PPK'nın alacağı karar yeterli olacak mı
Tarih: 18 Ağustos 2015 - 06:39
PPK toplantısı bugün. Piyasa aktörleri, Merkez Bankası'nın alacağı kararla ilgili "Yine top mu çevirecek" yorumu yapıyor
Siyasi belirsizlik ve tırmanan terör olaylarıyla doların rekor üstüne rekor kırışı sürerken dikkatler bugün toplanacak Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısında. Erdal Sağlam, Hürriyet'teki yazısında, piyasanın PPK'dan beklentilerini ve kurulun olası kararlarını değerlendirdi.
İşte Sağlam'ın o yazısı:
Piyasa oyuncuları da artık, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan gibi, futboldan benzetmelerle yorumlar yapmaya başladılar.
Bugün yapılacak Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında alınacak karar konusunda "Merkez Bankası yönetiminin yine top çevireceği" yorumu yapıyorlar.
Aslında Merkez Bankası yönetimi için bu benzetme yeni değil; uzun süredir "sonuca gitmeyen oyalama" anlamına gelen bu yöntemi uyguladığı için, "yine" vurgusu bir eleştiri sözcüğü olarak kullanılıyor.
Yani Merkez Bankası'ndan ne yapması bekleniyor diye baktığımızda; "parasal gidişattaki bozulmayı değiştirmeyecek ama bir şey yapmamış görünmemek için, etkisi sınırlı kararlar alabilir" biçiminde özetleyebiliriz.
Bir başka deyişle piyasalar özellikle kurlardaki kötü gidişata dur denilemeyeceği görüşünde. Merkez Bankası'nın ancak radikal bir karar alması halinde buna dur diyebileceğini kaydeden piyasa oyuncuları, Merkez Bankası'ndan böylesine radikal bir kararı ise beklemiyor.
Bazı piyasa oyuncuları bugünkü PPK toplantısında Merkez Bankası'nın faizlerde hiç oynama yapmayabileceğini tahmin ediyorlar. Buna karşılık piyasa oyuncularının bir bölümü ise Merkez Bankası yönetiminin uzun süredir yaptığı gibi, yine göstermelik bazı kararlar alıp, genel gidişata etki yapmayacak ama piyasalara "ben burdayım" mesajı verecek bir karar alabileceğini söylüyorlar.
Bu karar ne olur diye sorduğumuzda ise geçen ay Enflasyon Raporu sunumunda Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın "Ağustos ayında faiz ı sisteminin değişmesi için adım atılacağına" ilişkin sözlerine dikkat çekiyorlar. Yeniden tek faize geçişin aşamalı olarak yapılacağının söylendiğini kaydeden piyasa uzmanları, işte bu kapsamda faiz bandının küçük oranda daraltılmasının gündeme gelebileceğini, bunun da faiz bandının alt sınırı ile haftalık repo faizinin en fazla 1'er puan artırılması şeklinde yapılacağını tahmin ediyorlar.
Geçen ay 5. kez değiştirme yapılmamış, gecelik borçlanma faizi yüzde 7.25, politika faizi olan bir hafta vadeli repo faizi yüzde 7.50 koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizi yüzde 10.75 olarak kalmıştı. İşte bazı bankacılar 10.75'in sabit tutulup diğer oranların 1'er puan artırılabileceğini, böylelikle bandın da 1 puan daralıp, geçiş için adım atılmış sayılabileceğini söylüyorlar.
GÜVEN SORUNU
Peki, bunu yapsa bir şey değişir mi diye sorduğumuzda "değişmez" yanıtını üzerine basa basa veriyorlar. "Ne yapsa kuru durdurur" diye sorduğumuzda ise "Mesela politika faizini 10.5, üst bandı 13.5 yapsa belki piyasalar 'bu kez kararlı' deyip bir süre durur" diyorlar.
Özetle; Merkez Bankası yönetiminden kötü gidişata dur diyecek bir karar beklenmiyor. Hükümetin tavrının devam ettiğini ise dün Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'nin "müdahaleye gerek yok kur dengeyi bulur" sözlerinden anlıyoruz. Genellikle Zeybekçi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşleri doğrultusunda konuştuğu için, Erdoğan'ın "faiz artışı istemiyorum" tavrının devam ettiği düşünülebilir. Daha önce işler iyiyken bile bu tavrın TL'nin değerinde nelere mal olduğunu hep birlikte görmüştük. Şimdi durum çok daha ağır ama belli ki tavır aynı.
Merkez Bankası faizlerde hiçbir hareket yapmazsa, üzerindeki faiz baskısının devam ettiğini ve bu baskıya boyun eğmeye devam ettiği söylenebilir.
Eğer bazı piyasa oyuncularının tahmini gibi alt oranları 1 puan artırırsa ise "durumu idare etmiş" olacak ama bu siyasi baskıya artık boyun eğmediği anlamına da gelmeyecek. "Yapmaz" dedikleri radikal faiz artışlarını yaparsa işte o zaman Merkez Bankası yeniden güven vermeye başlayabilir ama...
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/ppknin-alacagi-karar-yeterli-olacak-mi/450902