Yazdır

Türkiye G20’ye öncülük yaptı

Tarih: 17 Mart 2015 - 17:27

Küresel Para Haftası (GMW) kapanış toplantısı, G20 Türkiye Dönem Başkanlığı’nın desteğiyle Türkiye’de düzenlendi

Child & Youth Finance International (Uluslararası Çocuk ve Gençlik Finans Hareketliliği - CYFI) tarafından OECD iş birliğiyle para hakkında farkındalığı artırmak amacıyla düzenlenen Küresel Para Haftası (GMW) kapanış toplantısı, G20 Türkiye Dönem Başkanlığı’nın desteğiyle Türkiye’de düzenlendi. Para Müzesi’nde, CYFI ev sahipliğinde yapılan kapanış töreni, Ünlü Menkul Değerler’in sponsorluğunda OECD ve FODER desteğiyle gerçekleştirildi.
 
Bu yıl 9-17 Mart tarihlerinde 134 ülkede aynı anda kutlanan Küresel Para Haftası, parayı, eğlenceli ve interaktif etkinlikler yoluyla çocuklara ve gençlere tasarruf yapmayı, geçim kaynağı oluşturmayı, istihdam edilmeyi ve girişimci olmayı öğretmeyi hedefliyor.
 
500 fazla kamu, sivil toplum kuruluşları ve özel sektörün birlikte kutladığı Küresel Para Haftası’nda bu yıl 6 milyona yakın 9-23 yaş arasındaki çocuk ve genç eğitildi. Sosyal medyada 75 milyon kişi tarafından görüntülenen farkındalık çalışmalarında, tüm eğitimler gönüllüler tarafından veriliyor. Bu eğitimlerde, finansal farkındalık yaratmak ve finansal erişimi artırmak ve tasarruf bilincini oluşturmak temel hedef olarak belirleniyor. 
 
Açılış konuşmasının SPK Başkan Yardımcısı Bora Oruç tarafından yapıldığı toplantıda,  nüfusun yüzde 30’unun 20 yaşın altında olduğu ülkemizde, ekonomik kalkınma için finansal eğitimin önemi, cari açığın azaltılması, tasarruf bilincinin oluşturulması ve ekonomik refahın oluşturulması için olarak ifade edildi. 
 
Uluslararası Çocuk ve Gençlik Finans Hareketlilliği Direktörü Jeroo Billimoria : ‘Finansal eğitimde küresel hedef, 2015’e kadar 100 milyon çocuğa ulaşmak’
 

G20 Türkiye Dönem Başkanlığı kapsamında bu yıl Türkiye’de kapanış toplantıları düzenleyen  CYFI Başkanı Jeroo Billimoria, tüm dünyada tasarruf bilincinin oluşturulması için küçük yaşta banka ile tanışmanın önemini vurguladı. Bu kapsamda, ilk hedeflerine bu yıl 10 milyon çocuğa banka hesabı açarak başlayacaklarını ve bu sayıyı 100 milyona kadar çıkarmayı hedeflediklerini iletti.
 
OECD Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü Finansal İlişkiler Müdürü, INFE Başkanı Andre Laboul : “Türkiye, finansal okuryazarlık farkındalığını milli stratejiler arasında geliştiren ülkeler arasında öncü konumda’
 
Laboul, ‘OECD olarak Küresel Para Haftası son derece önemsiyor ve destekliyoruz. Çünkü herkes finansal okuryazarlık durumu olduğunun çok daha iyi sanıyor. Aslında bu nedenle farkındalığımız oldukça düşük. Amerika’da yapılan bir araştırma, yüzde 75 oranında finansal okuryazarlıkları olduğunu düşünen bir grubun aslında yalnızca yüzde 14’ün basit finansal sorulara yanıt verebildiğini gösterdi. Bu veriler, finansal okuryazarlık alanında farkındalığın artırılmasının milli stratejiler arasına alınması gerektiğini gösteriyor. Türkiye’de buna öncü olan ülkeler arasında yer alıyor.
 
INFE Genel Sekreteri Flore-Anne Messy: ‘Türkiye, finansal eğitimi G20 gündemine taşıyarak, finansal okuryazarlığa yeni bir boyut kazandırdı.’
 
Messy, ‘G20 kapsamında öncelikli olan konuların arasına çocukların ve gençlerin finansal eğitiminin dahil edilmesini sağlayan Türkiye, finansal okuryazarlık konusundaki konumuyla da dikkat çekiyor. Finansal okuryazarlık oranı gelişmekte olan ülkelerin üzerinde olan Türkiye’nin finansal bilinçlenme konusunda halen kaydedecek çok yolu var’ diye konuştu.
 
Panelde yaptığı açıklamada 250 okulda 200 gönüllü ile 25 bin çocuk ve gencin eğitimini sağlayan FODER’in çalışmalarını ve Türkiye’de yapılan çalışmaları da örnek olarak gösteren Flore-Anne Messy, ‘Türkiye yaptığı çalışmalarla G20’de finansal eğitimin öncüsü olacak’ dedi. 
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/turkiye-g20ye-onculuk-yapti/438631