Yazdır

Lagarde'dan küresel ekonomi için risk uyarısı

Tarih: 09 Nisan 2015 - 22:37

IMF Başkanı Lagarde: "Küresel ekonomideki finansal ve jeopolitik riskler son 6 ayda arttı"

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, küresel ekonominin yavaş büyüme, düşük enflasyon, yüksek işsizlik ve yüksek borçlanma gibi önemli sorunlarla mücadele ettiğini belirterek, "Bugün 'yeni vasat'ın, 'yeni realite' olmasını engellemek zorundayız" dedi. 

IMF Başkanı Lagarde, ABD'nin başkenti Washington'da bulunan Atlantic Council'da gelecek hafta başlayacak "IMF ve Dünya Bankası Bahar Toplantıları" öncesinde küresel ekonomiyi değerlendirdi.

Küresel ekonomide geçen yılın Ekim ayında düzenlenen yıllık toplantılarından bu yana önemli gelişmeler olduğunu dile getiren Lagarde, "Küresel ekonomi, düşen petrol fiyatları ve dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD'nin güçlü performansından yararlanırken, makroekonomik riskler azalma gösterdi" diye konuştu. 

Avro Bölgesi'ne yönelik beklentilerin de iyileştiğini belirten Lagarde, gelişmiş ekonomilerin geçen yıla oranla biraz daha iyi durumda olmasına karşın gelişmekte olan ekonomilerin çoğunun zayıfladığını ifade etti. 

"Küresel finansal riskler güçlenen dolarla arttı"
Lagarde, küresel ekonomideki ılımlı ve dengesiz büyümenin uzun süre devam edebileceğini vurgularken, "Ilımlı büyüyen küresel ekonomi, hala önemli sorunlarla mücadele etmeye devam ediyor. Örneğin, benim 'düşük-düşük, yüksek-yüksek' olarak adlandırdığım durum. Düşük enflasyon ve büyüme oranları ile yüksek işsizlik ve borçlanma riskleri birçok ülkede devamlılık gösteriyor" görüşünü paylaştı. 

Lagarde, bu noktada yaklaşık 6 ay önce yaptığı "yeni vasat" uyarısını hatırlatarak, "Bugün, 'yeni vasat'ın, 'yeni realite' olmasını engellemek zorundayız" ifadesini kullandı. 

Finansal risklerin de piyasaların bir taraftan Avro Bölgesi ve Japonya'daki düşük faiz oranları, diğer taraftan ABD Merkez Bankasının (Fed) beklenen faiz artışıyla yaşadığı dalgalanmalar ve düşen emtia fiyatlarıyla yükseldiğine dikkati çeken Lagarde, şunları kaydetti: 

"Döviz kurlarında son dönemde yaşanan büyük dalgalanmayı düşünün. ABD doları son 6 ayda önemli uluslararası para birimleri karşısında yüzde 12 değerlendi. Göreceli olarak daha kötü makroekonomik şartlara sahip olan bazı ülkeler, para birimlerinin değer kaybetmesinden faydalandı. Ancak döviz kurlarındaki çarpıcı dalgalanma, yabancı para biriminde yüksek borca sahip olan ülkelerin istikrarını bozabilir. Bu durum, özellikle güçlü dolar, düşük emtia fiyatları ve yüksek borçlanma oranlarına karşı önlem almayan gelişmekte olan ülkeler için geçerli."

"Büyüme ve istihdam dostu reformlara ihtiyaç var"
Lagarde, "yeni vasat"ın başlıca nedenlerinden birinin dünya genelinde yaşlanan nüfusla birlikte azalan verimlilik olduğuna işaret ederek, işgücü verimliliğini artıracak istihdam dostu reformların, küresel ekonomiyi bu tehlikeden kurtarmakta kilit rol oynayacağını vurguladı.

Bununla birlikte, özellikle kadın ve gençlerin işgücüne katılım oranını artıracak politikalara destek verilmesi gerektiğinin altını çizen Lagarde, Avro Bölgesi ve Japonya'daki birçok vergi kanunun bu açıdan caydırıcı etki yarattığını aktardı. 

Lagarde, G20'nin hedeflerinden birinin işgücü piyasasındaki kadın erkek farkının yüzde 25 azaltılması olduğunu, bunun gerçekleşmesi halinde, küresel istihdamın 2025 itibarıyla yaklaşık 100 milyon artacağı öngörüsünde bulundu. 

İşgücü verimliliğini, cinsiyet eşitsizliğini ve istihdamı iyileştirecek yapısal reformların dünyadaki gelir eşitsizliğini de azaltacağını savunan Lagarde, altyapı sistemlerine yönelik yatırımların da küresel ekonomiyi ciddi şekilde destekleyeceğini sözlerine ekledi. 

Yeni vasat
IMF Başkanı Christine Lagarde, "yeni vasat" kavramını küresel ekonomideki yavaş ve dengesiz büyümeyi tanımlamak için kullanıyor. 
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/lagardedan-kuresel-ekonomi-icin-risk-uyarisi/440538