Yazdır

Yunanistan için seferberlik ilan edildi

Tarih: 18 Temmuz 2015 - 17:48

Almanya, Yunanistan'ın 86 milyar euroluk kurtarma paketini onayladı. ABD ve IMF'den yeniden yapılandırılma önerisi geldi. Prodi "Borç silinmeli" dedi

Yunanistan'a yardım paketi en zor sınavını dün geçti. Almanya Federal Meclisi Yunanistan ile ilgili varılan 86 milyar euroluk kurtarma paketini onayladı. Berlin Federal Meclisi'nde toplam 598 milletvekilinin katıldığı oylamada, 439'u "Evet", 119'u "Hayır" oyu kullanırken, 40 milletvekili ise çekimser kaldı. Oylama öncesi konuşma yapan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yunanistan ile Avrupa Birliği (AB) arasında sıkıntılı bir müzakere sürecinin yaşandığını ancak ortaya çıkan anlaşmanın her iki tarafın da avantajına olduğunu vurguladı. Merkel, "Yunanistan'a yardım sağlamanın avantajları dezavantajlarının önüne geçiyor. Bu yolu denemezsek sorumsuz davranmış oluruz" dedi. 

KAOSA NEDEN OLUR 

Yunanistan'ı kurtarmanın Avrupalı ve uluslararası kreditörlerin de sorumluluğu olduğunu vurgulayan Merkel, "Anlaşmanın reddedilmesi kaosa neden olur. Bu da AB'nin dayanışma ruhuna zarar verir" şeklinde uyarıda bulundu. Özellikle Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble'ye Yunanistan ile müzakerelerde gösterdiği çabalar için teşekkür eden Merkel, bu ülkeye yapılacak yardımla ilgili, "Bunu sadece Yunanistan için değil Almanya'daki insanlar için de yapıyoruz" diye konuştu. Almanya dışında diğer AB üyesi ülkeleri de Yunanistan ile yapılan anlaşmayı parlamentoda oylamak zorunda. Fransa ve Finlandiya parlamentoları daha önceden söz konusu anlaşmaya destek vermişti. Öte yandan AB, Yunanistan'a kısa dönem finansmanı için 7.17 milyar euroluk kredi sağlamaya karar verdi. Konseyden yapılan açıklamada kredinin 3 ay vade ile verildiği belirtilerek, "Bu krediyle yeni programın uygulanmasına başlanıncaya kadar Yunanistan, IMF ve Avrupa Merkez Bankası'na birikmiş olan borçlarını ödeyecek" ifadelerine yer verildi. 

Romano Prodi 
Almanya'nın alacağı silinmişti


İtalya'nın eski Başbakanı Romano Prodi, Avrupa'yla Yunanistan arasındaki anlaşmanın Atina'yı kurtaracağına inanmadığını söyledi. Prodi, AB'ye "Yunanistan'ın borçlarını silin" çağrısında bulundu. "Yunanistan'ın borçlarını ödeyebilecek seviyeye gelebileceğine hiçbir zaman inanmadım" ifadelerini kullanan Prodi, "1953'te borçlarını ödeyemeyen Almanya'nın alacağının silinmesi bilgece bir hareketti. Bugün aynı cömertliği göstermemiz gerekiyor" dedi. Avrupa Komisyonu Başkanlığı da yapan Prodi, hafta başında imzalanan anlaşma hakkında, "Yunanistan'ı en kötü senaryodan kurtardı ancak sorunu çözmedi" yorumunda bulundu. Prodi, AB ülkelerinin ortak faydalar doğrultusunda hareket etmeleri gerektiğini belirterek, "Liderlik pozisyonundaki Almanya, herkesin iyiliği için adım atmalı" diye konuştu. 

Wolfgang Schaeuble 
Borçlu-alacaklı düzeni


Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble'nin Yunanistan'a karşı sert tutumu, kendi ülkesinde bile eleştirilere neden oluyor. Münih merkezli düşünce kuruluşu Demokratik Birlik Projesi, Bakan Schaeuble'nin istifa etmesini istedi. Yapılan açıklamada, "Scheuble Avrupa'nın iklimini daha da kötüleştirdi. Onun yönetiminde birlik borçlu-alacaklı düzenine dönüştü" denildi. Öte yandan Avrupalı kreditörlerden aldığı destek nedeniyle iç siyasette ciddi bir kriz yaşayan Yunanistan'da birkaç ay içinde erken seçime gidilebileceği konuşuluyor. İçişleri Bakanı Nikos Voutsis eylül ya da ekim ayında erken seçimin kaçınılmaz olduğunu söylüyor.

Christine Lagarde
İki ayaklı çözüm önerisi


Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, iflasın eşiğine gelen Yunanistan'ı kurtarmak için hazırlanacak 3'üncü kurtarma planına, borç yapılandırmasını kapsaması halinde katılacakları söyledi. "Borçların tamamen silinmesi tartışma dışı" diyen Lagarde, şunları söyledi: "Borç yapılandırması olmadan Yunanistan için hiç bir çözüm imkânı yok. Biz programın iki ayak üzerine yürütülmesini tavsiye ettik. Birincisi önemli temel reformların yapılması ve mali konsolidasyon. Diğeri ise Yunanistan'ın borçlarının sürdürülebilir olması için gerekli olduğuna inandığımız borç yapılandırması."

Jack Lew 
Yeniden yapılandırılmalı


Bütün dünya Yunanistan'ın içine düştüğü krizden nasıl çıkacağını tartışırken ABD Hazine Bakanı Jack Lew'den bir öneri geldi. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'la defalarca telefonda görüştüğünü kaydeden Lew, "Sert reform tedbirleri alınmalı ama aynı zamanda Yunanistan'ın borcu yeniden yapılandırılmalı" şeklinde konuştu. Atina yönetiminin, borcun ödenebilmesi için sürdürülebilir bir programa ihtiyacının olduğunu belirten Lew, "Borcu yapılandırmanın çeşitli yolları var. Anlaşma sağlanabilmesi sadece taraflara değil, dünya ekonomisinin tamamına fayda sağlayacak" ifadelerini kullandı.


Mario Draghi 
Ülkenin borcu mutlaka hafifletilmeli


Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, Yunan bankalarına Acil Likidite Desteği (ELA) olarak 900 milyon euro artırdıklarını bildirdi. Yunanistan'ın borcunun hafifletilmesi gerekliliğinin tartışılmaz olduğunu vurgulayan Draghi, "Buna kimsenin itiraz ettiğini düşünmüyorum. Asıl soru bunun kurumsal çerçevedeki en iyi şekli nedir? Önümüzdeki haftalarda bu noktaya odaklanmalıyız" değerlendirmesini yaptı. Her zaman Yunanistan'ın Euro Bölgesi üyesi olduğu varsayımıyla hareket ettiklerini belirten Draghi, Yunanistan'ın ECB'ye 20 Temmuz'da süresi dolacak olan borcunu zamanında ödeyeceğine inandığını da sözlerine ekledi. Yunanistan'da iki haftadan fazla süredir sermaye kontrolleri kapsamında kapalı tutulan bankaların ise 20 Temmuz'da açılması bekleniyor. (SABAH)
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/yunanistan-icin-seferberlik-ilan-edildi/448424