Yazdır

Türkiye'de kaç firma faktoringi kullanıyor?

Tarih: 09 Mart 2015 - 16:36

Garanti Factoring Genel Müdürü Hulki Kara faktoring sektörüne dair önemli açıklamalarda bulundu

Garanti Factoring, artık 200 ülke için ihracatçılara ödeme garantisi veriyor. Firma bu yıl iki yeni ürün çıkaracak. Genel Müdür Hulki Kara, "Türk ihracatçılar en çok Türki Cumhuriyetler ve Kuzey Afrika ülkeleri için faktoringe yöneliyor" diyor...

Garanti Factoring, yılbaşından bu yana Birleşmiş Milletler'in yasaklı listesinde bulunan 18 ülke dışında yaklaşık 200 ülke için ihracatçılara garanti veriyor. Kısacası, "açık hesap" mal satışı yapan Türk firmalarına alacaklarını tahsil etme garantisi sağlayarak yeni ülke ve pazarlara ulaşma imkanı sağlıyor.

Yaklaşık iki aydır sunulan bu hizmet sayesinde Etiyopya ve Kolombiya gibi zor ülkelere yapılan ihracat için garanti vermeye başladıklarını söyleyen Garanti l Factoring Genel Müdürü Hulki k Kara, bu yıl içinde iki yeni ürün B daha çıkaracaklarını belirtiyor. f Bunlardan ilki, nisan ayında hayata geçecek. Bu sayede Garanti Bankası'nın teminat mektubuna sahip şirketler mektubun içeriğindeki alacak hakkı ile finansman imkanına kavuşacak. İkinci ürün ise bayilik ağı geniş firmalara sunulacak tedarikçi finansmanı. 2015'te Türkiye ekonomisinin yüzde 5, faktoring sektörünün ise yüzde 25 büyüyeceği tahmininde bulunan Hulki Kara sektörü ve Garanti Factoring'i Para Dergisi'nden Esin Çetinel'e anlattı.

2015'te nasıl bir ekonomik ortam olacağını düşünüyorsunuz? Faktoring sektörü bu yılı nasıl tamamlar?

Bu yıl, 2014'ten çok da farklı bir ekonomik ortam beklemiyoruz. Ekonominin tıpkı geçen yıl olduğu gibi yüzde 5'ler civarında büyüyeceğini öngörüyoruz. Bu sene yılın ikinci yarısında, seçimler artı FED faiz kararı sonrası farklı bir ekonomik ortam gündeme gelebilir. Ancak ben çok farklı bir ekonomik ortam beklemiyorum. Faktoring sektörü ise geçen sene yüzde 25 civarında büyüdü. Benzer büyümenin bu sene de devam etmesini bekliyoruz. Biz de bu yıl için yüzde 25 büyüme bütçeledik. Faizlerde indirim devam ederse daha da fazla büyürüz.

Ekonomiyi nasıl görüyorsunuz?

Ocak-Şubat ayı biraz durgun geçti. Ama bunu sadece ekonomiye bağlamak yanlış. Ocak ayında çok sert bir kış yaşandı. Bu bizi ciddi olarak etkiledi. Ancak bugün itibariyle normal trendlerimize geri döndük.

Türkiye'de kaç firma faktoringi kullanıyor?

Sektörde yaklaşık 80 bin müşteri olduğu söyleniyor. Ama bu 80 bin firmada mükerrerler var. Benim tahminim mükerrerleri ortadan kaldırırsak 40 bin civarında bir müşteri sayısına ulaşacağımız yönünde. Garanti Factoring olarak bizim şubat sonu itibarıyla 5 bin 68 müşterimiz var. 2014'ün aynı döneminde bu sayı 4 bin 400 idi.

Müşterilerinize hangi hizmet ve ürünleri sunuyorsunuz?

