Yazdır

Ayakkabı ihracatı yüzleri güldürüyor

Tarih: 06 Eylül 2015 - 17:59

Türk deri sektörü Rusya'daki ekonomik krizin etkisiyle konfeksiyonda yaşanan ihracat gerilemesini ayakkabı ihracatıyla toparlıyor

Türk deri sektörü Rusya’daki ekonomik krizden dolayı konfeksiyon ihracatında yaşadığı küçülmeye karşı, ayakkabı ihracatıyla ve ikinci halka pazarlara yönelerek hızla toparlanma trendine girdi. İstanbul Deri ve Deri Mamülleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Mustafa Şenocak, “Dünyanın gözü Türk ayakkabısında. Deri ve deri mamulleri ihracatımızın yüzde 48’ini ayakkabıyla sağlıyoruz. Deri sektöründeki ihracat krizinin etkisini azaltmak ve geleceğe yönelik yeni pazarlar bulmak için ikinci halka olarak değerlendirdiğimiz Uzakdoğu ülkelerine, Japonya ve ABD’ye adeta fetih harekatı yapar gibi hazırlanıyoruz” dedi. 

Dünyanın en büyük ayakkabı fuarı olarak bilinen İtalya Milano’daki MICAM’a Türkiye ayakkabı sektörü milli katılım yaparak 31 firma ile adeta şov yaptı. 1-4 Eylül tarihleri arasında düzenlenen fuara İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) liderliğinde katılan Türk ayakkabı sektörü İtalyanlar’ı tedirgin etti.

Dünyanın gözü Türk ayakkabısında
İDMİB Başkanı Mustafa Şenocak, “Dünyanın gözü Türk ayakkabısında. Deri ve deri mamulleri ihracatımızın yüzde 48’ini ayakkabıyla sağlıyoruz. Deri sektörü Türkiye’nin ihracatına yüzde 1.1 oranında katkı sağlıyor. Deri ve deri mamülleri ihracatımız bu yılın ilk sekiz aylık döneminde yüzde 17.3’lük düşüşle 1 milyar dolara geriledi. Ancak ayakkabı sektörümüzdeki ihracat azalması ise yüzde 7 civarında düşerek 473 milyon dolar olarak gerçekleşti. Dünyada yaşanan sıkıntılardan dolayı tüm ülkelerin deri sektörlerinde genel bir ihracat düşüşü yaşanıyor. Tüketimde düşüş var. Biz de deri sektöründe ihracat sıkıntısı yaşıyoruz ancak ayakkabı sektöründe morallerimiz yüksek. Ayakkabı sektörümüz dünyada sağlam adımlarla ihracat yolculuğuna devam ediyor” dedi.

İtalyanlar tedirgin oldu
İDMİB Başkanı Mustafa Şenocak, Türk ayakkabısına gelen yüksek ilginin ve siparişlerin İtalyanları tedirgin ettiğini şöyle ifade etti: “Hakim oldukları pazarda kaybetmeye başlayınca, MICAM’da Türk firmalarına daha az stand vermeye başladılar. Fuara katılmak isteyen 10 firmamız bu nedenle gelemedi. Fuarı gezdiğimizde yüzlerce metrekare boş alan var. Ancak İtalyanlar yine de bu alanlara Türk firmalarını almadı” 

Yeni pazarlar hedefte
Mustafa Şenocak, deri sektörü için ikinci halka ülkeler ve pazarlara yönelik harekete geçtiklerini şu sözlerle anlattı: “Hong Kong’daki dünyanın en büyük deri fuarı olan APLF’ye her yıl katılıyoruz. Bu fuar üzerinden Uzak doğu ülkelerine açılıyoruz. Japonya Çin, Kore, Vietnam hedef pazarlarımız arasında. Japonya ile moda konusunda özel çalışmalara başladık. Çin’de toptan ve perakende mağaza zincirlerimiz oluşmaya başladı. Bu ülkelerle birlikte ABD pazarı da bizim için çok önemli. ABD, mal satmamız gereken bir pazar. ABD’nin 40,6 milyar dolar deri ve ürünleri ithalatı var. Biz bu pazardan binde 1 pay alabiliyoruz. Dünyanın 26 milyar dolarlık en büyük ayakkabı alıcısı ABD. ABD’nin ayakkabı ithalatındaki payımız ise sadece binde 2. Bundan 10-15 yıl önce ABD’ye ticari fuarlara gidilmiş. Ama zor pazar algısı oluşmuş. Ticari sistemlerine ayak uyduramamışız. Geçtiğimiz aylarda Newyork’ta FFANY ve Las Vegas’taki Magic fuarlarına bazı firmalarımız katıldı. Sektöre umut veren siparişler alındı. Bağlantılar yapıldı.”

