Vakıf Katılım için halka arz planı
Tarih: 12 Mayıs 2015 - 07:02
Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün (VGM) kurmayı planladığı katılım bankasının yol haritası netleşti
Vakıf Katılım Bankası'nın kurulmasına ilişkin belirginleşmeye başladı. Yeni oluşum için İslam Kalkınma Bankası'na kredi başvurusunda bulunan Vakıflar Genel Müdürlüğü (VGM), buradan istediği sermayeyi sağlayamazsa, ana hissedarı olduğu Vakıfbank'ın bir kısım hissesini halka arz edecek.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Vakıflar Haftası dolayısıyla dün Meclis'te düzenlenen açılış töreninde yaptığı konuşmada yeni kurulacak katılım bankasıyla ilgili bilgileri paylaştı. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün kaynaklarını artırmaya çalıştıklarını belirten Arınç, "Bir Vakıf Katılım Bankası kurmak üzereyiz. Bunu Vakıflar Genel Müdürlüğü kuracaktır. İslam Kalkınma Bankası'ndan temin edilecek bir kısım sermayeyle bunu gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Ancak oradan temin imkânı bulunamazsa Vakıfbank'taki hisselerimizin bir kısmının halka açılması, satılması veya Hazine'ye devredilmesiyle bir kaynak sağlayarak Vakıf Katılım Bankamızı kuracağız" dedi. VGM, piyasa değeri 4.5 milyar dolar Vakıfbank'ın sermayesinin yüzde 58.45'ine sahip bulunuyor.
3 DÖNEMİN HALİNDEN VAKIFLAR ANLAR
Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün özel bütçeli bir kurum olduğunu anımsatan Arınç, şöyle konuştu: "Genel bütçeli bir daire değiliz. Oradan büyük bir kaynak da almıyoruz doğrusu. Hatta en masum isteğimiz, 'bize biraz daha kadro verin, hizmetler aksamasın'. Buradan Maliye Bakanımızın da kulaklarını çınlatmak için söylüyorum, her talebe koşarak cevap veren bakanlıktan bu yönde bir karşılık alabilmiş değiliz." Bülent Arınç, AK Parti'de uygulanmakta olan "3 dönem" kuralına atıfta bulunurak, bir veda konuşması yapmak istediğini vurguladı. Söz konusu kural için Vakıfbank'ın reklam filmi ile esprili bir göndermede bulunan Arınç'ın, "Reklamda 'Halden anlarız' deniliyor. Üç dönemliklerin halinden anlasa anlasa en iyi Vakıfbank anlar diye düşünüyorum" şeklindeki sözleri salondakileri güldürdü. Arınç, geçmişte vakıf arazisi olan ancak daha sonra orman haline dönüşen 2B arazilerindeki Vakıflar'ın payını hatırlatarak, "Her satıştan Vakıflar'a yüzde 3 pay verilmesiyle bugüne kadar 50 milyonunun üzerinde gelir temin ettik" diye konuştu.
'HER VAKFIN DUASI VE BEDDUASI VARDIR'
Her vakfın vakfiyesinde bir dua bir de beddua olduğunu belirten Arınç, şöyle konuştu: "Beddua hoş bir şey değil ama vakıfın şartlarını yok sayanların böyle bir karşılığa maruz kalacağını herkesin bilmesi lazım. O yüzden bizim vakıflarımızda çalışan herkes direnir, ikaz eder, uyarır. Bakar ki netice alamaz, dairesi ne olursa olsun, hatta isterse bakanlık olsun, bir yazı yazar ve arkasına o vakfiyenin bedduasını ekler. 'Duadan nasibinizi almadınız, bedduasından hiç olmazsa korkun' derler. Bu korkuyla bazılarının hizaya geldiğini biliyoruz, yine de 'bana beddua kâr etmez, hiçbir zarar vermez' düşüncesiyle bunları devam ettirenler de var maalesef." Arınç, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün çalışmalarını gerçekleştirirken şehir, bölge, ırk ve inanç ayrımı yapmadığını da söyledi. Arınç, mart ayında açılışı gerçekleştirilen Büyük Edirne Sinagogu'nun bunun en güzel örneği olduğuna işaret etti.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/vakif-katilim-icin-halka-arz-plani/442969