Yazdır

Yatırımda seçici olan kazanacak!

Tarih: 11 Ağustos 2015 - 07:41

Olası erken seçimde sert fiyat hareketleri gözlenecek ancak sert dalgalanma sonrası fiyatlar dengelenecektir

Piyasalarda erken seçim fiyatlanıyor. Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırımında eylül ayını işaret etmesi ve yurt içinde artan çatışmaların üzerine, liderler zirvesinden bir sonuç çıkmayacağı beklentisi eklenince piyasalarda sert reaksiyonlar yaşanıyor.
Geçen hafta açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisi, ılımlı büyümenin sürdüğüne işaret edince dolar/TL tırmanışa geçmiş ve 2.79’ları görmüştü. Bu arada FED üyesi Dennis Lockhart’ın eylül ayına işaret etmesi, ilk net tarih sinyali olarak piyasa tarafından izlendi.
Gelişmeler dolara yönelimi artırırken, alternatif piyasalarda satışlara neden oldu. Gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinde satışlar yaşandığı görüldü. Emtia fiyatlarındaki kayıplar arttı. Fed’in ilk fazi artırımına kadar piyasalar diken üzerinde olmaya devam edecek gibi görünüyor. Milliyet'ten Zeynep Aktaş piyasadaki son durumu değerlendirdi.

Not indirimi gelirse...

Piyasalarda riskler arttı. Fiyat hareketlerinin volatilitesi yükseldi. Türkiye’nin kredi riskini ölçen CDS oranı 248.98 seviyesine tırmandı. Bu oran 13 Temmuz’da 208 seviyesinde bulunuyordu. Risk primindeki tırmanış, hem yurt dışındaki hem de yurt içindeki gelişmelerden kaynaklı.

Olası bir erken seçim ihtimali ve Fed’in faiz artırmını erken yapabilme ihtimali bir süredir fiyatlanıyor. Asıl üzerinde durulan konu önümüzdeki ilk toplantıda kredi kuruluşlarından olası not indiriminin gelme ihtimali. Geçen cuma günü kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’ten herhangi bir açıklama gelmemesi, piyasaları tatmin etmedi.

Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu Baa3, görünümünü ‘negatif’ olarak korudu. Kuruluş, 16 Mayıs 2013’te Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir ülkeler kategorisine çıkarmış, 11 Nisan 2014’te görünümü ‘Durağan’dan ‘Negatif’e çevirmişti. Moody’s, böylece belirlediği son 4 değerlendirme tarihinde herhangi bir açıklama yapmamış oldu. Bu yılki son değerlendirme 4 Aralık’ta yapılacak. Gözler eylül ayında mı, aralık ayında mı faizleri artıracağı belli olmayan Fed’e çevrilmişken, yurt içinde hükümetin kurulamamış olması ve siyasi belirsizliğin sürmesi piyasalarda iyimserlik beklenmemesine neden oluyor.

Seçici olan kazanacak

Borsa İstanbul’da gelişmelere duyarlılık yüksek. Ancak endeks 77.000 seviyesine doğru geriledikçe tepki alımlarının geldiği gözleniyor. Yabancıların borsadaki payı yüzde 64.98. Yabancıların 2015’in nisan, mayıs ve haziran aylarında 76.000 - 86.000 aralığında net alıcı olmaları maliyetlerinin de 76.000’in üzerinde oluşmasına neden oldu.

Bu nedenle aşağı doğru geri çekilmelerde alıcılar geldiği gözleniyor. bist 100 endeksi seçimlerden hemen sonra boşluk bırakarak 75.000’e gerilemiş, dolar ise 2.81 seviyesini görmüştü. Aradan geçen 2 ayda BİST 100 endeksi 75.000-84.000 aralığında hareket ederken dolar/TL 2.81-2.64 bandında hareket etti. Şimdi borsa 77.800’lerde dolar/TL ise 2.7880’de. BİST 100 endeksi de dolar/TL de erken seçim ihtimalinin fiyatlanmasına rağmen henüz seçim sonrasında gördükleri seviyeleri kırmadı. Olası bir koalisyonda; bunun uzun sürmeyeceği beklendiğinden kalıcı yükseliş yaşanması zor görünüyor. Olası erken seçimde de sert fiyat hareketleri gözlenecek olmasına rağmen, belirsizlik ortadan kalktığından sert dalgalanma sonrası  fiyatlar dengelenecektir. Ancak artık bir gerçek var ki, yatırımda seçici olanlar kazanacak.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/yatirimda-secici-olan-kazanacak/450288