Yazdır

B20'de çılgın teklif reddedildi

Tarih: 05 Eylül 2015 - 05:58

G20 bildirgesinin taslağına konulmak istenen "Fed'in faiz artırımı küresel ekonomi için risk" tanımı reddedildi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Türk ekonomisini Meksika’ya benzetti. Başçı, Meksika’nın Türkiye’ye çok benzer bir ülke olduğunu belirterek, “Meksika, Amerika Birleşik Devletleri’nin toparlanmasından fayda sağlıyor, aynı Türkiye’nin Avrupa Birliği’nin (AB) toparlanmasından sağladığı fayda gibi” dedi. 

B20 Türkiye toplantılarının 2. gününde IMF Başkanı Christine Lagarde, Avustralya Hazine Bakanı Joe Hockey, Fransa Merkez Bankası Başkanı Christian Noyer, Meksika Merkez Bankası Başkanı Agustin Carstens ve Hindistan Merkez Bankası Başkanı Raghuram Rajan’ın katılımıyla bir panel düzenlendi. 

Oturumun moderatörü Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, yatırımların düşük olduğuna işaret ederek, “Şüphelilerimiz kimlerdir? Volatilite, oynaklık olabilir, ikinci olarak küresel büyüme tahminlerinin daha düşük olmasıyla ilgili olabilir, üçüncüsü iş ortamı gibi yapısal bir takım konular olabilir” diye konuştu. Başçı, Avrupa’nın ekonomik yapısında iyileşme görüldüğünü belirterek, iyileşme sürecinin devam etmesini istediklerini söyledi.

‘Savaşı kazanamadık’

Meksika Merkez Bankası Başkanı Agustin Carstens’a söz veren Başçı, Meksika’nın Türkiye’ye çok benzer bir ülke olduğunu anlatarak, “Meksika, Amerika Birleşik Devletleri’nin toparlanmasından fayda sağlıyor, aynı Türkiye’nin AB’nin toparlanmasından sağladığı fayda gibi” dedi. Panelde Avustralya Hazine Bakanı Joe Hockey ise şunları söyledi:
“Tüketiciler artık global ekonominin kontrolünü elinde tutuyor. Cep telefonları ile bilgiye ulaşıyor, iş kuruyor. Şirketlere baktığımızda aracının kalktığını görüyoruz. Kadınlar istihdam talebinde bulunmalı. Küresel ticaretin önündeki en büyük engeller ülkeler tarafından konulan engeller. Vergilendirme kurallarına açık ve net şekilde ihtiyacımız var. Vergilendirme arttığında yatırım ve inovasyonu caydırmış oluyorsunuz. Dünya geçen yıldan daha iyi olacak ama savaşı kazandığımız söyleyemeyiz.”
 
‘MÜLTECİLERE İŞ VERMELİYİZ’

Küresel düzeyde yavaşlayan ekonomik büyümenin arkasında verimlilik eksikliği olduğunu söyleyen IMF Başkanı Christine Lagarde, “Tüm ekonomiler için ortak olan nokta şu, artık verimlilik son derece düşük seviyelerde bu da büyümenin kalitesini etkiliyor. Büyümenin kalitesine odaklanmalıyız. Gelişmiş ekonomilerde GSYH’nin yüzde 1’i kadar yatırım yapıldığında bu, GSYH’nın aynı yıl yüzde 0.4, sonraki dört yıl içinde ise yüzde 1.5 büyümesine neden oluyor” dedi. 

Daha gelişmiş ekonomilerde toparlanma olduğunu söyleyen Lagarde şöyle konuştu: 
“Avrupa’da bilhassa halen daha hatırı sayılı düzeyde batık kredi söz konusu. Batık bankaların iyi bir şekilde yönetilmesi ve ödenmeyen kredilerin halledilmesi sorunu ile karşı karşıyayız.” Lagarde, kadınların yanı sıra mültecilerin de iş gücü piyasasına katılması gerektiğini kaydetti. 
 
‘Çılgın teklif’ reddedildi

G20 taslak bildirgesi hazırlanırken ilginç bir gelişme yaşandı. Reuters’ın haberine göre, G20 toplantısına katılan Rusya delegasyonundan bir kaynak, gelişmekte olan ülkelerin gelişmiş ülkelerde beklenen faiz artırımlarını küresel ekonomi için ciddi bir risk olarak niteleme taleplerinin G20 bildirgesinin taslağını hazırlayan ekip tarafından reddedildiğini söyledi.
Kaynak, FED’in yapması beklenen faiz artırımının bildirgede yer alıp almayacağı hakkındaki soruya, “Bazı gelişmekte olan ülkeler pozisyonun belirlenmesini istedi. Ortaya atılan çılgın önerilerden birinde dünya ekonomisi için en büyük tehdit olarak nitelendi. Bu öneri derhal ve bir daha gündeme gelmeyecek şekilde reddedildi” dedi.
Taslak sonuç bildirgesinde dünya liderlerinin para politikalarını ayarlamaya ve iletişimini açık şekilde yürütmeye mutabık kaldıkları belirtildi. Taslak bildirgede şu ifadeler yer aldı: 
-  G20 taslak bildirgesinde bazı ülkelerde hızlanan ekonomik aktiviteden memnuniyet dile getirildi, ancak küresel büyümenin beklentilerin altında kaldığı belirtildi. 
-  G20 finans liderleri küresel ekonomik toparlanmanın hızlanacağına inanıyorlar. 
-  G20 finans liderleri olumsuz etkileri sınırlamak için para politikası adımlarının iletişimini açıkça yapacak, dikkatlice koordine edecek.
-  G20 rekabetçi devalüasyondan kaçınacak, korumacılığın tüm çeşitlerine karşı koyacak.
-  Ekonomik büyüme stratejisi kapsamında verilen taahhütlerin uygulanmasında daha fazla çabaya ihtiyaç var, yatırımların artırılması her ülke için en büyük öncelik.
 
‘İNSANLIĞIMIZI KAYBETMİŞİZ...’


IMF Başkanı Lagarde Bodrum’da yaşanan büyük trajediyi hatırlatarak, “Sahile vuran çocuğun fotoğrafı belki de insanlığımızı kaybettiğimizi gösteriyor. Gerçekten inandığınız şeylere, en başa dönmeniz gerekiyor. Asıl amacınız neydi, burada noktaları birleştirmeniz gerekiyor” dedi. 
 
‘İÇ AÇICI BİR TABLO YOK’


Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, “Maalesef son yıllarda ticaretteki büyüme, güvenilir bir çizgi izlemiyor. Günümüzde çok fazla dalgalanma yaşanıyor döviz boyutunda. Bütün bileşenleri iç içe değerlendirdiğimizde hiç de iç açıcı bir tablo görmüyoruz” dedi. Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ALİ KOÇ ise, gazetelerde kalpleri derinden etkileyen kötü haberler gördüklerini belirterek, “Belki umudumuzu yitiriyoruz ama daha az umutlu olma lüksümüz yok” dedi. 
 
Maraş dondurmalı zirve...

Önceki gün, B20 Türkiye Konferansı’nın ilk akşamında Ankara TOBB İkiz Kuleler’de kurulan stantlarda geleneksel Türk el sanatları ve lezzetleri davetlilere sunuldu. Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu stantları gezdi. 
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/b20de-cilgin-teklif-reddedildi/452358