Sağlıkta 4 yıllıkların hak isyanı
Tarih: 10 Ağustos 2015 - 10:48
2 yıllık ön lisans programını bitiren sağlıkçılara sınavsız uzaktan eğitimle 4 yıllık lisans diploması hakkı verilmesi tepki doğurdu
FINANSGUNDEM.COM
Üniversite dünyası, 19 Kasım 2014’te Resmi Gazete’de yayınlanan bir kanun maddesinin sağlık eğitiminde yol açtığı krizin sancılarını yaşıyor. Olay, 2 yıllık önlisans ve 4 yıllık lisans bölümlerinde okuyan milyonlarca öğrenciyi ve ailelerini ilgilendiriyor. Ön lisans diploması veren ebelik ve hemşirelik programlarından mezun olanlara getirilen hiçbir sınava girmeksizin uzaktan eğitimle 4 yıllık eğitimi tamamlama hakkı sağlıkçılar arasında tartışma başlattı. Üniversite hocaları, uzaktan eğitimin sağlık gibi önemli bir bölümde öğrenciye pratik uygulama kazandırmayacağını söyledi.
Tartışmanın fitili ateşleyen ise 19-11-2014’te yürürlüğe giren kanun maddesi oldu. Resmi Gazete'de yayımlanan 6569 Sayılı Kanun'un Geçici 69. Madde’sinde şöyle deniliyordu:
“Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla sağlık alanında ön lisans diploması alanlardan ebelik ve hemşirelik programlarından mezun olanlara kendi alanlarında, diğerlerine ise Yükseköğretim Kurulunun belirleyeceği, ebelik ve hemşirelik programları dışındaki ilişkili alanlarda lisans tamamlama eğitimi yaptırılır. Bu eğitimler, Yükseköğretim Kurulunun belirleyeceği alanlarda uzaktan eğitim yöntemleri ile verilebilir. Uygulama eğitimleri için Sağlık Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulu iş birliği yapar. Bu eğitimlerin usul ve esasları Yükseköğretim Kurulunca belirlenir.”
Ancak uygulamanın lisans eğitimi veren akademik çevrelerde hoş karşılanmadığı, tepki doğurduğu ortaya çıktı. Bunun, üniversite sınavıyla 4 yıllık lisan eğitimini kazanan ve maddi-manevi zorluklarla okuyan gençlere haksızlık olduğunu öne süren bazı öğretim üyeleri, “Sağlık lisans bölümlerinin yetiştirmeyi amaçladığı sağlık personeli ile ön lisans programlarının yetiştirmeyi amaçladığı sağlık personeli arasında muazzam farklar vardır. Bu bağlamda kanun maddesinde belirtilen ön lisans mezunlarının hiçbir sınava tabi tutulmadan uzaktan eğitimle hiçbir kontenjan kısıtlamasına uğramadan lisans tamamlaması sağlık lisansı programlarında okuyan öğrencilerin hakkının yenmesi, üniversite sınavının değersizleştirilmesi, sağlıkta verilen hizmet kalitesinin azalması ve ehil olmayan sağlık personelinin yetişmesi anlamına geleceği aşikardır” diye konuştu.
“BU KANUN MADDESİ İPTAL EDİLMELİ”
Söz konusu kanun maddesinin iptali isteminin dile getirildiği akademik ortamlarda ortaya konan tepkiler şöyle:
“Bu kanun maddesi en başta milyonları bulan öğrenciyi ilgilendiren, aile ve öğrencilerde hem ruhsal hem de zihinsel büyük sıkıntılara neden olan, emek, çalışma gibi faktörlerin sıralamayı büyük oranda belirlediği üniversite sınavını değersizleştirmekte ve önemsizleştirmektedir.
Gün itibarıyla sağlık lisans programlarına devlet ve vakıf üniversitelerinin burslu kontenjanlarına çok yüksek puanlarla girilmektedir. Vakıf üniversitelerinin diğer kontenjanlarına giren öğrenciler ise hem sınav başarısı göstermek hem de maddi bir yük altına girmek zorundadırlar. Ayrıca sağlık lisans bölümlerinde okumak hem maddi hem de manevi açıdan asla kolay değildir.
İnsan sağlığı ile uğraşacak insanların elbette iyi bir eğitimden geçirilmeleri de gerekmektedir. Sağlık alanında ki eğitimin büyük kısmını pratik uygulamalar oluşturmaktadır. Bu yüzden sağlık alanında uzaktan eğitim uygulamalarına genel olarak olumsuz bakılmıştır. Sağlık lisans bölümlerinin yetiştirmeyi amaçladığı sağlık personeli ile ön lisans programlarının yetiştirmeyi amaçladığı sağlık personeli arasında muazzam farklar vardır.
Bu bağlamda kanun maddesinde belirtilen ön lisans mezunlarının hiçbir sınava tabi tutulmadan uzaktan eğitimle hiçbir kontenjan kısıtlamasına uğramadan lisans tamamlaması sağlık lisansı programlarında okuyan öğrencilerin hakkının yenmesi, üniversite sınavının değersizleştirilmesi, sağlıkta verilen hizmet kalitesinin azalması ve ehil olmayan sağlık personelinin yetişmesi anlamına geleceği aşikardır.
Bugüne kadar ön lisans mezunları DGS sınavı ile lisans tamamlama hakkına sahip idiler. Bu uygulamada ön lisans mezunlarını rahatsız eden sınava girmek zorunda olmaları, kontenjanın belirli oranda olması ve eğitimin örgün olması idi. Bu uygulama lisans programını üniversite sınavı ile kazanan öğrencilerin hakkının korunması adına bu şekilde yürütülmekteydi.
Yeni kanun maddesi ile hak ve hukuk, emeğe saygı, başarılının ödüllendirilmesi gibi erdemli davranışların hepsi ayaklar altına alınmaktadır. Daha başarılının, daha çalışkanın, daha çok emek verenin ödüllendirilmesi gerekirken haklarının alınması sağlık lisansiyerlerinin ülkenin karar vericilerine olan güvenini de ciddi boyutta sarsmaktadır. Bu bağlamda bu kanun maddesinin iptali yönünde çalışma yapılması en basit anlamda insan hakları bakımından zaruri görünmektedir.”
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/saglikta-4-yilliklarin-hak-isyani/450216