Yazdır

Türkiye'nin ilk nükleer santralinin temeli atıldı

Tarih: 14 Nisan 2015 - 12:59

Türkiye'nin ilk nükleer santral projesi için Mersin Akkuyu'da temel atıldı

Türkiye'nin ilk nükleer santrali olacak Akkuyu Nükleer Santral Projesi kapsamında, Akkuyu Nükleer Deniz Yapıları’nın temeli Mersin’in Gülnar ilçesinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın da katıldığı törenle atıldı.

20 milyar doların üzerinde bir yatırım öngörülen ve inşaatında yaklaşık 8 milyar dolarlık iş hacminin Türk şirketlerince karşılanması beklenen Akkuyu Nükleer Santrali için gerçekleştirilen temel atma törenine Yıldız’ın yanı sıra Rus Devlet Nükleer Şirketi Rosatom Genel Müdürü Sergey Kiriyenko, Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdürü Fuad Akhundov ve diğer üst düzey yetkililer katıldı.

Törende bir konuşma yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, nükleer santralin turizme olmulsuz etki yapacağı iddialarına değindi. Benzer santrallerin Avrupa'nın en çok turist çeken ülkelerinde de olduğunu söyleyen  Yıldız, "Bunu yapınca Antalya'daki turist kaçar dediler, Mersin'deki turist  kaçar dediler. Avrupa'nın en önemli turist kaynağı 3 ülkede Fransa-Paris, İngiltere-Londra ve İspanya-Madrid... Bir şehre gelen 55 milyon nüfus en fazla Paris'te. Onların turistlerine bir şey olmuyorken bizim turistimize bir şey olmaz arkadaşlar" diye konuştu.



"10 YIL ÖNCE YAPILMIŞ OLSAYDI..."

Yıldız, yerli enerji kaynağının da önemine işaret ederek, "Bu nükleer santral 10 yıl önce yapılsaydı, 14 milyar dolar daha az doğalgaz ithal etmiş olacaktık" ifadesini kullandı.
Enerji Bakanı, Akkuyu Nükleer Santrali'nin bugün devrede olması durumunda 15 milyon nüfuslu İstanbul'un bütün enerji ihtiyacını, Türkiye'nin ise enerji ihtiyacının ise yüzde 8'ini karşılayabileceğini belirtti.

Santral inşasıyla ilgili zemin etüdleri ve çevreyle ilgili çalışmalar yapıldığını belirten Yıldız, yapılan yatırımın büyüklüğünü şu sözlerle anlattı: "2 kilometreye 2 kilometrelik bir alanda 22 milyar dolarlık bir yatırım yapılacak. Metrekare başına en büyük yatırım bulunduğumuz bu sahada yapılacak."

Nükleer santralle birlikte yenilenebilir enerji yatırımlarının da devam edeceğini belirten Bakan Yıldız, şunları kaydetti:
"Nükleer santrallerin yarısı 3 ülkede; Japonya, ABD ve Fransa... 25 bin dolarlık kişi başına düşen milli gelir hedefliyorsak nükleer güç santralleri bunun ayrılmaz bir parçası olacaktır. Nükleer güç santrallerini yaaprken, yenilenebilir enerji kaynaklarını da tek tek geçekleştirmek durumundayız."
  
TÜRKİYE AÇISINDAN ÖNEMLİ

Törende gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Yıldız, "Burada yapılacak olan ihale hükümet tarafından değil. Akkuyu Nükleer A.Ş. tarafından yapılacak ihaleler, şu ana kadar sadece Türk şirketlerin katılacak olması Türkiye açısından da önemli. Liman işi yapan müteahhitlerimiz var. Uluslararası arenada yapanlar var. Dalgakıranlar itibarıyla benzer olan ve olmayanlar var. O projelerde çalıştılar. Sonunda bir firma şirket tarafından değerlendirildi. Buradaki bu iş çok önemli. Somut ne yapılıyor dendi. Masa üzerinde mi dendi. Burada artık fiili olarak işler başlamıştır. Ben şimdi buradan sanayicilerimize sesleniyorum. Specleri belli teknolojik dünyadaki en uç ürünleri yapacak yapı burada hazırdır. Üretebilecekleri kadar bu ihalelere katılacaklar. Çünkü Türkiye gerek iş gücü gerek mühendislik açısından bunları karşılayabilir. İmal edebileceklerimizi buraya verebileceğiz" şeklinde konuştu.

