Türkiye'deki yağışların sebebi ne?
Tarih: 24 Haziran 2015 - 07:43
Uzmanlar, iklim değişikliğinden dolayı yoğun yağışların daha da artacağı görüşünde
Türkiye’nin birçok bölgesinde şiddetli sağanak yağış etkisini hissettiriyor. Temmuz ayına günler kala yaz yağmurlarının ardı arkası kesilmiyor. Yağışlar kısa süreli ve adeta gök delinircesine görülüyor ve hortumlar da sıkça yaşanıyor. Uzmanların ortak kanısı, mevsimlerin değiştiği yönünde. Şehirlerin büyümesi, yeşil alanın yok olması nedeniyle, birdenbire oluşan ‘sağanak patlamaları’ yaşanıyor. Uzmanlar, iklim değişikliğinden dolayı yoğun yağışların daha da artacağı görüşünde. İşte Habertürk’te yer alan iklimimizdeki yeni öge, ‘sağanak patlaması’ üzerine uzmanların görüşleri...
"ATMOSFER İLİŞKİSİ BOZULDU"
Avrupa Ekoloji Fed. Kons. Üys. Prof. Dr. Ümit ERDEM:
“Çevrebilimciler olarak üzerinde durduğumuz nokta; iklim değişikliğinin yaygın hale gelmesi. Yazlar kışa çevrilecek, kışlar yaza çevrilecek. Yoğun sağnak yağışlara gelince; günümüzde atmosferik olaylar değişime uğruyor. İstanbul gibi kentler hem dik hem yatay büyüyor. En büyük zararı da tarım toprakları ile yeşil doku görüyor. Yeşil dokular azaldıkça atmosfer ilişkisi bozuluyor. O yüzden birdenbire sağanak patlamalar yaşıyoruz. Bu durum ilerleyen yıllarda artarak devam edecek.”
"DAHA ŞİDDETLİLERİNE HAZIRLANMAMIZ LAZIM"
İTÜ Meteo. Müh. Böl. Öğr. Üys. Prof. Dr. Orhan ŞEN:
“Bu yağışlarda iklim değişikliğinin etkisi var, normal değil. Artık Marmara’nın eski iklimi yok. Uç değerler, sağanak yağışlar, hortumlar arttı. Ayrıca İstanbul’un altyapısı bu değişimi kaldırmıyor. Böyle yağışlara karşı altyapının değişmesi lazım. Bu yağışlardan daha şiddetlilerine kendimizi hazırlamalıyız. Sağanak patlamaları hafiflemeyecek, şiddetlenecek.”
YAĞIŞLAR SÜRECEK
Meteoroloji yetkilileri, yağışların pazar gününe kadar süreceğini bildirdi. Yapılan tahminlere göre yağışlar kuzey bölgelerde etkili olacak. Hava sıcaklıkları mevsim normallerinde seyredecek. Bölgelerimizde hava durumu şöyle:
BUGÜN: Marmara’nın doğusu, Karadeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu’nun doğusu yağmurlu, diğer bölgeler bulutlu.
YARIN: Doğu Karadeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu’nun kuzeyi yağmurlu, diğer bölgeler parçalı bulutlu.
CUMA: Doğu Karadeniz, Marmara, Doğu Anadolu ve Adana çevresi yağmurlu, diğer bölgeler açık.
CUMARTESİ: Ege kıyıları çok bulutlu, Güneydoğu Anadolu parçalı bulutlu, diğer tüm bölgeler yağmurlu.
PAZAR: Güneydoğu Anadolu dışında tüm bölgeler yağmurlu.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/turkiyedeki-yagislarin-sebebi-ne/446485