Faktoringin üç ana hizmeti var: Tahsilat, garanti ve finansman... Biz her üçünü de hem yurtiçinde hem dışında sağlıyoruz. Bizim garantili ve garantisiz ihracat hizmetlerimiz de var. Geçen sene her ikisinin toplamı 1.2 milyar dolardı. Bunun yaklaşık 825 milyon doları garantili ihracat ödemesi idi. Yurtiçi alacaklara garanti içinse iki sene önce Coface ile anlaşma imzaladık. Bu anlaşmayı ağustos ayı itibariyle yeniledik. Geçen sene yaklaşık 100 milyon TL ciro yaptık. Bu seneki hedefimiz ise yaklaşık 200 milyon TL'ye ulaşmak.
Şirketler faktoring sektöründen ne kadar sürede finansman sağlayabiliyor?
Biz firma olarak "Hız" dediğimiz ürünümüzle, ortalama 30 dakikada ödeme yapabiliyoruz. Sektörde ortalama süre 45 dakika ile bir saat arasında değişiyor.

2015'te yeni hizmet ve ürünler planlıyor musunuz?

En son ihracat kısmında West Fargo ile anlaşma yaptık. Açık hesap mal mukabili ihracat finansmanı ve garantisi veriyoruz. Dünya çapında 18 ülke hariç (ki bunlar Birleşmiş Milletler'in ambargosu kapsamında) geri kalan 200'ün üzerindeki ülkeye yapılacak ihracatta 1 Ocak'tan itibaren garanti veriyoruz. Bu yeni bir ürün. Türkiye piyasasında henüz bu garantiyi bu boyutta veren başka bir faktoring firması yok. Kısa süre içinde bu sayede Kolombiya, Etiyopya gibi çok ilginç ülkeye garanti aldık.

Türkiye'de şirketler en çok hangi ülkeler İçin size başvuruyor?

Türki Cumhuriyetler ve Kuzey Afrika ülkeleri için çok talep geliyor. West Fargo ile yaptığımız anlaşma sayesinde Eximbank’a alternatif olan bu yeni ürünümüzle artık bu yörelere garanti verebilir hale geldik. Daha önce biz şirketlere yurtdışı garantisini uluslararası faktoring birlikleri olan IFC ve FCI üzerinden veriyorduk. Garanti Factoring olarak her iki birliğe de üye olduğumuz için toplam 80 ülkeye garanti sağlıyorduk. Şimdi bu anlaşma sayesinde Eximbank boyutuna gelip ülke sayısını 200'ün üzerine çıkarmış olduk.

Önümüzdeki dönem çıkarmayı planladığınız ürünler var mı?

Nisan ayı içinde halen üzerinde çalıştığımız yeni ürünümüzü sunmuş olacağız. Bugün müşterilerimizde çok sayıda teminat mektubu var. Ancak bu teminat mektuplarını teminat göstererek bankacılık sektöründen finansman sağlayamıyorlar. Biz önümüzdeki günlerde yeni ürünümüzle bunu sağlar hale geleceğiz. Yani firmalar teminat mektuplarının içerisindeki alacak hakkım bize devrederek yeni bir finansman imkanına kavuşmuş olacak. Hemen hemen tasarım bitmiş durumda. Ancak bunu sadece Garanti Bankası'nın teminat mektuplarına uygulayacağız. Bu işi büyütmeyi ve diğer bankalara yaygınlaştırmayı düşünmüyoruz.

Üzerinde çalıştığımız diğer konu ise tedarikçi finansmanı türü. Bunun da teknolojik altyapı çalışmalarını yapıyoruz. Gelecekte sektör için çok önemli bir ürün olacağını düşünüyorum. Bunun için sektörün hukuksal ve teknolojik altyapısını tamamlaması gerekiyor. Şu anda teorik olarak yapılıyor ancak pratikte bazı zorlukları var. E-fatura sisteminin Türkiye'de yaygınlaşmasıyla beraber artık bunun teknoloji üzerinden çok daha rahat ve kolay yapılacağını düşünüyoruz.

Peki, faktoring sektörünün sorunları neler?