TOPLAM YATIRIM 22 MİLYAR DOLAR

Yıldız sözlerine şöyle devam etti: "22 milyar dolarlık bir yatırımı gerçekleştireceğiz. Tabiri caizse Türkiye’nin en yoğun yeri olacak metrekare başı yatırımla.
Türkiye Cumhuriyeti devleti bir hukuk devletidir. Bakanlık da legal bir kurumdur. ÇED’i alındı buranın. Liman hizmetleri izinleri alındı. Ne alınmadı? Reaktörlerin yapılacağı alanda inşaat ruhsatı alınmadı. Reaktörlerin temelini atmıyoruz daha. Dışarıdan tirübün ve jeneratör sağlayacak limanların temelini atıyoruz. Bu konudaki hassasiyetin üzerinde. Sivil toplum örgütlerimizin görüşlerini saygıyla karşılıyoruz. Gerek Rosatom gerek Enerji Bakanlığı bu şartları yerine getirdiği takdirde karşı çıkıyorsanız bu ülkenin kalkınmasına bir karşı çıkıştır. Bu ülkenin kalkınmasına karşı her yapının karşısındayız. Varsa bize bir endişesi olan bize aktarsın.  Ben nükleer santrala karşı çıkıyoruz diyorlarsa kusura bakmasınlar..." 
 
 4 reaktörden oluşacak
Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali her biri bin 200 megavat gücünde 4 reaktörden oluşacak. İlk ünitenin 2019’da elektrik üretmesi, diğer ünitelerin ise birer yıl arayla devreye alınması planlanan santralin işletme süresi ise 60 yıl olarak tahmin ediliyor. Projenin tüm maliyeti ise yaklaşık 20 milyar dolar.
9 şiddetinde depreme dayanıklı olarak inşa edilecek santralin soğutma suyu direk denizden alınıp nükleer santrali soğutacak ve yine aynı şekilde denize akıtılacak. Soğutma denizden yapılacağı için soğutma kuleleri yer almayacak.
Olası bir arıza durumunda radyasyon yayılma yolları kademeli olarak engellenecek. Akkuyu sahasında kurulacak yapı 2 katmandan oluşacak. Dışta 1 metre kalınlığında özel bir betondan yapılmış muhafaza duvarı olacak. İçinde de özel bir muhafaza kubbesi yer alacak.
 
Santrali Rusya yapıyor
Santralin inşasını üstlenen Rosatom bir Rus devlet firması. 12 Mayıs 2010’da imzalanan hükümetlerarası anlaşmaya göre, Rosatom inşa edeceği santralin yüzde 51’inin sahibi olacak ve santralin sökümü ile atık yönetiminden sorumlu tutulacak.
Akkuyu Nükleer Santrali’nin resmi internet sayfasında santralde kullanılacak tüm yakıtın Rusya’dan getirileceği, atıkların da yine Rusya’ya geri gideceği belirtiliyor. Türkiye’nin atıkları satın almak istemesi durumunda ise atıklar Türkiye’de kalabilecek.
Türkiye’deki faaliyetlerini Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) şirketi üzerinden yürüten Rosatom, inşa edeceği ve sahibi olacağı santralin en fazla yüzde 49 hissesini satabilecek..
 
Uranyum satın alınacak
Enerji Bakanlığı, 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girme hedefiyle paralel olarak, Türkiye’nin enerji sektöründeki yüzde 72’lik dışa bağımlılığını nükleer santrallerle azaltmayı amaçlıyor.
Nükleer karşıtları özellikle Çernobil ve Fukuşima çevre felaketlerinden sonra artan çevre ve insan sağlığı endişelerinin yanı sıra dışa bağımlılığın azalacağına inanmıyor. Çünkü Türkiye’de nükleer santrallerin hammaddesi uranyum yok. Uranyum da aynı doğalgaz gibi satın alınacak.
Bakanlık ise Akkuyu Nükleer Santrali'nin, 2023 yılında elektrik üretmeye başlamasını ve Sinop'ta inşa edilecek nükleer santral ile birlikte yılda 80 milyar kilovatsaat elektrik üretimi öngörüyor.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/turkiyenin-ilk-nukleer-santralinin-temeli/440874