Yazdır

Sabancı'ya ruhsat şoku

Tarih: 24 Temmuz 2015 - 06:56

Demsa Holding’in ortağı Cengiz Çetindoğan, İstanbul Sütlüce’de 2014 yılında açmayı planladıkları Demsa Collection’ın ‘ruhsat’ beklediğini belirtti

Demsa Holding’in kurucuları Cengiz Çetindoğan ve Demet Sabancı Çetindoğan’ın İstanbul Sütlüce’de kurmayı planladıkları ve tasarımını Irak asıllı dünyaca ünlü mimar Zaha Hadid’e yaptırdıkları Demsa Müzesi 5 yıldır beklemede. 15 yılı aşkın süredir sanat eseri toplayan, Türkiye’nin en büyük hat koleksiyonlarından birine sahip olan Cengiz Çetindoğan son durumu şöyle özetledi: “Ruhsat aldıktan sonra Anıtlar Kurulu’nun kararını bekleyeceğiz. Maalesef çok uzun sürdü. Çok vakit aldı. Bu kadar uzun sürmesini biz de hiç beklemiyorduk. Biz de elimizdeki eserleri herkesin görmesini, bu eserlerin yer alacağı müzeyle İstanbul’a katkı sağlamayı amaçladık. Müzenin tamamlanması 3 yılı bulabilir.”

2 BİNDEN FAZLA TABLO

Projenin ünlü mimar Zaha Hadid tarafından hazırlandığını anlatan Cengiz Çetindoğan, şöyle konuştu: “14 bin metrekarelik alanı kapsayan proje hazır. İlk etapta müzenin yüksekliğinin uygun olmadığı söylendi, gerekli düzenlemeler yapıldı. 2014 yılında müze açılacaktı, proje uzadı. Bu konuda bir küskünlüğümüz yok ama hevesimiz kırıldı. Hem Türkiye’de hem de yurtdışında eser topladık. 1500 eserin üzerinde Hat Koleksiyonumuz var. 2000’in üzerinde de tablomuz var. Türkiye’deki en zengin hat koleksiyonlarından biri. Biz bu eserleri 5 yıldır hatta daha uzun zamandır depoda tutuyoruz. 
Amacımız bu eserleri herkesin görmesini sağlamaktı. Bunu yaparken de İstanbul’a bir değer daha kazandıralım istedik. Zaha Hadid’in eserlerinin takipçileri var. Onun binalarını görmeye geliyor turistler. İstanbul’a sembol bir bina kazandırmayı da amaçladık. Ancak ne yazıkki izinler çok uzun sürdü. Bu işlerin ne yazık ki önümüze konan bir prosedürü yok. Her gittiğinizde bir eksik, bir ayrıntı çıkabiliyor... Zaman da böylece geçip gitti.”
Çetindoğan, “Şimdi izinler çıksa yapılması en az 2-3 yılı alır. Bu arada ilk dönemde 14 bin metrekare olarak planlanan müzenin iki aşamada yapılmasına karar verildi. İlk aşamada 7 bin metrekarelik bölüm hayata geçirilecek” dedi.

Koleksiyonunun kitabını çıkardı

Cengiz Çetindoğan Demsa Sanat Koleksiyonu’nun ilk yayını olan Hat Sanatını Anlamak: Osmanlı Hat Sanatının İslam Hat Sanatına Katkısı isimli bir kitabı da çıkardı. İslam Sanatı Tarihi uzmanı Dr. Nabil F. Safwat’ın İngilizce olarak kaleme aldığı kitap 15. Yüzyıldan 20’inci yüzyıla kadar olan süreçte hat sanatında ekol sahibi olmuş Osmanlı hattatlarının eserlerine yer verdi. Bu kitap bugüne kadar Türkiye’de çıkan en kapsamlı hat eserleri kitabı olarak görülüyor. 
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/sabanciya-ruhsat-soku/448846