaması ve kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'nin kredi notunu düşürmesi gibi durumların söz konusu olması halinde, bunun şok etkisi yaratabileceği uyarısında bulunan analistler, bu durumun da TL varlıklara yoğun satış dalgası getirebileceğini ifade ediyor.
Erken seçim sonuçlarının hükümet kurulmasını destekler şekilde gerçekleşmesiyle, koalisyon veya tek partili hükümet kuruluş sürecinin hızlı bir şekilde tamamlanmasının yanı sıra Fed'in faiz artışını ötelemesi ve TCMB'nin sadeleşme adımlarını hayat geçirmesinin en olumlu senaryo olduğunu dile getiren analistler, bu durumda kurun 2,70-2,80 aralığını hedeflemesinin beklenebileceğini vurguluyor.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/dolar-yil-sonunda-ne-kadar-olur/454251