Yazdır

İş adamları Rusya için destek istedi

Tarih: 06 Nisan 2015 - 05:19

Türkiye, Rusya'daki devalüasyondan sonra çöken ihracatını tekrar artırmak için çare arıyor. İTHİB Başkanı Gülle, devlet desteği istedi

Türkiye’nin Rusya’ya tekstil ve hammaddeleri ihracatı bu yılın ocak-mart döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 43 geriledi ve 201 milyon dolardan 115 milyon dolara indi. Sadi Özdemir'in Hürriyet'teki haberine göre, Rusya’daki bu olumsuz tabloya neden olan ekonomik krizle nasıl mücadele edileceğine dair öneriler geliştirmek için İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) önderliğinde, Moskova’ya gelen, LASİAD, OTİAD, MESİAD başkanları, hem Rus işadamlarıyla hem de Rusya’da yerleşik Türk markalarının temsilcileriyle buluştu. Moskova Ticaret ve Sanayi Odasını ve Mosbuild 2015 Ev Dekorasyon Fuarını ziyaret eden heyet, çözüm için bir dizi öneri geliştirdi.

FİYAT İNDİRDİK, KÂR DÜŞTÜ

Rusya’da çok sayıda mağazası olan marka temsilcileri, rublenin devalüe olmasından beri müşteri ve yetişmiş işgücü kaybetmemek için toptan ve perakende fiyatları yüzde 30-40 civarında indirdiklerini kriz sona erene kadar kârlılıklarından fedakarlık ederek satışa devam edeceklerini vurguladı. Bazı firma temsilcileri, hükümetin de Rusya’da yerleşik Türk markaları için ‘yerel teşvik’ vermesini önerdi. Kriz nedeniyle Moskova Başta olmak üzere birçok Rus kentinde mağazalaşma fırsatları da doğduğunu söyleyen temsilciler, “Şu anda var olan destekleri genişletip hızlandırsınlar. Turquality desteklerini de Rusya özelinde yeniden ele alsınlar. Ayrıca önümüzdeki 1 yıl boyunca Rusya’da nüfusu 1 milyonu aşan şehirlerde ‘Türk markaları için alışveriş festivalleri’ de düzenlenebilir ki bu çok olumlu sonuçlar verebilir” diye konuştu.



DEVLET DEVREYE GİRMELİ

İTHİB Başkanı İsmail Gülle, ekonomik krizlerden çıkış için devletin mutlaka devreye girmesi gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:  “Devlet olmadan çözüm kolay olmaz. Rusya özelinde mağazalaşmanın desteklenmesi çok önemli bir öneridir. Ayrıca buradaki temaslarımızda Rusya’nın Türkiye ile bir ‘tercihli ticaret anlaşması’ yapmaya istekli olduğunu da tespit ettik. Tercihli ticaret anlaşması bizce de uygundur. Enerji karşılığı barter (mal takası) imkânın olamayacağını da gördük. Çünkü, vaktiyle o anlaşmalara imza koyanlar, bu kadar enerji aldığımız ülkeye böyle bir maddeyi kabul ettirmeyi akıl edememişler. Bir önemli tespitimiz de ‘basitleştirilmiş gümrük hattı’ meselesinin artık çözülmesi gerektiği. Bu konuda mart sonunda olumlu bir gelişme oldu ve yetki tekrar Türkiye İhracatçılar Meclisine (TİM) geçti. Şimdi çok etkin çalışması için herkesin gayret etmesi gerekiyor. Mal ve para transferi çok daha hızlı ve sağlıklı olacak. Rusya’ya ihracatımız halen çok ciddi düşüşler yaşıyor bir an önce bunu geri döndürecek çözümler uygulanmalı.”

GELECEĞİNE İNANIYORUZ

İsmail Gülle, Moskova’da yaptıkları temaslarda, krizin artık dip yaptığı kanısına da vardıklarını belirterek, özellikle Türk lirası ve ruble ile yapılacak ticaretin de çözüm yolunda katkı sağlayacağını ifade etti. Gülle, “Rusya pazarı sektörümüzün uzun yıllardır faaliyet gösterdiği ve başarılı olduğu bir Pazar. Bu pazarı kaybetmek istemiyoruz. Burada yaşanan olumsuzluklar ülkemizdeki tüm sektörleri etkiliyor. Şu an için kriz dip yaptı artık devlet desteğiyle krizin fırsatlarını yakalamalıyız” diye konuştu.



Para transferine çözüm bulunsun

LASİAD Başkanı Gıyasettin Eyyüpkoca, Rusya’dan Türkiye’ye yapılan para transferinde Rus tarafındaki bankaların yüksek miktarlarda komisyon almasını eleştirdi ve bu konuda çözüm istedi. Başkan Eyyüpkoca, Türkiye ile Rusya arasındaki Gümrük vergilerinin de halen çok yüksek olduğunu belirterek, “Bu vergilerin daha aşağı seviyelere çekilmesini talep ediyoruz. Laleli, Osmanbey, Merter’de yapılan yolcu beraberi satışların fatura karşılığında antrepo sistemine indirilmesi ve ihracatının oradan yapılması da önemli katkı sağlar. Ayrıca, gerçekleştirdiğimiz toptan alım heyetlerinin teşvik kapsamına alınması da önemli katkı sağlar.Rusya’da yerleşik organize perakende veya toptan çalışan firmaların kriz sonlanıncaya kadar daha fazla desteklenmesi de son derece önemli” dedi.

Kimler katıldı

İTHİB öncülüğünde, Moskova’ya düzenlenen inceleme heyetinde, Laleli Sanayici ve İşadamları Derneği (LASİAD) Başkanı Gıyasettin Eyyüpkoca, Merter Sanayici ve İşadamları Derneği (MESİAD) Başkanı Yusuf Gecü, Osmanbey Tekstilci İşadamları Derneği (OTİAD) Başkanı İlker Karataş, Bayrampaşa Tekstilci İşadamları ve Sanayicileri Derneği (BATİAD) Başkan Yardımcısı Şerafettin Kurt ve Türkiye Evtekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TETSİAD) Başkan Yardımcısı Abdülhadi Köseoğlu da katıldı.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/is-adamlari-rusya-icin-destek-istedi/440183