KOBİ'lere 59 milyar liralık fon
Tarih: 19 Ağustos 2015 - 04:47
Faktoring pazarı yılın ilk yarısında 25 milyar liralık işlem hacmine ulaşarak yüzde 14 büyüdü ve reel sektöre 59 milyar liralık fon sağlandı
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) banka dışı finansal kurumların 2014 yılı ilk yarısına ait verilerini açıkladı.
Buna göre, ilk yarıda 25,2 milyar liralık faktoring işlemi yapılarak, geçen yılın aynı dönemine oranla pazar, yüzde 14’ün üzerinde büyüdü ve faktoring sektöründen yararlanan işletme sayısı da 100 bini geçti. 2015’in Ocak-Haziran döneminde faktoring şirketlerinin en çok fon sağladığı sektör 14 milyar lira ile imalat sanayi oldu. İmalat sanayinin faktoring işlemleri geçen senenin aynı dönemine oranla yüzde 10 arttı. Hizmet sektörü ise 10,2 milyar lira ile faktoring işlemlerinden en çok yaralanan ikinci sektör olurken, hizmet sektörü işlem hacmini yüzde 22,5 artırdı.
KÂRLILIKLAR AZALDI
Bu yılın ilk yarısında faktoring şirketleri toplam 31 milyar TL’ye yakın ciro elde ederek, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 15,4 ciro artışı sağladılar. 2015’in ilk yarısında en ilginç gelişme ise faktoring şirketlerinin reel sektöre sağladığı fon ve cirolar artarken karlılığın düşmesi oldu. İlk altı ayda 267 milyar lira kar elde eden faktoring şirketlerinin, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 21,7 karlılıkları azaldı. Geçen senenin ilk yarısında şirketler, 325 milyar lira dönem karı elde etmişlerdi.
100 BİN İŞLETME
Fiba Faktoring Genel Müdürü Özge Yılmaz, 2015 Haziran sonunda sektörün plasman büyüklüğünün yüzde 20 artarak 26 milyar TL’ye, faktoringten yararlanan işletmelerin sayısının da 100 bine ulaştığını söyledi. Yılmaz, “İlk 6 aylık verilere baktığımızda faktoring şirketlerinin reel sektöre 59 milyar TL’lik fon desteği sağladığını görüyoruz. Genel olarak faktoring işlemlerinin yüzde 60’lık kısmını üretim firmaları gerçekleştiriyor. Tüm faktoring işlemleri içinde, toptan ve perakende ticaret sektörü ilk sırada yer alırken hemen ardından enerji, inşaat ve tekstil geliyor” dedi.
Faizlerle birlikte kârlılık da düştü
Finansal Kurumlar Birliği (FKB) Başkan Yardımcısı Zafer Ataman, faktoring sektörünün doğrudan ticareti finanse ettiği için ülkenin büyüme oranlarından hızlı etkilendiğini belirterek, şunları söyledi: “Örneğin, yüzde 9 büyüme oranlarını yakaladığımız sene faktoring sektörü bir anda yüzde 70 büyüdü. Nerdeyse 8 çarpan etkisi var. Ancak yüzde 2-3 seviyelerinde ise çarpan etkisi 3-4’lere iniyor. Bu anlamda ciro artışımız yüzde 10 seviyelerinde. Karlılık oranları elbette faizlerin düşmesi ile bir anda çok hızlı düştü, ancak son 2-3 yıldır bu karlılık sabitlendi. Kimse eski yıllardaki gibi yüksek karlılık beklemiyor ama bu beklentiye göre de ürünlerini ve altyapılarını zenginleştiriyor. Diğer taraftan halen faktoring için kullanılmayan potansiyel çok yüksek. Bu açıdan büyüme trendini kullanılmayan potansiyelin değerlendirilmesi olarak da algılayabiliriz.”
Spekülatif risk alınmamalı
Fiba Faktoring Genel Müdürü Özge Yılmaz, belirsizlik dönemlerinin firmaların yatırım kararlarını ertelemesine, tahsilat ve nakit akışı problemleri ile karşılaşmasına yol açtığını belirterek, böyle dönemlerde ticari risk dışında spekülatif riskler alınmaması gerektiğini söyledi. Ticari riskler konusunda da hassas davranılması ve firmaların ticari alacak risklerini üzerlerinde tutmadan alacak garantili finansman modellerine yönelmeleri gerektiğini kaydeden Yılmaz, şunları söyledi: “Hem yerel hem de global piyasalara bakıldığında kolay bir süreçten geçilmiyor. Türk şirketleri piyasaların yeni dinamiklerine uyum sağlamak konusunda başarılılar. Son olarak 2008 krizi ile birlikte yaşadığımız tecrübeler, bize tüm sektörlerin daha düşük kar marjları ve daha kuvvetli sermaye yapısı ile çalışma koşullarına alışmak zorunda olduğunu gösterdi. Faktoring sektörü olarak sunduğumuz avantajlarla reel sektörü her zaman destekliyoruz. Firmalara sadece finansman hizmeti değil alacağın garantisi ve tahsilat hizmeti de veriyoruz. Ayrıca firmaların ticaret yapısına entegre edilmiş ürünler tasarladığımız ve sunduğumuz için firmaların ihtiyaçlarını ticari döngüde açık bir nokta kalmayacak şekilde karşılayabiliyoruz.”
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/kobilere-59-milyar-liralik-fon/450986