Faktoring hız kesmedi
Tarih: 01 Temmuz 2015 - 04:11
Siyasal ve ekonomik belirsizlik faktoring sistemine talebi arttırdı, pazar yüzde 15 büyüdü
Bir taraftan seçim dönemi ve ardından koalisyon tartışmalarının getirdiği belirsizlik, diğer taraftan ekonomideki küçülmeye rağmen faktoring sektörü hız kesmedi, özellikle küçük ve orta boy işletmeleri desteklemeye devam etti. 2015’in ilk çeyreğinde faktoringte işlem hacmi yüzde 15 artarken, faktoringten yararlanan işletmelerin de sayısı da bu ölçüde artarak, 100 bini geçti. Senenin ilk yarısına ait hem işlem hacmi hem de müşteri sayısı açısından beklentiler de pazarda büyümenin devam edeceği yönünde.
Finansal Kurumlar Birliği (FKB) Başkan Yardımcısı ve Strateji Factoring Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Ataman, faktoring ilk üç ayda açıklanan verilere bakıldığında, geçmiş yılın aynı dönemine göre TL bazında işlem hacminde yüzde 15’lik artış yaşandığını söyledi. Zafer Ataman, ekonomide genel olarak büyüme oranlarında bir düşme beklentisi olduğunu belirterek, “Seçimlerdeki beklentiler birçok kararın ertelenmesine neden olmakta ama dünyadaki sürecin daha fazla etki ettiğini söyleyebiliriz” dedi.
İHRACATÇIYA DESTEK
TEB Faktoring Genel Müdürü Çağatay Baydar, faktoringin özellikle kriz dönemlerinde reel sektörü destekleyen finansal enstrüman olduğunu belirterek, Türkiye’nin 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hacmi hedefi olduğunu, dolayısıyla ihracatçıların desteklenmeye devam ettiğini kaydetti. Baydar, faktoringcilerin, ihracatçının daha fazla ülkeye yaptığı daha uzun vadeli satışlarını, ucuz maliyetlerle desteklediğini vurgulayarak, şunları söyledi: “İhracat faktoringinde 2015 yılı ciro hedefimiz 6,1 milyar TL ve bu rakam toplam ciro hedefimizin yüzde 60’ı olup, bir önceki yıla göre yüzde 7 büyüdük. İhracat faktoringinde Türkiye’de payımız yüzde 38 ile lider konumdayız, dünyada ise Bank of China ve Standard Chartered Bank SG’den sonra 3. sırada yer alıyoruz.”
İhracat faktoringi yapanlar sıkıntı yaşamıyor
TEB Faktoring Genel Müdürü Çağatay Baydar, ihracat faktoringine değinerek, şunları söyledi: “Rusya ve Ukrayna krizi, AB ambargoları, Yunanistan’ın durumu, bölgesel iç karışıklıklar ve ekonomiyi etkileyen çok fazla gelişimin yaşandığı bir dönemden geçiyoruz. Rusya ve Avrupa özellikle Türkiye için önemli pazar. Buralarda yaşanan tahsilat gecikmeleri ya da tahsil edilemeyen alacaklar, şirketlerin net işletme sermayelerini, talep azlığı da doğal olarak ihracat rakamını düşürüyor. İhracatçılar bilmedikleri pazarlara faktoring şirketleri sayesinde açık hesap vadeli satmak, alacaklarını vadeden önce nakde çevirmek ve alıcılarının ödememe riskine karşı alacaklarını yüzde 100 garanti altına almak gibi hizmetlerimizle daha rahat ve büyüyerek satış yapabilirler. İhracat faktoringi yapan şirketler bugüne kadar zor dönemleri sıkıntı yaşamadan geçirmişlerdir ve bundan sonra da böyle olacaktır.”
2015 henüz bitmedi
FKB Başkan Yardımcısı Zafer Ataman, sektörün ilk çeyrekte yüzde 15 büyüdüğünü belirterek, şunları söyledi: “Sektörün 15 yılında ilginç bir istatistik var. Büyüme oranları ile elbette ki sektörün büyümesi paralel değişiyor ama artış oranları aritmetik değil, geometrik. Örneğin, büyüme oranı yüzde 8-9’u bulduğu zamanlar sektördeki işlem hacmi o senelerde yüzde 50-60 oranında artarak, büyümenin 6-7 katı büyüklüğe ulaşıyor. Ancak büyümenin yüzde 2-3 olduğu zamanlar hacim de 2-3 kat genişliyor. Eksiye döndüğü zamanlarda da çarpan etkisi çok daha fazla, iş hacmi çok daha fazla küçülüyor. Faktoringe ticaretin çarkı diyoruz, tam da öyle. Seçimler bitti, iktidar çözümü için çalışmalar devam ediyor. Ekonomideki belirsizliklerin devamı piyasalardaki disiplini de bozuyor. Aynı zamanda karar alma mekanizmalarındaki bu belirsizlik uygulayıcılara da yansıyacak. Sürekli aynı duramayız, yeni gelişen ürünler var, sürekli bunun arayışı içindeyiz. 2015 yılı henüz bitmedi elbette ki yüksek bir büyüme hızı beklemiyoruz. ”
100 bin işletme yararlanıyor
Yapı Kredi Faktoring Genel Müdürü Coşkun Bulak, pazarın yüzde 14,4 büyüdüğünü, hem ilk yarı hem de yılsonu rakamlarının da benzer olacağını belirterek, şunları söyledi: “Faktoring olarak hızlı hizmet sunmamız, müşteri ihtiyaçları doğrultusunda esnek çözümler üretmemiz nedeniyle; özellikle KOBİ’ler olmak üzere hemen hemen tüm segmentteki müşterilerimizin alacak yönetimi ve finansmanı konusunda öncelikli tercihlerinden biri olmaya devam ediyoruz. Bankacılık sisteminden yararlanan 3 milyonun üzerinde KOBİ bulunuyor. Faktoring hizmetlerinden yararlananların sayısı ise 100 bin civarında. Gelişmiş ekonomilerdeki faktoring işlemlerinin toplam finansal sektörler hacmine olan penetrasyonunu da göz önüne aldığımızda ülkemizde daha çok yol alma potansiyeli var. ”
GARANTİ FAKTORİNGİN PAZAR PAYI ARTTI
Garanti Faktoring Genel Müdürü Hulki Kara, sektörün üzerinde büyüdüklerini, aktif toplamda geçen seneyi 2,9 milyar TL ile lider durumda kapattıklarını belirterek, “Sektörde 116 milyar TL toplam cironun içerisinde ise 8,6 milyar doları bizim ihracat faktoringi cirosu. İhracat faktoringinin 2,4 milyar dolarını biz yaptık. İhracat ciromuzun 812 milyon dolarını garantili işlemler oluşturuyor. Garantili ihracat faktoringi pazar payında 5 sene önce 6. sıradayken geçen seneyi ikinci sırada kapattık” dedi.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/faktoring-hiz-kesmedi/447041