Sektörün bir numaralı olarak beklediği konu, maliyet tarafını rahatlatacak olanlar. Orada bir takım sıkıntılar var. Bir tanesi bizim şüpheli alacaklar karşılığını gider yazamamamız. Yani biz zarar ettiğimiz firmalardan sanki kar etmişçesine devlete vergi ödüyoruz. Ayrıca yurtiçinde bankalardan yaptığımız borçlanmalarda yüzde 5 BSMV ödüyoruz. Oysa bankaların kendi aralarında yaptığı borçlanmalarda bu oran yüzde 1. Maliyetlerimizi önemli oranda artıran bu uygulama, fiyatlarımızı çok yukarı çıkartıyor. Sektörün en temel sıkıntısı ise bazı algıların halen devam ediyor olması. Faktoring kavramının Türkiye'de farklı ve yanlış uygulanmasının yansımalarım bugünde görüyoruz.

Yabancılar bilgi almak için geliyor

Bu yılsonu itibariyle tüm faktoring şirketlerinin sermayelerini 20 milyon TL'ye çıkarmak zorunda olduklarını hatırlatan Hulki Kara, bunun sektöre olası etkilen hakkında şu tahminde bulunuyor: "Yasanın çıktığı tarih itibariyle yaklaşık 50 tane faktoring firmasının sermayesi 20 milyon TL'nin altındaydı. Bu süreç içerisinde bu sayı ne kadar azaldı bilmiyorum. Tabii bu yüzden konsolidasyonlar ve birleşmeler gündeme gelecek. Ancak ben şu ana kadar bu çaba içinde olan faktoring şirketi olduğunu duymadım. Olsa bile ben sayının çok yüksek olacağını düşünmüyorum. Sermaye artıramadığı için sektör dışına çıkacak şirket sayısının çok sınırlı olacağı kanaatindeyim. Sektöre çok hızlı bir yabancı girişi de olmayacaktır. Ama zaman içinde yabancı ilgisi artarak devam eder. Şu anda da ilgi var. Özellikle Türkiye'deki bazı danışman şirketler, sektörün durumu, potansiyeli, genel gidişatı hakkında bilgi almak için bize de geliyor. Sektöre Avrupalı firmalar ve pay isteyen fonlar ilgi gösteriyor."

Neden faktoring?

*Faktoringin özellikle küçük ve mikro işletmelerin finansmana ulaşmaları için önemli bir araç olduğunu hatırlatan Hulki Kara, faktoringin firmalara sağladığı avantajlardan bazılarını şöyle özetliyor:

*Şirketler faktoring sayesinde finansmana tabi tuttukları alacaklarını bilançonun alacak kaleminden çıkarıyor. Bu da şirketin bilançosunun sunumunu güçlendiriyor.

*Bankalar kredi verirken şirketlerin bilançolarını inceliyor, faktoring firmaları ise sadece alacaklarını. Bu nedenle daha hızlı ve daha kolay finansman sağlıyorlar.

* Kredili satış yapan firmalar satışa ilişkin bilgi toplama, kayıt tutma, ihbarda bulunma, izleme, tahsilat gibi bürokratik işlemlerden kurtuluyor. Bu sayede firmalar esas faaliyet konusu olan üretim ve satışa yoğunlaşabiliyor. Hem zamandan hem de personel maliyetinden kurtuluyorlar.

*Faktoring, firmaların alacaklarını tahsil edememe riskiyle karşılaşmasına engel olur.

*Alacaklara bağlanan kaynakların vadesinden önce çözülmesi örneğin hammadde alımında ve üretimde kullanılmasına olanak sağlıyor. Ayrıca firmaları nakit iskontolarından vade farkı ödemelerinden kurtarıyor.

*İthalat işlemlerini faktoring üzerinden yapan firmalar, ithalat faktöringi yaptıklarında peşin ithalat ve KKDF muafiyeti elde ediyor.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/turkiyede-kac-firma-faktoringi-kullaniyor/437956