Üniversiteli gençler ayda 613 TL harcıyor!
Tarih: 10 Mart 2015 - 12:58
Gençlik pazarlama şirketi iamyouth’un araştırmasına göre üniversite öğrencilerinin kira, fatura gibi sabit giderlerin dışında, kişisel harcamaları ayd
Üniversite öğrencilerinin tercih ve alışkanlıklarına ışık tutmak amacıyla gerçekleştirilen ve ilki 2013 senesinde yapılan “Kampüsün Nabzı” araştırması 2014 güz döneminde kapsamı genişletilerek tekrar edildi. Araştırma sonuçlarına göre, üniversite öğrencilerinin kira, fatura gibi sabit giderlerin dışında, kişisel harcamaları ayda ortalama 613 TL’ye geliyor.
Gençlik pazarlama şirketi iamyouth, ilkini 2013 yılında gerçekleştirdiği ve büyük ilgi gören “Kampüsün Nabzı Araştırması”nı 2014 yılında İneva Araştırma ve Danışmanlık şirketi işbirliğinde tekrarladı. 9 ilde, 22 devlet ve vakıf üniversitesinde, 1.312 öğrenciyle, online araştırma yöntemiyle gerçekleştirilen “Kampüsün Nabzı” araştırmasında gençlerin yaşam tarzları, değerleri ve marka yaklaşımlarına dair dikkat çeken sonuçlara ulaşıldı.
Cep telefonu ve internet, vazgeçilmezleri
Üniversiteli gençlerin takip ettiği trendleri, markalar ile ilişkilerini ve tüketim alışkanlıklarını inceleyerek firmalara yol göstermeyi amaçlayan araştırmaya göre kampüstekilerin hayatta vazgeçemeyeceğini düşündüğü ürünlerin başında yüzde 56 ile cep telefonu yüzde 38 ile internet geliyor.
Sürekli iletişim halinde ve online olmak isteyen gençlerin, kira, fatura gibi sabit giderlerin dışında, kişisel harcamaları ayda ortalama 613 TL’ye geliyor. Araştırmaya göre, en büyük harcama kalemlerini yeme içmenin oluşturduğu üniversite gençliğinin yüzde 56’sı haftada en az birkaç kez cafe veya restorana gittiğini, yaklaşık yarısı ise haftada en az bir kez fast food restoranına gittiğini belirtiyor.
Kendilerine yakın tek bir marka yok!
Araştırmanın en dikkat çeken sonuçlarından biri ise gençlerin kendilerine yakın bulduğu tek bir marka yok. Spontan olarak sorulduğunda yaklaşık 70 farklı markadan bahsediliyor. Gençler, çoğunlukla GSM markalarını ve giyim markalarının kendilerini anladığını düşünürken, buna gerekçe olarak da GSM markalarının daha çok onlara yönelik yaptıkları kampanyaları, giyim markalarının ise kendi tarzlarını yansıtmasını gösteriyorlar.
İlk araştırmada olduğu gibi teknolojiyi yakından takip eden gençlerin yüzde 94’ü, neredeyse tamamı akıllı cep telefonu kullanıyor ve bu telefonlarını ortalama 2-3 yılda bir değiştiriyorlar.
Kredi kartı kullanımı yaygın
Üniversiteli gençler arasında kredi kartı kullanımı ise yaygın. Araştırmaya katılanların yüzde 63’ü kredi kartı kullandığını belirtirken, her 5 gençten 1’i cüzdanında birden fazla kredi kartı taşıdığını ifade etti. Gençler en sık kullandıkları kredi kartını taksit seçenekleri nedeniyle tercih ettiklerinin altını çizerken, yüzde 32 gibi bir oranda kesim ise kredi kartı kullanımı için herhangi bir neden göstermedi.
“Araştırmamız dönemsel olarak tekrar edecek”
“Kampüsün Nabzı Araştırması” 2014 güz dönemi araştırma sonuçlarını değerlendiren iamyouth Kurucu Ortağı ve Genel Koordinatörü Güray Erişkin, büyük ilgi gören ilk araştırmadan sonra ikincisini gerçekleştirdikleri çalışmanın geleceğe büyük ışık tuttuğunu belirterek şunları söyledi: “Bugünün üniversite gençliği yarının önemli birer değeri. Bizler de bundan yola çıkarak yaptığımız ve dönemsel olarak tekrar ederek geleneksel hale getirmeyi planladığımız araştırmamızla gençlerimizi anlamak, tercihlerini ve isteklerini bir bütün halinde görerek markalar ile paylaşmak istiyoruz. Son araştırmamız gösterdi ki, gençlerin tercihleri çok farklılık gösterebiliyor. İşte bu nedenle onların dünyasına yakın ürün ve hizmetler geliştirmek çok önemli.”
