Yazdır

Faktoring şirketlerinin ihracata katkısı arttı

Tarih: 13 Mart 2015 - 09:44

Finansal Kurumlar Birliği (FKB) çatısı altına giren faktoring sektörü, geçen yıl yüzde 23 büyüme ile 24.7 milyar liralık finansman sağladı

Merkez Bankası'nın faktoring firmaları aracılığıyla da ihracatçılara sevk sonrası ihracat reeskont kredisinden yararlanma imkânı getirmeye başlaması ilk aşamada altı şirketle hayata geçti.

Finansal Kurumlar Birliği (FKB) çatısı altına giren faktoring sektörü, geçen yıl yüzde 23 büyüme ile 24.7 milyar liralık finansman sağladı. Faktoring sektörünün, alacakların garanti edilmesi, tahsilatı ve işletme finansmanı sağlanmasından oluşan üç ana fonksiyonu, özellikle imalatçı, küçük ölçekli sanayi ve ihracatçı şirketler tarafından artan oranda tercih edilmesini sağlıyor. Merkez Bankası'nın faktoring firmaları aracılığıyla da ihracatçı firmalara sevk sonrası ihracat reeskont kredisinden yararlanma imkanı getirmesiyle birlikte sektördeki büyümenin hızlanması bekleniyor. İhracatçıların faktoring firmalarına temlik ettikleri ve faktoring firmalarınca da Türk Eximbank'a ciro edilen bonoları, Merkez Bankası tarafından reeskonta kabul edilmeye başlanmasıyla birlikte doğrudan Eximbank müşterisi olmayan ihracatçılar da uygun maliyetli finansman imkanına kavuşacak.

KREDİYE TALEP

Türk Eximbank'ın Merkez Bankası kaynağından kullandırdığı Reeskont Kredisi'ne, piyasadaki en uygun maliyetli kaynak imkanı olması nedeniyle yoğun bir talep bulunduğunu belirten Türk Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan, "Bu çerçevede, Türk Eximbank 2014 yılında ihracatçılara 15 milyar dolarlık Reeskont Kredisi kullandırdı. Merkez Bankası da 23 Ocak 2015 tarihinde Türk Eximbank'a tanıdığı reeskont limitini 14 milyar dolardan 15 milyar dolara yükseltti" dedi.

UYGUN MALİYETLİ

Türk Eximbank aracılığı ile faktoring şirketleri tarafından ihracatçılara sevk sonrası aşama için sağlanması planlanan finansman imkanının da hem ihracatçıların, hem de döviz kazandırıcı faaliyette bulunan firmaların sevk öncesi ve sevk sonrası alacaklarını kapsayacak şekilde genişletildiğinin altını çizen Kaplan, "Böylece bundan sonra, faktoring şirketlerinin müşterileri de bu uygun maliyetli krediye hızlı bir şekilde ulaşabileceklerdir. Halihazırda, bankamızca uygulanan Reeskont döviz kredisinin faiz oranları 120 gün vade için Libor+0.50, 240 gün için Libor+0.75 ve 360 gün için de Libor+1.50'dir" diye konuştu.

HAYATA GEÇİRİLDİ

Pilot uygulaması ilk aşamada altı faktoring firması ile hayata geçirilen bu yenilikçi kredide ilk kullandırım 10 Mart 2015 tarihi itibariyle Türk Eximbank ile TEB Faktoring arasında gerçekleştirildi. En kısa zamanda diğer faktoring firmaları aracılığıyla da Reeskont Kredisi kullandırılmaya başlanacak. Kaplan, "Böylece, daha çok ihracatçıya ulaşılarak ülkemiz ihracatına sağlanan katkı da daha fazla artırılabilecektir" değerlendirmesinde bulundu.

KAPSAM GENİŞLETİLDİ

Merkez Bankası ocak ayı sonunda ihracat reeskont kredilerinin kapsamının genişletilmesine karar verdi. İhracatın yanı sıra döviz kazandırıcı hizmetlerden turizm hizmetleri, sağlık hizmetleri, müşavirlik, yazılım ve mühendislik hizmetleri, taşımacılık hizmetleri ile bakım ve onarım hizmetleri de reeskont kredisi kapsamına alındı. Reeskont kredisi limitinin 15 milyar dolardan 17 milyar dolara yükseltirilirken, bu tutarın 15 milyar dolarlık bölümü Türk Eximbank'a, 2 milyar dolarlık bölümünün ise ticari bankalara tahsis edildi.

SEKTÖRÜN BÜYÜMESİNE ÇOK ÖNEMLİ KATKI SAĞLAYACAK

Merkez Bankası'nın 20 Ekim 2014 tarihli kararıyla faktoring sektörünün Eximbank aracılığıyla TCMB kaynaklı ihracat reeskont kredilerine ulaşabilir hale geldiğine dikkat çeken TEB Faktoring Genel Müdürü Çağatay Baydar, "Faktoring şirketleri ihracatçı müşterilerine garanti, finansman ve tahsilat hizmetlerini daha uygun maliyetlerle sunabilecek. Ayrıca Merkez Bankası geçtiğimiz yıl faktoring şirketlerinin yurtdışından kredi kullanmaları ile ilgili yine sektörümüzü çok olumlu etkileyen düzenlemeler getirdi. Bu ve benzeri karar ve düzenlemelerin sürekliliği sektörümüzün büyümesine çok önemli katkılar sağlıyor" dedi.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/faktoring-sirketlerinin-ihracata-katkisi-artti/438299