Erbakan'ın kurduğu fabrikanın arsası satılıyor
Tarih: 03 Nisan 2015 - 06:33
Merhum Başbakan Necmettin Erbakan tarafından kurulan Pancar Motor’un üzerinde bulunduğu arsa 225 milyon liraya satışa konuldu
Merhum Başbakan Necmettin Erbakan tarafından kurulan Pancar Motor’un üzerinde bulunduğu arsa 225 milyon liraya satışa konuldu. Hürriyet'teki habere göre 44 dönümlük arazinin konut veya ticaret alanı olarak kullanılması planlanıyor. Arsa için nihai pazarlık görüşmeleri 6 Nisan'da yapılacak.
Türkiye’nim ilk dizel motor fabrikası olarak temeli atılan Pancar Motor’un temeli 1956’da Erbakan tarafından atıldı. Ancak fabrika 4 yıl kadar önce kapandı. Fabrikanın üzerine kurulu olduğu arsanın sahibi ise Kayseri Şeker ve Konya Şeker Fabrikaları. Hissenin 3’te ikisi Kayseri Şeker’e kalan kısım ise Konya Şeker’e ait. İstanbul Bayrampaşa’da bulunan fabrika arsası için 225 milyon TL muhammen bedel belirlendi. İhale sürecini Kayseri Şeker Fabrikası A.Ş. yönetiyor. Arsa için daha önce yapılan ihalede 25 Mart son teklif tarihi olarak açıklanmıştı. Ancak gelen teklif sayısı, 3’ün altında kalınca ihale, şartname gereği iptal edildi.
PAZARLIK 225 MİLYON LİRADAN BAŞLAYACAK
Yeni ihale süreci için ise takvim belirlendi. İsteklilerin bugün saat 17.00’ye kadar teminat bedelini yatırmaları gerekiyor. Teklif vermek isteyen kişi veya firmaların, muhammen bedelin yüzde 3’ü olan 6 milyon 750 bin TL’yi Kayseri Şeker Fabrikası’nın banka hesabına yatırması gerekir. Nihai pazarlık görüşmeleri ise 6 Nisan günü yapılacak. Arsa için ödenecek bedelin, yapılacak pazarlıklar ile 225 milyon TL’nin üzerine çıkması bekleniyor.
Kayseri Şeker Fabrikası’ndan bir yetkili son ihale sürecinde, ‘teklif sayısı’ şartının kaldırıldığını kaydetti. Aynı daha önce yapılan ancak iptal edilen ihale katılan firmalardan birinin Türkiye’nin önde gelen konut şirketlerinden biri olduğunu kaydetti.
İLK KRİZİ 2001’DE YAŞADI
Fabrikanın adı 1964 yılında sermayedarların değişmesi ile Pancar Motor oldu. Ancak fabrika için ilk zorlu süreç 2001 Krizi sonrası başladı. İlk krizi atlatan Pancar Motor asıl krizi 2009 sonrası yaşadı. Ürünlerinin yüzde 80'ini tarım, yüzde 20'sini küçük balıkçı tekneleri pazarına satan Pancar Motor özellikle Çin'in çok ucuz ürünlerle Türkiye pazarına girmesinden sonra zor günler yaşamaya başladı.
Şirket çok dayanıklı ürünleri olmasına rağmen rakiplerine göre pahalı kaldığı için rekabet edemez hale gelirken, maaş, prim borcu ve kendi arazisinin kirasını ödeyemeyecek duruma düştü. Özellikle Anadolu'da çok büyük bir marka bilinirliği ve sadakati olan Pancar Motor'un toplam borcu ise 7 milyon TL civarında. Pancar Motor'da geçen süreç içinde toplamda 600 bin motor üretildiği açıklanmıştı.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/erbakanin-kurdugu-fabrikanin-arsasi/440040