İran’a 100 milyon dolarlık ihracat
İran’ın dünyaya açılmasıyla birlikte Türk deri sektörü için önemli bir Pazar haline geldiğini de vurgulayan Mustafa Şenocak, önümüzdeki aylarda bir ticari heyetle Pazar tespiti yapacaklarını söyledi. Şenocak İran’a 2015 yılı ocak – ağustos döneminde 14.3 milyon dolarlık deri ve deri mamulleri ihracatı yapıldığını yıl sonuna kadar 30 milyon dolara ulaşılacağını kaydetti. Mustafa Şenocak, aynı dönemde İran’a 7 milyon dolarlık ayakkabı ihracatı yaptığımızı hatırlatarak şöyle devam etti: “Ambargonun kalkması ve uluslararası ticaret kurallarının işlemeye başlamasından sonraki dönem olarak, gümrük vergilerinde de indirimler olursa 2016’daki ihracat hedefimiz ise 100 milyon dolar. İran, deri ve deri mamullerine yüzde 75’e varan büyük gümrük vergileri uyguluyor. Bu oranların da düşürülmesi gerekiyor. Ambargo kalktığında İran’a ihracatımız hızlanacak” dedi.

Türkiye’nin İran’a deri ürünü olarak sattığı ürünlerin başında ayakkabı geliyor. 2015 yılının ilk altı ayındaki 10 milyon 757 bin dolarlık ihracatın 6 milyon 134 bin dolarlık kısmı ayakkabı sektörüne ait. İhracatın 4 milyon 277 bin dolarlık bölüm ise saraciye ürünlerinden oluşuyor.

Ayakkabıda pazara hakim oluyoruz
Fuara katılan ve sektör adına konuşan Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Hüseyin Çetin, ayakkabı sektöründe hakim ülkeler olarak bilinen İtalya, İspanya, Portekiz’de yaşanan krizler nedeniyle imalatlarında ciddi oranda küçülmelere gidildiğini söyledi. Çetin “Bu nedenle üst kalite ürünlerde üretim açığı ortaya çıktı. Bu da Türk ayakkabı sektörünün önünü açtı. Kaliteli ayakkabı üretiyoruz. Dolar’ın ve Euro’nun artışı ile bu ülkelere göre fiyat avantajı da sunuyor ve daha ucuza ayakkabı satıyoruz. Bizimle rekabet edemiyorlar. İtalya, İspanya ve Portekiz’in kaybettiği pazarlara Türk ayakkabıları girmeye başladı. MICAM’da da bunu gördük. Bizim ayakkabılarımıza rağbet çok. İyi siparişler aldık” dedi.

“İDMİB Yönetim Kurulu üyesi” ve “Türkiye Ayakkabı Sektörü Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (TASEV) Yönetim Kurulu Başkanı” İslam Şeker, 2 Ağustos 2014 tarihinden itibaren ayakkabı ithalatında AB ve STA ülkeleri hariç olmak üzere İlave Gümrük Vergisi (İGV) uygulanmaya başlandığını hatırlattı.Şeker, uygulamayla birlikte ayakkabı ithalatında gerileme eğiliminin hızlandığını, Mayıs ayından itibaren bir önceki yıla göre % 6,8 ve % 53,1 oranlarında gerileme kaydedildiğini söyledi.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/ayakkabi-ihracati-yuzleri-gulduruyor/452444