Yazdır

Diyanet kur yorumu olay oldu

Tarih: 11 Mart 2015 - 11:04

Diyanet'in hac ücretleri için eurodan dolara geçmesi üzerine CHP, TBMM'ye kanun teklifi verdi

Dolarda son dönemde yaşanan artış, Hac ücretlerine de yansıdı. Diyanet, hac ücretlerini yeni dolar kuruna göre hesaplayınca hacı adayları geçen yıla oranla 1600 TL fazla ücret ödemek durumunda kaldı.

Hürriyet'in haberine göre, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, TBMM'ye verdiği kanun teklifi ile, 2015 hac ücretlerinin, "Kasım 2014’teki merkez bankası ABD Dolar kurları üzerinden hesaplanması" için TBMM'ye kanun teklifi verdi. Teklifte, kur artışından kaynaklanacak maliyetlerin ise Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesinden karşılanması yer aldı.  Kanun teklifinin gerekçesinde, daha önce hac ücretlerinin Avro cinsinden ödendiğini, ancak 2014 Kasım ayında Bakanlıklararası Hac ve Umre Kurulu'nun hac ücretlerinin, Avro yerine, Amerikan Doları cinsinden tahsil edilmesine karar verildiği hatırlatıldı.

DİYANET'TEN YENİ DOLAR AÇIKLAMASI

GEREKÇEDE ŞÖYLE DENİLDİ;

"Ancak bu kararın alındığı 2014 Kasım ayından, Hacı adaylarının kesin kayıt yaptırmaları gereken ay olan 2015 Mart ayına kadar dolar kuru 2.20 TL seviyelerinden 2.64 TL’ye yükselerek yüzde 20’lik olağanüstü bir artış sergilemiştir. Bu artışın sonucu olarak Avro’dan Dolara geçiş yapılmasaydı bugün itibariyle Hac ziyareti için kişi başına normal konaklamada 7850 TL (2 bin 780 Avro karşılığı) ödeyecek olan bir yurttaşımız, bu değişiklik nedeniyle kişi başı 9500 TL (3 bin 600 dolar karşılığı) ödemek zorunda kalacaktır. Yani 2015 yılında Hacca gitmek isteyen yurttaşlarımız, bu karar ve mevcut Hükümetin oluşturduğu siyasi ve ekonomik istikrarsızlık sebebiyle kişi başı yaklaşık 1600 Türk Lirası fazla ödemek zorunda kalacaktır. Türkiye’den 2015 yılında Hacca gideceklerin sayısının 55 bin olduğu düşünüldüğünde, vatandaşlarımızın uğrayacağı toplam zararının 90 milyon TL’yi bulacağı hesaplanmaktadır"

"MADDİ YÜK VATANDAŞA YÜKLENDİ..."

"Siyasetçilerin ekonomi yönetimini istikrarsızlığa sürüklemesinin maddi yükünün yurttaşların sırtına yüklendiğinin" vurgulandığı gerekçede, "Vatandaşın parasıyla finanse edilen toplantılarda ekonomi yönetimine çekilen restlerin, oluşturulan siyasi istikrarsızlığın faturası Hacca giden yurttaşlara kesilmektedir. Bir kamu kuruluşu olan ve dolayısıyla ticari kaygılarla değil, toplumsal yararı düşünerek hareket etmesi gereken Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ve Bakanlıklar arası Hac ve Umre Kurulu’nun Hükümet ve Cumhurbaşkanı tarafından yaratılan siyasi ve ekonomik istikrarsızlıktan doğan zararı Hacı adaylarına fatura etmesi kabul edilemez" denildi.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/diyanet-kur-yorumu-olay-oldu/438112