Küresel piyasalarda sert düşüş!
Tarih: 24 Ağustos 2015 - 07:57
Uluslararası piyasalarda riskli varlıklara gelen satışlar haftanın ilk gününde derinleşti
Riskli varlıklara gelen satışlara gelen küresel satış dalgası derinleşti ve Asya hisse senetlerinde 2013 yılından bu yana en hızlı düşüşe neden olurken, gelişen ülke para birimlerini rekor düşük seviyelere geriletti. ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi yüzde 2 seviyesinin altına indi.
Emtia fiyatları 16 yılın en düşük seviyesine inerken, Asya'da kredi riski Mart 2014'ten bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Yen, yatırımcıların güvenli liman aramaları ile birlikte ralli yaparken, tahviller değer kazandı. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 8 düştü ve ABD endeks vadeli kontratları, hisse senetlerinin düşüşlerini beşinci güne taşıyabileceğini şaret etti. Güney Afrika para birimi rand ve ve Malezya ringgit, yüzde 2'den fazla değer kaybetti.
Sydney'de AMP Capital Investors Ltd. dinamik varlık tahsisi müdürü Nader Naeimi, "Durum muhtemelen, düzelmeden önce daha kötüye gidecek," dedi ve "Çin'de faiz inidrimleri ve politika gevşemesine ihtiyaç var. Aynı zamanda, durum daha kötüye gidebilir. Fed konusunda daha açıklık görmek zorundayız" şeklinde görüş bildirdi.
Küresel hisse senetlerinin toplam değeri, Çin'in yuanı beklenmedik bir şekilde devalüe etmesinin, dünyanın ikinci en büyük ekonomisinde yavaşlamanın düşünülenden daha derin olabileceği endişelerini artırmasının 5 trilyonun üzerinde eridi. Bu satış dalgası, küresel ekonominin ABD'nin faiz artırımı ile başa çıkacak denli güçlü olduğuna ilişkin güveni sarsıyor.
Tüm önemli Asya borsaları, ABD hisse senetlerinin Cuma günü yaklaşık dört yılın en büyük iki günlük kaybını yaşamasının ardından geriledi. MSCI Asya Pasifik Endeksi üst üste yedi gündür düşüyor ve Tokyo saati ile 11:39'da yüzde 3.5 aşağıdaydı. Asya hisselerinin gösterge endeksi 26 Haziran 2013'ten bu yana en düşük kapanışına yöneldi.
GELİŞEN PİYASALARDA 2 YILIN EN SERT DÜŞÜŞÜ!
Gelişen piyasa varlıklarındaki gerileme küresel satış dalgasının etkisiyle derinleşiyor. Gelişen piyasa hisse senetleri 2 yılın en büyük düşüşünü gösterirken, para birimi göstergesi rekor düşük seviyeye indi.
MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, yüzde 3.8 gerileyerek Hong Kong saati ile 11.40’ta 781.50 puana indi. Endeks düşüşü 7. güne taşıyor. Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 8.5 geriledi. Filipinler, Tayvan ve Endonezya’daki hisse senedi göstergeleri yüzde 4’ten fazla düşüş gösterdi. Güney Afrika randı 2011’den bu yana en sert değer kaybını yaşarken, Malezya ringiti emtia fiyatlarının 16 yılın en düşüğüne inmesi ile yüzde 1.6 geriledi. Gelişen piyasa para birimlerinin göstergesi düşüşü 10. güne taşıyor.
Çin’in yuanı devalüe etmesinden bu yana küresel hisse senetleri 5 trilyon dolardan fazla değer kaybetti. Yuan devalüasyonunun ardından gelişmekte olan ülke para birimleri zayıflarken, sermaye çıkışları hızlandı. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde yavaşlamanın derinleştiği endişesi artıyor.
Bangkok’taki Tisco Financial Group Pcl yatırım stratejistlerinden Komsorn Prakobphol, “Güven çok zayıf. Düşen petrol fiyatları ve zayıflayan para birimleri gelişen piyasaları baltalıyor. Yatırımcı hisse senedi alımında acele etmemeli. Dip seviyeye ulaşılıp ulaşılmadığını tahmin etmek çok zor” dedi.
Tayvan, Brezilya ve Endonezya geçtiğimiz hafta ayı piyasasına girmişti. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi bu yıl yüzde 18 geriledi ve tahmini gelirlerin 10.2 katı işlem gördü.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/kuresel-piyasalarda-sert-dusus/451362