Ineva Araştırma ve Danışmanlık Kurucu Ortağı Esra Dalgıç ise, kantitatif araştırma yöntemiyle online gerçekleşen ve 20 dakikalık bir anketten oluşan Kampüsün Nabzı Araştırması’nda soruların her yıl genişletilip güncellendiğine dikkat çekerek, araştırma sonuçlarının birçok marka ve kurumun iletişim rotasına yön verdiğini belirtti. Kampüsün Nabzı’nın diğer araştırmalardan farkını ise şu şekilde anlattı: “Kampüsün Nabzı, gençler ne yer? ne içer? ne kullanır? nereye gider? gibi davranışsal verileri; bakış açıları, düşünce yapıları, motivasyonları gibi bilişsel verilerle harmanlayarak, gençlerin dünyasını bütünsel olarak ortaya koyuyor. İçeriğinde yer alan yaşam tarzı segmentasyonu ise 18-25 yaş arası üniversite gençliği içerisinde ayrışan grupları tanımlayarak; markalar için nokta atışı pazarlama stratejilerine yol gösteriyor. Üniversite gençliğini en iyi tanıyan iamyouth’un pazarlama konusundaki uzmanlığı ile bizim araştırma deneyimimizi bir araya getirerek çok değerli bir araştırma yarattık.”
Gençler araştırmaya göre 5 gruba ayrılıyor
Yaşam tarzı segmentasyonu için, gençlere düşünce tarzları ve değerleri ile ilgili sorulan ifadeler “faktör analizi” ile gruplandırıldı. Bu gruplar «Özgürlükçülük, Duyarlılık ve Yenilikçilik», «Geleneksellik», «Fayda Odaklılık», «Görünüm ve Sağlık Odaklılık», «Uzlaşmacılık» ve «Sanal Dünyada Sosyallik».
Bu kriterlerdeki tutumlarına göre belirlenen 5 gençlik segmentinin oranlarının birbirine yakın olması, üniversite gençliğinin oldukça homojen olarak dağıldığını gösteriyor.
Takipçiler
Kampüstekilerin %22’si «Takipçiler». Takipçiler birçok konuda trendleri takip eden ve ona göre davranabilen, çok uçlarda görüşleri olmayan gençlerden oluşuyor. Kişilerin yaşam tarzının, toplumda yaşayan diğer insanları rahatsız etmemesi gerektiğini düşünüyorlar. Medyaya güven duyuyorlar. Ailelerine bağlılar ve arkadaşlarından önce geliyor. Mevcut yaşamlarından memnunlar ve yenilik yapma arayışları yok.
Özgürlükçü İdealistler
«Özgürlükçü İdealistler» kampüsün %21’ini oluşturuyor. Herkesin dilediği gibi yaşama ve görünme hakkı olduğunu savunuyorlar. Din onların hayatında çok önemli değil. Medyanın sağladığı haber ve bilgilerinin doğruluğundan kuşku duyuyorlar. Çevreye karşı duyarlılar. Yenilik peşindeler ve rekabetin başarı için gerekli olduğunu düşünüyorlar. Görünümleri ve imajları önemli; diyet yapıyorlar ve sağlıklı beslenmeye özen gösteriyorlar. Estetiğe sıcak bakıyorlar. Kendilerine yakın hissettikleri bir siyasi parti yok. Özgürlükçü idealistlerin %57’si kız. Yaklaşık yarısı okulu bitirince yurtdışında eğitimine devam etmeyi planlıyor.
Sen’ciller
Sen’ciller adından da anlaşılacağı gibi başka insanları ve onlarla ilişkilerini kendilerinden fazla önemseyen kişiler. Arkadaşlarından kabul görmek için bazı davranışlarını değiştirmeye açıklar. İlişkilerinde karşılıklı fayda aramıyorlar. Kendilerinden farklı tarzlarda ve değerlere sahip kişilerle arkadaşlık kurabiliyorlar. Aylık kişisel harcamaları az. %42’si okulu bitirince işe başlamayı düşünüyor. 30 yaş hayalleri arasında iyi bir kariyer yapmak ve iyi para kazanmaktan sonra, topluma faydalı bir vatandaş olmak geliyor.
Sanal Dünya İnsanları ve Benmerkezciler
Kampüsün kalan %37’sini internet ve sosyal medyada gerçek hayattan daha aktif olan Sanal Dünya İnsanları (%19) ve menfaat odaklı Benmerkezciler oluşturuyor.
LOKASYON VE PROFİL
İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Trabzon, Eskişehir, Konya ve Erzurum’da yer alan 8’i vakıf, 14’ü devlet üniversitesinde, Kasım-Aralık-Ocak Ayları’nda, lisans ve ön lisans eğitimi almakta olan 1.312 öğrenci ile gerçekleştirilen araştırmanın katılımcılarının %55’i kadın, %45’i ise erkeklerden oluşuyor.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/universiteli-gencler-ayda-613-tl-harciyor/438027