Yazdır

Kurtköy Teknopark ile coştu

Tarih: 14 Ağustos 2015 - 06:37

Teknopark'ın etap etap devreye alınmasıyla Kurtköy'ün yolunu tutan şirketler çalışanları getirmek için toplu kiralama ya da satın alma yoluna gidiyor

Planlı gelişmesini sürdüren Kurtköy’de yeni yatırımlarla birlikte emlak değerleri artmaya devam ediyor. Özellikle Teknopark projesiyle bölgedeki pek çok yapı değerini katladı. 2 milyar dolarlık yatırımla hayata geçirilecek Teknopark’ta faaliyet gösterecek bin şirkette ve 30 bin personel görev alacak. Duygu Erdoğan'ın Milliyet'teki haberine göre projeye yakın olmak isteyen yüzlerce firmanın binlerce beyaz yakalı çalışanı için ev arayışı başladı. Teknopark’ta faaliyete geçen şirketler, Ar-Ge çalışanları ve mühendisleri için otellerle anlaşmak yerine bölgeden konut kiralama yoluna gidiyor. Halen pek çok şirketin insan kaynakları yöneticisi bölgedeki inşaat firmalarıyla dirsek temasında.   

20 Nisan 1988 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile Pendik Kurtköy’de İleri Teknoloji Endüstri Parkı ve Havaalanı Projesi (İTEP) amaçları doğrultusunda kullanılmak üzere Sabiha Gökçen Havalimanı yanında 13 milyon metrekare büyüklüğünde bir arazi kamulaştırıldı. Bu alanın içerisinde yaklaşık 2.5 milyon metrekare arazi Teknopark İstanbul için ayrıldı. İTEP’in önemli birimi olan Teknopark İstanbul’un kuruluş süreci, kurucu heyette yer alacak Savunma Sanayii Müsteşarlığı, İstanbul Ticaret Odası ve İstanbul Ticaret Üniversitesi arasında, 12 Şubat 2009’da niyet mektubu imzalanması ile ivmelendi. Daha sonra Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri A.Ş. ve Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. kurucu heyetin bir parçası oldu. 

TOPLU TALEP

Erguvan İnşaat Yönetici ortağı ve Genel Müdürü Emre Maraşlı, bazı şirketlerin kendilerine 100 konuta kadar toplu konut talebinde bulunduğunu söyledi. Bölgede beşinci konut projesine başlamaya hazırlandıklarını kaydeden Maraşlı, Kurtköy’ün merkezinde nitelikli konut bulunamadığını, bu nedenle yeni projelerde ve kendi projelerinde ikinci el ve kiralık konut bulmanın imkansız hale geldiğini ifade etti.

YÜZDE 94’Ü GÖRDÜ

Bölgede son 5 yılda fiyatların katlandığını da belirten Emre Maraşlı, “5 yıl önce bu piyasaya girdiğimizde 600 lira olan arsaların metrekare fiyatları bugün 2 bin liranın altına düşmüyor. Yani 5 yılda arsa bazında 3 kattan fazla artış oldu. Yine nitelikli konut projelerindeki metrekare fiyatları da ortalamada 1800 lirayken 3 bin 500 lira seviyesine çıktı. Eminiz ki Teknopark’ın tüm etapları ve Sabiha Gökçen’in yeni pistleri bitene kadar bu yükseliş devam eder. Biz en az 8-10 yıl daha bölgenin geleceğine inanıyoruz” dedi.

OTEL YERİNE KONUT

Erguvan İnşaat, Kurtköy’de bugüne kadar bazılarını Demirbaş Yapı ile ortak yaptıkları projeler olmak üzere W Bahçe, Q Bahçe, Avlu Kurtköy ve W Roof projelerine imza atmıştı. Şirket şimdi de Harmandere bölgesinde projeye başlıyor. Demirbaş Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Sefa Demirbaş ise başta havalimanı çalışanları olmak üzere, haberleşme ve teknoloji şirketlerinden yoğun talep aldıklarını dile getirdi. Demirbaş, “Bölgedeki şirketler toplu alımdan ziyade kısa süreli toplu kiralama yapmak istiyor. 2-3 aylık kiraladıkları evler veya civardaki oteller daha masraflı oluyor. Tek bir projeden yapacakları toplu kiralama ile masrafları minimize etmek istiyorlar. Genelde bu teklifle geliyorlar. Biz şu an toplu satış tekliflerini değerlendiriyoruz” diye konuştu.
 
Hastane, havalimanı, eğitim kurumları...
Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur dumankaya, bölgede büyük çaplı pek çok projenin geliştirildiğini ve bu nedenle geliştirilen projelerde ilginin yoğunluğunu koruduğunu söyledi. Kurtköy’de proje de geliştiren Dumankaya, “Kurtköy bölgesi, TEM’e olan yakınlığı, E-5’e 10-15 dakikalık bir mesafede bulunması ve elbette Sabiha Gökçen Havalimanı’nın hemen yanıbaşında olması sebebiyle her geçen gün değerini artırıyor. Özellikle birçok havayolu şirketinin Sabiha Gökçen’i kullanmaya başlaması ile birlikte bu bölgedeki beyaz yakalı çalışan yoğunluğu da arttı. Kurtköy ve yakın civarında bulunan markalı konu projeleri, AVM’ler, eğitim kurumları, Hastaneler ve tamamen tamamlandığında yaklaşık 30 bin kişiyi istihdam etmesi planlanan Teknopark bu bölgeyi bir cazibe merkezi haline getirecek ve buradaki nüfus yoğunluğunu artıracaktır” dedi.
 
‘Aileleri ile büyük eve taşınıyorlar’

Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, bölgede metrekare fiyatlarının katlandığını, daha önce 1+1 gibi küçük metrekareli evlere talep varken, şimdi taşınan beyaz yakalı aileler için daha çok 2+1 ve 3+1 evlerin rağbet gördüğünü vurguladı. Yazıcı, şu değerlendirmede bulundu:
“2012’ye kadar olan dönemde bölgedeki konut projelerinde yoğunlukla 1+0 ve 1+1 daire tiplerine talep olduğunu görüyoruz. Son dönemde ise bölgede dinamikler değişti, Teknopark bölgeye hareket getirdi. Burada çalışan personelin aileleriyle bölgede yaşama istekleri ve toplu taşıma ihalesinin (Kurtköy, İstanbul’daki toplu ulaşım sistemlerini birbirine entegre edecek 24 aktarma istasyonundan biridir) yapılması ile birlikte 2+1, 3+1, 4+1 tipi dairelere talebin oluştuğu gözlemlenmeye başlandı. Bu taleple birlikte üretici firmaların devam eden veya yeni başlayacakları projelerinde bu tip dairelere ağırlık vermeye başladığını görüyoruz. Kurtköy’deki projelerde daire fiyatları metrekare başına 1800 TL ile 7 bin 750 arasında değişiyor. Ortalama birim metrekare fiyatının ise 3 bin 700 TL civarında olduğunu söyleyebiliriz.”
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/kurtkoy-teknopark-ile-costu/450560