
Iğdır, Kocaeli, Bayburt, Malatya, Çorum, Çankırı, Erzincan, Aydın, Ardahan, İstanbul 3. bölge, Gümüşhane, Giresun, Ankara 2. bölge, Burdur ve Van’da da 5 binden az oy artışları, bir parti lehine bir fazla milletvekili anlamına gelecek. Toplam 38 seçim çevresinde 10 binden az oy değişikliği parlamento aritmetiğini değiştirecek.
Siyasi partiler 1 Kasım’da oylarını artırmanın yanı sıra parlamento aritmetiğini kendi lehlerine değiştirebilmek için mücadele edecek. Bu doğrultuda partiler 7 Haziran’da küçük oy farklarıyla kaybettikleri ya da kazandıkları seçim bölgelerinde çalışmalarını daha bir yoğunlaştıracak.
Kıyasıya rekabet
Milliyet’in, 7 Haziran sonuçlarına ilişkin yaptığı incelemeye göre, Amasya ve Samsun’da binden daha az bir oy değişimi vekil dengesini değiştirecek. Amasya’da MHP 682 oy daha fazla alabilirse, bu kentteki bir Ak Parti vekilini engellemiş olacak. Halen 2 Ak Parti, 1 CHP milletvekili ile temsil edilen Amasya, MHP lehine bir değişimin yaşanması durumunda her üç partiden birer milletvekili ile temsil edilebilecek. Samsun’da ise Ak Parti oyunu 985 artırırsa, MHP’nin bir milletvekilini kendi hanesine kazandırabilecek. Bu durumda Ak Parti’nin 5, CHP ve MHP’nin 2’şer milletvekili çıkardığı Samsun, 6 Ak Parti, 2 CHP ve 1 MHP milletvekiliyle parlamentoda temsil edilecek. Amasya ve Samsun’un yanı sıra siyasi partiler 5 binden az oy farkıyla vekil kaybettikleri ya da kazandıkları Iğdır, Kocaeli, Malatya, Çorum, Çankırı, Erzincan, Aydın, Ardahan, İstanbul-3, Gümüşhane, Giresun, Ankara-2, Burdur ve Van’da kıyasıya bir yarış sürdürecek.