Yazdır

Gurbetten yapılan havalelerde büyük düşüş!

Tarih: 10 Temmuz 2015 - 07:17

Almanya’dan Türkiye’ye yapılan havale işlemlerinde de önemli ölçüde düşüş oldu

Almanya’da faaliyet gösteren İşbank AG’nin Genel Müdürü Nevzat Burak Seyrek, Almanya’da yaşayan Türkler’in Türkiye’ye havale işlemlerinin yıllar içinde azaldığına dikkat çekti. Havale işlem hacmindeki azalmanın Almanya’daki 2. ve 3. jenerasyon ile Türkiye arasındaki bağların gerilemesine işaret ettiğini dile getiren Seyrek,”Bundan 15 yıl önce bizim yaptığımız havale hacmi 1.5-2 milyar euro seviyelerindeydi. Şimdi bu 500 milyon euro seviyesine düşmüş durumda. Bu jenerasyon değişikliğini gösteren en önemli göstergelerden bir tanesi” şeklinde konuştu. Seyrek, 2. ve 3. jenerasyonla birlikte yatırım ihtiyaçlarının da değiştiğini, Türk vatandaşların artık Almanya’da ev almaya ve yatırım yapmaya başladığını ekledi.

Türk işletmelerin Alman ekonomisine katkı sağladığını söyleyen Seyrek, “Türkler, buraya işçi olarak geldiler ama biz gittiğimiz hiçbir yerde işçi kalmamışızdır. Birinci nesil tamamen işçiydi, ikinci nesil yavaş yavaş ufak işleri yapmaya başladı. Şu anda 90 bine yakın Türk işletmesi var. Bunlar yıllık  yaklaşık 30 milyar euro ciro oluşturuyorlar. Alman ekonomisi için son derece değerli veriler bence bunlar ve 450 bine yakın kişiyi istihdam ediyorlar” diye konuştu.

Almanya’da 1992 yılında İş Bankası’nın yüzde 100 iştiraki olarak kurulduklarını belirten Burak Seyrek, Alman bankalarının sağladığı her türlü bireysel ve internet bankacılık hizmetini sağladıklarını ifade etti. Seyrek, Türkiye’nin bankacılık sektöründe teknolojik altyapının Almanya’dan en az 5-10 yıl ileride olduğuna da dikkat çekti.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/gurbetten-yapilan-havalelerde-buyuk-dusus/447808