Yazdır

Sonunda Merkel'in dediği oldu

Tarih: 21 Şubat 2015 - 04:49

Yunanistan ile Euro Bölgesi maliye bakanları sonunda uzlaştı. Atina'ya 4 ay süre verilerek Almanya'nın istediği eski program uyarınca gözetim sürecek

Yeni Yunan hükümetinin iç politika öncelik ve vaatlerini Avrupa Birliği’ne belli kural ve dengeleri gözetmeksizin empoze ettirme çabası nedeniyle başlayan ve “meydan savaşı” kıvamına ulaşan Yunanistan ile Euro Bölgesi’nin geri kalan 18 üyesi arasındaki mali program müzakereleri sonunda anlaşmayla tamamlandı.

Güven Özalp ve Yorgo Kırbaki'nin Hürriyet'teki haberine göre daha önceki iki toplantıda uzlaşı sağlayamayan Euro Bölgesi maliye ve ekonomi bakanları üçüncü kez bir araya geldikleri Brüksel’de Yunanistan’ın mali programının 4 ay daha uzatılmasına onay verdi. Yunanistan, siyasi niteliği öne çıkan onay çerçevesinde yapısal reformlara ilişkin atmayı düşündüğü detaylı adımları içeren bir belgeyi pazartesi günü Eurogroup’a iletecek.

ALMANYA GÖLGESİNDE

Yunanistan’ın önceki gün yaptığı 6 aylık uzatma başvurusunun Alman engeline takılmasının yarattığı gergin ortamda başlayan Eurogroup toplantısında “mayın temizleme” amaçlı ikili görüşmeler sonuca ulaşılmasını sağladı. Planlanan saatinden yaklaşık üç buçuk saat sonra başlayan toplantı öncesinde Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem, yoğun bir diplomasi trafiği gerçekleştirdi. Bir yandan Troyka’yı oluşturan AB Komisyonu, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa merkez bankası (ECB) diğer yandan da Yunanistan ve Almanya’yla temasta olan Dijsselbloem, “Troyka-Berlin-Atina” hattında ortak bir metin üzerinde anlaşılınca belgeyi Eurogroup’un diğer üyelerinin onayına sundu.

GÖZDEN GEÇİRME SÜRECEK

Uzlaşı metni, beklendiği gibi, Atina’nınkilerden çok Berlin’in taleplerini karşılayan bir içeriğe sahip. Yunan hükümetinin yasaklı kelime haline getirdiği Troyka’yı oluşturan üç kurumun mali programın gözden geçirmesi önceki dönemlerde olduğu gibi sürecek. Bunun yanı sıra Yunanistan’a kaynak aktarımında Eurogroup onayı aranmaya devam edilecek. Yunanistan tek taraflı adım atmayacak, borç indirimi talebinde bulunmayacak ve tüm yükümlülüklerine bağlı kalacak. Metindeki 4 ay vurgusu Atina’nın biraz daha zaman kazandığı anlamına geliyor. Benzer nitelikli bir uygulama iki aylık bir süre için bir önceki Yunan hükümeti için de devreye sokulmuştu. Haftalardır süren pazarlıklardan çıkan mesajı ise “Euro Bölgesi’nde seçim sonuçlarından çok, önceden üzerinde anlaşılan kurallar önemli” şeklinde özetlemek mümkün. 
Programda, taahhütlere bağlı kalmak şartıyla esneklik imkanı bulunduğunu ve bunun en iyi şekilde kullanılacağını söyleyen Dijsselbloem, “Bugün yapılan çalışmalar yeniden güven oluşturulmasına yönelik ilk adımdı. Bildiğiniz gibi güven kazanıldığından daha çabuk kaybediliyor” dedi.

Komşu’dan 1 milyar Euro çıktı

YUNANİSTAN’da iki üst düzey bankacılık kaynağı, bankalardan mevduat çıkışının hızlanarak son iki günde 1 milyar Euro’nun üzerine çıktığını söyledi. Yunanistan’da piyasa pazartesi günü tatil nedeniyle kapalı. Bankacı, “Vatandaş üç günlük tatil ile Güney Kıbrıs’ta 2013’teki sermaye kontrolleri arasında bağlantı kurdu” dedi.

GEREKİRSE ÇIKAR

Atina’nın baştan bu yana izlediği politika Eurgroup’un diğer ülkeleri arasında tepki yarattı. Almanya’nın başını çektiği ve Hollanda, İspanya gibi ülkelerinin yanı sıra Malta’ya kadar uzanan “küçük ülkeler” arasında da rahatsızlık oluştu. Malta Maliye Bakanı Edward Scicluna da bazı ülkelerin Yunanistan’a “Terk etmek istiyorsan terk et” deme aşamasına geldiğini ifade etti.

ATİNA MEMNUN 

Yunanİstan Maliye Bakanı, Eurogroup toplantısının sonucunu “Yunanistan da Avrupa da yeni bir sayfa açtı” diyerek değerlendirdi. Varufakis, Yunanistan’ın kazançlarını şöyle sıraladı: 
-İstediğimiz süreyi kazandık. Zaman bizim için son dönemde insafsız bir baskıydı. 
-Bize dikte edilmek istenen şartlara karşı başımızı eğmedik.  
-Mantık ile ideolojinin uyumunu sağladık. 
-2. Kurtarma Paketi Anlaşması (Memuorandum) geride kaldı. 
-Reformların listesini (ekonomik tedbirler) artık sadece kreditörler değil, birlikte belirleyeceğiz. 
-Memorandum’da 2015 için yüzde 3 olması öngörülen borç hariç bütçe fazlalığı şartı ortadan kalktı. Bütçe fazlalığı Yunanistan’ın ekonomik gerçeklerine göre belirlenecek. 
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/sonunda-merkelin-dedigi-oldu/436570