AB'de yeni sektör: Mülteci AŞ
Tarih: 30 Eylül 2015 - 07:01
İsveç’te devlet kurumları barınma ihtiyaçlarını özel sektöre devredince bu alandaki şirket sayısı da hızla artmaya başladı
Türkiye, Avrupa Birliği’nin (AB) mültecileri sınırları içinde tutması karşılığında vermeyi planladığı 1 milyar Euro’yu kabul etmeyeceğini açıklarken, Avrupa’ya gitmeye çalışanlara İzmir ve Yunan adalarında malzeme satanların büyük paralar kazandığı sıkça gündeme geliyor. Ancak mültecilerin nihai hedefi olan ülkelerde kurumsal bir sektör hızla büyüyor. Seçkin Ürey'in Habertürk'teki haberine göre mültecilerin en çok gitmek istediği ülke Almanya ile AB üyeleri arasında onları kabul etmeye en fazla sıcak bakan İsveç’te devlet kurumları barınma ihtiyaçlarını özel sektöre devrediyor. Ayrıca fonlar da bu alanda hizmet veren şirketlerin yatırımcıları arasında yer alıyor. İşte mülteciler ile birlikte AB’de ortaya çıkan Mülteci AŞ'ler...
MÜLTECİ BAŞINA 22 EURO KAZANÇ
Almanya ve Avusturya’da faaliyet gösteren European Home Care, bu alanda AB’nin en büyüğü olma özelliğini taşıyor. Artık kullanılmayan kamu binalarını ya da ucuz otelleri mülteci sığınma merkezine çeviriyor. Önce Libya, ardından da Suriye’den gelenlerin sayısında yaşanan patlamayla yaklaşık 60 merkez işleten şirket, sayıyı geçen yıl 100’e çıkardı. İşlettiği merkezlerde kalan mülteci sayısı bu yılın ilk yarısı sonunda 15 bine ulaştı. Şirketin finansal bilgileri bulunmuyor ancak mülteci başına günlük 11 Euro’luk maliyet üstlendiği biliniyor. Şirketin merkez işlettiği bazı şehirlerde yerel yönetimlerden kişi başına günlük 33 ile 35 Euro arasında ücret aldığı belirtiliyor. Mülteci başına yaklaşık 22 Euro kazandığı öngörülen şirket, Almanya’ya 500 bine yakın mülteci gelmesi beklendiği için Sochi Kış Olimpiyatları’ndan kalan konteyner evleri alma peşinde.
SUUDİ SOSYAL SİGORTA KURUMU YATIRIMCISI
Mülteci merkezi işletmeciliğinde öne çıkan bir diğer şirket ise İsviçre merkezli ORS. Esas faaliyetlerini Avusturya’da yürüten şirket, barınma merkezi işletmenin yanı sıra federal hükümet adına sığınma başvuru işlemleri ve bürokratik takip hizmetleri de veriyor. Şirket, Avusturya devletinden verdiği hizmetlerin bir kısmı için sadece 2014’te 24 milyon dolar aldı. 2007’de 29 milyon Euro olan cirosu ise geçtiğimiz yıl 90 milyon Euro’yu geçti. Şirket halen Avrupa’daki en büyük mülteci kamplarından biri ve 100 yıllık eski bir okul binası olan Traiskirchen’i yönetiyor. ORS’nin sahibi ise merkezi Londra’da bulanan Equistone Partners Europe isimli yatırım fonu. Fonun yatırımcıları arasında Suudi Arabistan sosyal sigorta örgütü de yer alıyor.
İKİ FON DAHA PAZARA GİRDİ
Sadece İskandinav ve Benelüks ülkelerinde yatırım yapan IK Investment Partners adlı fon, sahip olduğu sağlık bakım firması Atendo üzerinden mülteciler için işletmeciliğe adım attı. Electrolux, ABB, AstraZeneca, Ericsson, Atlas Copco ve Nasdaq’ta en fazla hisseyi elinde bulunduran Investor AB’nin sağlık bakım firması Aleris de sadece yanında ebeveyni bulunmayan mülteci çocukları barındıran 6 merkezin işletmesini üstlendi.
MÜLTECİ KARŞITIYDI EN ÇOK KAZANAN OLDU
Mülteci kabul etmekte en sıcak davrandığı bilinen Avrupa ülkesi İsveç’te barınma ihtiyaçlarını esas olarak devlet kurumları karşılıyor. Ancak 2014’te artan sayıyla devletin sunduğu imkânlar yetmeyince özel sektöre dönüldü. Halen 21 bin kişi özel sektörün işlettiği merkezlerde kalıyor. İsveç’te ise aslan payını eski bir müzik yapımcısı ve TV sunucusu olan Bert Karlsson’un sahip olduğu Jokarjo isimli şirket alıyor. Jokarjo, bu yıl içinde 5 bin kişi için devletten 17 milyon dolarlık ödeme aldı. Karlsson’un bir diğer özelliği de 90’larda İsveç’in daha fazla yabancı kabul etmemesini birinci gündem maddesi yapan bir parti kurarak parlamentoya 25 milletvekili sokması oldu. Karlsson’un partisi üç yıl sonra yapılan erken seçimlerde ise parlamonto dışı kaldı ve bir daha ülke siyasetinde varlık gösteremedi.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/abde-yeni-sektor-multeci-as/454216