Yazdır

Karamehmet-Kazancı davasında karar

Tarih: 30 Mart 2015 - 06:28

Çukurova Grubu'nun patronu Mehmet Emin Karamehmet ile enerji özelleştirme ihalelerindeki ortağı Mehmet Kazancı arasında görülen davada karar çıktı

Başkent Doğalgaz dahil dört büyük enerji özelleştirme ihalesini birlikte kazanan Çukurova Grubu’nun patronu Mehmet Emin Karamehmet ile iş adamı Mehmet Kazancı arasında görülen davada karar çıktı. Hürriyet'teki habere göre Çukurova Grubu, doğalgaz ihalesi için verilen 110 milyon dolarlık dört teminat mektubu için yapılan ödemenin kendi kasalarında çıktığını belirterek Kazancı’ya karşı icra takibi başlattı. Takibe yapılan itiraz sonrası açılan davada mahkeme Çukurova tarafını haklı buldu. Kazancı, bir teminat mektubu için 80 milyon liralık ödemeye mahkum edildi. Kararla birlikte, Kazancı’ya karşı başlatılan icra takipleri de kaldığı yerden devam edebilecek. Diğer üç mektup için ise yeni davaların açılması gündemde.

5 yıl önce yapılan enerji özelleştirmelerinin gözde şirketi MMEKA (MMEKA Makine İthalat Pazarlama ve Ticaret A.Ş.) olmuştu. MMEKA, 16 Ağustos 2010’da yapılan ihalede,  1 milyar 211 milyon dolarlık en yüksek teklif ile Başkent Doğalgaz özelleştirmesini kazanmıştı. Doğalgaz özelleştirmesi yanı sıra BEDAŞ, AYEDAŞ ve Gediz Elektrik ihalelerini MMEKA kazandı. 4 büyük enerji özelleştirme ihalesinin toplam tutarı 8 milyar dolar seviyesindeydi. Hemen her ihalede boy gösteren ortaklar için kamuoyunda “Gözü Kara Mehmet”ler yakıştırmaları bile yapıldı.

ORTAKLIK ÇATIRDAMAYA BAŞLADI

Ancak, kısa süre içinde dev ihalelerin gözdesi konumuna gelen MMEKA, Başkent Doğalgaz’ın devir süreci yaklaşırken çatırdamaya başladı. MMEKA, Başkent Doğalgaz’ın yüzde 80 hissesini devralacak şirket olarak 4 şubat 2011’de MMEKA Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş.'yi kurdu. Bu şirketin yüzde 99 hissesi de MMEKA’ya aitti. Taraflar arasındaki gerilimin gün yüzüne çıkmasına neden olan gelişme ise Başkent Doğalgaz operasyonun yönetmesi için 23 Mart 2011’de Çankaya Doğalgaz Dağıtım A.Ş.’nin kurulması oldu. Bu şirkete ait hissenin tamamı da MMEKA’ya aitti. Dolayısı ile tarafların sahip oldukları hisse oranında bir değişiklik olmadı. Ancak Kazancı tarafı bu durumun kendilerini devre dışı bırakmak için yapıldığını savundu. Kazancı, Karamehmet tarafı hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Suçlama ‘dolandırıcılık’, ‘güveni kötüye kullanma’ olarak sıralandı. Ancak savcılık bu suç duyurusu hakkında takipsizlik kararı verdi.

110 MİLYON DOLARLIK 'MEKTUP' YANDI 

İki ortak arasında gerilim yaşanırken ihalesi kazanılan Başkent Doğalgaz ile ilgili de devir süreci işliyordu. Bir yandan finansman arayışına girişilirken bir yandan da ek süre talebi gündeme geldi. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) ek süre talebini uygun gördü. ÖİB, şartname gereği ihaleyi kazanan taraftan teminat mektuplarını da talep etmeye başladı. Toplam 4 ayrı teminat mektubunun tutarı 110 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. Özel bir bankadan teminat mektupları alındı.

PARA ÇUKUROVA’DAN ÇIKTI

Kefil olarak ise MMEKA’nın yanı sıra Mehmet Kazancı da sorumlu görüldü. Banka, bu iki kefaleti de yeterli görmeyince üçüncü bir şirketin kefaleti söz konusu oldu. Bu aşamada, Çukurova Grubu’na bağlı Stargate Gayrimenkul Yatırım İthalat İhracat ve Ticaret A.Ş. de verilen teminat mektuplarına kefil oldu. Eğer ödeme yapılmazsa Stargate’nin bloke edilen paraları bankanın hesabına geçmiş olacaktı. Başkent Doğalgaz’ın devri için talep edilen ek sürede de ödeme yapılamayınca ÖİB ihaleyi iptal etti. İptal kararı ile birlikte gerilim iyice arttı. Toplam 110 milyon dolarlık teminat tutarı Hazine’nin hesabına gelir olarak kaydedildi. Bu tutara denk gelen bedel ise Stargate’nin hesabından kesilerek bankaya geçti. Bankanın devreden çıkması ile birlikte Stargate kendisinden çıkan paranın tamamının tahsili için süreç başlattı. Öncelikle MMEKA ve Mehmet Kazancı’ya ihtarnameler çekildi. Ancak tebligatın yapılmasına karşın Kazancı tarafından ihtarnameye yanıt gelmedi.

KAZANCI'NIN VİLLASINA HACİZ 

Bunun üzerinde Kazancı ve MMEKA’ya karşı İstanbul Asliye Ticaret Mahkemesinde ihtiyati haciz istemi ile dava açıldı. Mahkeme talebi yerinde buldu. Bu karar, İstanbul 9. İcra Müdürlüğünde işleme konuldu. Kazancı’ya ait olduğu tespit edilen bir villaya haciz konuldu. Kazancı tarafı icra takibine itiraz etti ve takip durdu.

'DAVA REDDEDİLSİN' TALEBİ

Bu kez Stargate'nin avukatı Melih Demir ekim 2011’de itirazın iptali için İstanbul 9. Asliye Ticaret Mahkemesinde dava açtı. Dava, dört teminat mektubundan biri için açıldı.  Bu bedel de TL olarak 55 milyon 991 bin TL olarak kayıtlara geçti. Yargılama aşamasında, tabela şirket konumuna gelen MMEKA’yı savunan kimse olmadı. Kazancı tarafı ise davanın reddini istedi. Mahkeme bilirkişi heyetinden rapor istedi. Rapor, büyük oranda Stargate lehine çıktı. Ancak mahkeme heyetinde sık sık yaşanan değişikliler dava sürecinin uzamasına yol açtı.

22 MİLYON LİRA DA  'HAKSIZ İTİRAZ' CEZASI

Mahkeme geçtiğimiz 27 Mart'ta yapılan 11. duruşmada kararını verdi. Davayı kabul eden mahkeme, yasal faizi ile birlikte Stargate’ye 57 milyon 508 bin liralık ödemenin yapılmasını istedi. Mahkeme ayrıca Kazancı tarafının haksız bir biçimde icra takibine itiraz ettiğine hükmederek yüzde 40 da icra inkar tazminatı ödemesine hükmetti. Bu tutarla birlikte Stargate'ye yapılması gereken toplam ödeme 80 milyon TL’yi buldu. Bu kararla birlikte Kazancı’ya karşı başlatılan icra takibi de kaldığı noktadan devam edecek. Edinilen bilgiye göre, ilk davanın kazanılması ile birlikte, kalan 3 teminat mektubu için de ayrı ayrı davaların açılması planlanıyor.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/karamehmet-kazanci-davasinda-karar/439649