Yazdır

Yabancı bankalar neden daha az karlı?

Tarih: 09 Mart 2015 - 15:36

Resmi rakamlara göre yabancı bankalar Türk bankalarına göre daha az kar ediyor

Veriler yabancı bankaların Türk bankalarına göre daha az karlı olduğunu gösteriyor.  Ancak resmi rakamlara bakıldığında, ne ülkeden çıkmayı düşünen HSBC, ne de bir Türk bankasındaki hisselerini zararına sattığını açıklayan Citigroup, dünyanın en hızlı büyüyen 20 ülkesinden birinde hevesini kaybetmeye başlamış olan yabancı bankalar olarak yalnız değil.
 
Bloomberght'nin haberine göre, Son 10 yılda ortalama kredi büyümesinin yüzde 28'in üzerinde seyretmesiyle Türkiye, yabancı bankalar için cazip bir adres haline geldi.
Resmi veriler ise, yabancı sermayeli bankaların çalışan başına karlılığının ortalamanın yaklaşık yarısı kadar olduğunu gösteriyor.
 
İstanbul merkezli araştırma merkezi Integras'ın ortaklarından Ercan Uysal'a göre bu durum kısmen bu bankaların büyüklüklerinden kaynaklanıyor.
 
Uysal, “Çoğunluğu yabancı sermayeli olan orta ölçekli bankalar, 2008'den beri büyük mevduat bankalarına kıyasla daha az kârlılar. Bu durum büyük ölçüde büyüklüklerinden kaynaklanırken, kısmen kötü alınan stratejik kararların da etkisi var” dedi.
 
Tüm bankalara dair verileri toplayan Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) en son açıkladığı üçüncü çeyrek verilerine göre, Societe Generale ve Bank of Tokyo­Mitsubishi UFJ bankalarının Türkiye birimleri de geçen yılın ilk üç çeyreğinde zarar yazdı.
 
Tamamen yabancılar tarafından kontrol edilen bankaların sayısının, tamamı veya bir kısmı Türk sermayeli bankalara göre çok daha az olmasına rağmen, Bankalar Birliği verilerine göre, 2014'ün ilk üç çeyreğinde Türkiye'de zarar kaydeden yedi bankadan sadece bir tanesi yerel banka.
 
EN İYİLER

Ülkedeki dört katılım bankası dışında tüm bankaları kapsayan TBB rakamlarına bakıldığında, üçüncü çeyrek döneminde en büyük kârı kaydedenler Türkiye'nin en büyük devlet bankası Ziraat ve en büyük özel bankası Türkiye İş Bankası.
 
Yabancı bankalara bakıldığında ise tamamı National Bank of Greece'e ait olan Finansbank'ın en kârlı banka olduğu görülüyor. Bankanın varlıklar bakımından da en büyük yabancı banka olması, Türkiye'de büyüklüğün önemli olduğu teorisini de destekliyor.
 
HSBC ise Türkiye'de piyasa payı kaybetmeye devam ediyor. Daha 2012'de HSBC'nin eski CEO'su Martin Spurling Türkiye'nin varlık bakımından en büyük 10 bankasından biri olmayı hedeflediklerini söylemişti. O dönemde 11'inci sırada bulunan banka bugün 13'üncü sıraya kadar geriledi.
 
BGC Partners'ın İstanbul merkezli analistlerinden Çağdaş Doğan, “Çoğunluğu 2005 ile 2007 arasında Türkiye'ye giriş yapmış olan pek çok yabancı bankanın tam genişlemeye çalışırken kriz darbesi yemesi büyük şanssızlık oldu. Türkiye'deki hedeflerini tutturmak istemiş olsalar bile kendi ülkelerindeki sorunlar ve varlık kalitesinde keskin düşüş onları geriye çekti” dedi.
 
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/yabanci-bankalar-neden-daha-az-karli/437950