Yazdır

Dolar Nisan sonu ne olur?

Tarih: 15 Nisan 2015 - 07:34

Dolar, 2.6873 TL ile tarihi zirvesini görürken uzmanlar son durumu değerlendirdi ve beklentilerini açıkladı

Küresel anlamda haftalardır tam gaz değer kazanan dolara IMF’den fren geldi. Uluslararası Para Fonu (IMF) dün yayımladığı Küresel Ekonomik Görünüm (WEO) raporunda 2015 küresel ekonomik büyüme tahminini yüzde 3.5’te tutarken, ABD büyüme tahminini ise 2015 ve 2016 için sırasıyla yüzde 3.6 ve yüzde 3.3’ten yüzde 3.1’e aşağı revize etti.

IMF’nin bu tahminleri doların hızını keserken Euro/dolar paritesi 1.05’ten 1.07’ye kadar yükseldi.

Gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında yüzde 1’i aşan değer kazançları yaşarken, Türk Lirası ise tam tersine gitti. Dolar, dün gün içinde 2.6873 TL’ye kadar tırmanarak yeni tarihi zirvesini gördü.

Kur gün içinde 2.66’ye kadar gerilese de tansiyonun sürmesi nedeniyle akşam saatlerinde yeniden 2.68 TL’nin üzerine çıktı. Türk Lirası’nın diğer ülke para birimlerinden ayrışmasında ise yaklaşan genel seçimler öncesinde oluşan belirsizliğin etkili olduğu belirtiliyor.

Yabancı yatırımcıların satışlarının dikkat çektiğini belirten analistler, dördüncü partinin Meclis’e girip girmeyeceği, koalisyon ihtimali, seçim sonrası yeni ekonomi yönetiminin nasıl oluşacağı gibi belirsizliklerin satışlarda etkili olduğunu kaydediyor. İşte Habertürk'te yer alan uzman görüşleri;

HSBC Hazine Grup Başkanı Fatih Keresteci: Miktar sorunu yok fiyat sorunu var

Döviz piyasasında miktar sorunu yok, fiyat sorunu var! Kurun bu seviyesi Türkiye gerçekleri ile uyuşmuyor, daha aşağı seviyelere olmalı. Ancak seçim öncesi oluşan belirsizlikler ve soru işaretleri piyasa tarafından fiyatlanıyor. Yükselişin devam edeceğini düşünüyoruz.

Garanti Yatırım Direktörü Tufan Cömert: Kur nisan sonu 2.70 TL’yi de aşar

Yabancı yatırımcıların TL’den çıkış yaptığını görüyoruz. Dolarda yükselişin sürmesini ve nisan sonu mayıs başı gibi 2.70 seviyesinin aşılmasını bekliyoruz. TL özellikle son 1 ayda ciddi bir biçimde diğer ülke paralarından ayrıştı. TL’yi cazip kılacak bir hikâyeye ihtiyaç var.

TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte: Koalisyon ihtimali satış getiriyor

TL’deki negatif ayrışmanın derecesi çok yüksek. Bu ayrışmada sadece seçim sonrası ekonomi yönetiminin nasıl oluşacağı değil, son yapılan bazı anketlerde koalisyon hükümeti olasılığının olmasının, TL cinsi varlıklar üzerinde satış baskısı yaratıyor olduğunu düşünüyoruz.
 
 
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/dolar-nisan-sonu-ne-olur/440929