Yazdır

"Merkez'in teşvik yöntemleri eski bir alışkanlık"

Tarih: 12 Mart 2015 - 19:38

"Merkez bankalarının ekonomiyi toparlamak için teşvik yöntemlerine başvurmasının eskiye dayanan bir alışkanlık"

JPMorgan'ın eski hisse senedi traderı Kabir Sehgal, merkez bankalarının ekonomiyi toparlamak için teşvik yöntemlerine başvurmasının eskiye dayanan bir alışkanlık olduğunu belirtiyor

Merkez bankacıları teşvik politikalarına ilişkin yüzyıllar öncesinden dersler çıkarabilir.

Kabir Sehgal'in yeni kitabı "Paranın zengin yaşamı ve tarihinin bizi şekillendirme hikayesi" adlı kitabına göre, hükümetlerin dolaşımdaki paranın miktarını artırarak ekonomik büyüme sağlaması herkesin sandığı kadar yeni bir uygulama değil. JPMorgan & Chase'in eski traderı kitabında ekonomi, tarih ve paranın psikolojisini irdeliyor ve bunların hayatımızı nasıl şekillendirdiğini araştırıyor.

Sehgal dün New York'ta verdiği bir röportajda "Bizi krizden çıkarmak amacıyla kısa vadeli zenginler yaratmak için nakit paraya ihtiyacınız var. Ancak bu sonuçta kontrol edilmesi zor bir durum ortaya çıkarıyor. Para birimleri değersizleşiyor ve enflasyon baş gösteriyor. Daha sonra yaşanacak bir finans krizi ekonomik krize yol açabilir" diye konuşuyor.

ABD Merkez Bankası Fed, finans krizi sonrasında daha önce görülmemiş oranlarda teşvik sağlamıştı. Ancak Fed şu anda daha değerli bir para birimini ekonomik bir güç olarak görmesi açısından diğer önemli merkez bankalarından ayrışıyor. Tokyo'dan Frankfurt'a birçok merkez bankası faiz oranlarını düşürmekte ve ülke tahvilleri alarak büyümeyi desteklemeye çalışmakta. Bu da zaman zaman kendi para birimlerinin değersizleşmesine neden olabiliyor.

Sehgal, erken dönem Roma İmparatorluğu ve 13. yüzyıl Moğol İmparatorluğu'nda Kubilay Han döneminde, kağıt ve demir para arzının ekonomik ve siyasi emeller uğruna kullanıldığını belirtiyor. ABD'de ise eski Başkanlar Benjamin Franklin ve Abraham Lincoln ticareti tetiklemek için daha fazla kağıt para basılmasını desteklemişti.

Sehgal "Sürekli hatırlanması gereken ders ise gerçekten Faustçu bir pazarlık oluyor. Başta çok iyi gözüküyor ancak daha sonra ekonomik sıkıntılara neden olabiliyor" yorumlarını yapıyor.

Aynı zamanda Grammy ödüllü bir jazz prodüktörü olan Sehgal, bu hafta JPMorgan'daki Gelişen Piyasa Hisse Senetleri Bölümü Başkan Yardımcılığı görevinden bu hafta ayrıldı.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/merkezin-tesvik-yontemleri-eski-bir/438251