Turkcell'e yapılan teklifin perde arkası!
Tarih: 19 Mart 2015 - 13:44
Turkcell'in Rus ortağı Alfa'nın Çukurova ve Ziraat Bankası'na yaptığı 2.8 milyar dolarlık teklif ne anlama geliyor?
Turkcell'in Rus ortağı Alfa'nın dün yaptığı teklif gündeme bomba gibi düştü. Alfa, Turkcell'in yüzde 13.76'sını yöneten Çukurova Telecom Holdings'teki Çukurova Holding payları için Ziraat Bankası ve Çukurova'ya 2.8 milyar dolarlık teklifte bulundu. Habetürk'ten Ufuk Korcan bu teklifin perde arkasını yazdı. İşte Ufuk Korcan'ın o haberi;
Teklifin arka planına geçmeden önce Turkcell'deki ortaklık yapısını kısaca hatırlatmakta yarar var. Turkcell'in yüzde 14.02'si TeliaSonera'ya, yüzde 0.05'i Çukurova Holding'e, yüzde 51'i Turkcell Holding'e ait. Şirketin yüzde 34.93'ü de halka açık. Turkcell'e hakim Turkcell Holding'in yüzde 52.9'u Cukurova Telecom Holdings'in yüzde 47.1'i de TeliaSonera'nın. Yani CTH, dolaylı olarak Turkcell'e hakim durumda. 2005 yılında finansman anlaşması nedeniyle kurulan CTH'de Çukurova'nın yüzde 51, Alfa'nın yüzde 49 payı bulunuyor.
Çukurova Grubu, Rus Alfa’ya olan 1.604 milyar dolarlık kredi borcunu Ziraat Bankası’ndan kullandığı kredi ile ödemiş, bu kredi karşılığında da CTH'nin Turkcell İletişim’deki yüzde 13.76'lık dolaylı payı Ziraat Bankası’na teminat olarak verilmişti.
İşte Rus Alfa, kendisine Turkcell'in kontrolünü sağlayacak bu hisseler için Borsa'daki değerin iki katına denk gelen 2.8 milyar dolarlık teklifte bulundu.
Gelelim Rusların bu teklifinin perde arkasına...
Rus Alfa'yı harekete geçiren neden Çukurova Holding ile 2005 yılında yaptıkları hissedarlar sözleşmesinin maddeleri arasında gizli...
Alfa ile Çukurova'nın imzaladığı ve ABD'nin Sermaye Piyasası Kurulu SEC'in internet sitesinde de bulunan söz konusu anlaşma tarafların “anlaşmazlık” hallerini düzenleyen özel maddeler içeriyor.
Anlaşma, CTH yönetiminin “kilitlenme”si (Deadlock) halinde atılacak adımları tek tek anlatıyor.
Alfa'nın teklifine bakıldığında Rusların Deadlock maddelerini hayata geçirmek istedikleri anlaşılıyor. “Kilit” durumun oluşması için çeşitli şartlar var ve CTH'de yönetim kurulunun üç kez arka arkaya toplanamaması hali bunlardan biri.
Anlaşmaya göre, “kilitlenme” durumunda taraflardan birinin diğerinin hisselerini alması gerekiyor. Alfa'nın yaptığı teklifin özünde de bu madde yatıyor. Yani “Ya ben senin hisselerini 2.8 milyar dolara alayım, ya da sen benim hisselerimi bu fiyatın altında olmayacak bir rakama al” diyor.
26 Mart'ta yapılacak genel kurul da kritik öneme sahip. Eğer ortaklar anlaşamazsa genel kurula ait tüm yetkileri kullanma hakkı SPK'ya geçecek.
Eğer Alfa'nın belirlediği fiyattan bir hisse alım-satımı olmazsa Ruslar, CTH'nin “hissedarlar anlaşması”ndaki maddeleri gerekçe göstererek uluslararası arenada yeni bir “mahkeme veya tahkim savaşı” başlatabilir.
Yani Turkcell yönetimine ilişkin yıllardır süren belirsizlik bir başka boyuta taşınabilir ya da tamamen 2.8 milyar dolara çözülebilir...
Bu arada Alfa'nın patronu Rus milyarder Mikhail Fridman, Kuzey Deniz’de sahip olduğu doğalgaz bölgesini satmaya hazırlanıyor. Fridman’ın 29 milyar dolarlık LetterOne grubu, söz konusu bölgelere alıcı bulmak için danışman tutmanın eşiğinde. Fridman'nın bu kararı “Acaba Turkcell için mi para mı arıyor?” sorularına neden oldu.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/turkcelle-yapilan-teklifin-perde-arkasi/438805