Yazdır

Japonya ekonomisi beklenileni vermedi

Tarih: 17 Ağustos 2015 - 06:37

Japonya ekonomisi tüketim ve yatırımın gerilemesi ile 2. çeyrek dönemde daralma gösterdi

Japonya ekonomisi, tüketici ve işletmelerin harcamaları azaltmaları ve ihracatın gerilemesi ile son çeyrek dönemde daralma gösterdi. Bu durum Başbakan Shinzo Abe üzerindeki baskıyı artırdı.

Gayrisafi yurtiçi hasıla, Pazartesi günü açıklanan verilere göre, yıllık bazda Ocak-Mart döneminden yüzde 1.6 gerileyerek iki çeyrek dönemlik büyümeyi sonlandırdı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanı yüzde 1.9’lik bir düşüş yönündeydi.

Özel sektör talebindeki düşüş, ABD, Asya ve Avrupa’ya yaoılan ihracattaki gerileme ile birlikte geldi ve dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi Japonya destek kaybı yaşadı. Ekonomi Bakanı Akira Amari mali teşvikin artırılmasını beklemediğini söyledi ve Japonya Merkez Bankası (BOJ) Haruhiko Kuroda ise ekonomik zayıflığı bu çeyrek dönemde azaltmasını beklendiğini kaydetti. Kuroda rekor düzeydeki parasal teşvik ile yüzde 2’lik enflasyon hedefine ulaşmaya çalışıyor.

Dai-ichi Life Research Institute ekonomistlerinden Hideo Kumano, “Bugünkü büyüme verisinde hiçbir iyi taraf yoktu. Özel tüketim çok zayıftı, ihracat da zayıfladı. Bu da özellikle Çin gibi gelişen ekonomilerdeki yavaşlamayı yansıtıyor” dedi.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/japonya-ekonomisi-beklenileni-vermedi/450799