Yazdır

Hülya Gedik’in ithal malzeme isyanı

Tarih: 08 Ağustos 2015 - 11:23

IIW Başkan Yardımcısı Gedik, TANAP’ta söz verilmesine rağmen ‘kaynak malzemelerinin yerli sanayiden tedarik edilmek yerine ithal edildiğini’ açıkladı

Uluslararası Kaynak Konfederasyonu (IIW) Başkan Yardımcısı Hülya Gedik, “Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi’nde (TANAP), boru hattı inşası iki yabancı firma tarafından yürütülüyor. Projenin tüm kaynak tel ve elektrotları yurt dışından ithal ediliyor. Bunu anlamakta güçlük çekiyoruz” dedi. TANAP projesinde LOT1, LOT2 ve LOT 3 boru hattı segmentlerinin inşasını alan yerli firma ve konsorsiyumların işi yabancı firmaya vermelerinin ardından, ihtiyaç duyulan kaynak ürünlerinin yurt dışından gelmeye başladığını belirten Gedik, şunları söyledi:

TÜRKİYE DÜNYAYA SATIYOR
 
“Türkiye, dünyanın en kaliteli kaynak malzemelerini üretiyor. Avrupa başta olmak üzere dünyanın her yerine ihraç ediyor. Sadece bizim şirketimizin bile 80 ülkeye ihracatı var. Kalite ve fiyat açısından Avrupa’da bizimle rekabet edebilecek üretici yok. Hatta bazı Avrupalı üreticiler Çin’de üretim yaptırıyor ve ne yazık ki TANAP için Çin’de üretilmiş kaynak malzemeleri Avrupa’dan ithal ediliyor. TANAP ihale sürecinde Türkiye’den tedarik konusunda sözler verildi. Ancak sonrasında hiçbir çaba gösterilmedi, bunu anlayamıyoruz, şaşkınız . Biz dünyaya satıyoruz ama kendi ülkemizde dışlanıyoruz.”

RAKAM SEMBOLİK AMA
 
TANAP’ta kullanılacak kaynak ürünlerinin toplam tutarının 5-8 milyon dolarlık bir rakam olabileceği tahmin ediliyor. Türk firmaları için bu rakamdan ziyade, dünyanın en zorlu projelerine ürün verebilirken kendi ülkesindeki projeden dışlanmak önem arz ediyor. Çünkü, TANAP gibi projelerde tüm ürünlerin hangi ülke sanayisi tarafından tedadik edildiği çok önemli referans haline geliyor.

VANADA DA AYNI SORUN YAŞANIYOR
 
TANAP doğal gaz boru hattının ana ve tali hatlarında, kompresör istasyonlarında yüzlerce vananın da kallanılacağını hatırlatan Uluslararası  Kaynak Konfederasyonu Başkan Yardımcısı Hülya Gedik,  bu vanaların projesinin de bir yabancı firmaya ihale edildiğini, Türk malı vanaların kullanımı konusunda hiçbir çalışma yapılmadığını açıkladı. İki konuda da sektörün hayal kırıklığı ve beklenti içinde olduğunu söyleyen Gedik, Hükümetin ve ilgili bürokrasinin vakit kaybetmeden Türk sanayi ürünleri lehine girişimlerde bulunması gerektiğini vurguladı.  
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/hulya-gedikin-ithal-malzeme-isyani/450111