Yazdır

Yunanistan’da artan sermaye kontrolleri riski

Tarih: 20 Şubat 2015 - 13:25

Avrupa Komisyonu Yunanistan Temsilciliği tarafından hazırlanan raporda çarpıcı detaylar ortaya çıktı.

AYÇA KARACA – FINANSGUNDEM.COM - ÖZEL HABER

Avrupa Komisyonu Yunanistan Temsilciliği tarafından hazırlanan yayınlanmamış rapora göre Yunanistan bankaları bir  likidite krizi  yaşanmasından endişe ediyorlar.
Raporda, Yunan bankacılarının banka mevduatlarında süren hızlı azalma nedeniyle bugün düzenlenecek olan Euro Grubu Maliye Bakanları toplantısında ülkenin Avrupa’da bir geleceği olduğunu teyit eden bir anlaşmaya varılmasının önemini vurguluyorlar. Perşembe gününün de bankalar için likidte açısından sıkıntılı bir gün olduğu ve mevduat sahiplerinin tasarruflarını Atina ile Avrupalı partnerleri arasında süren görüşmelerin uzlaşmazlıkla sonıçlanacağı endişesiyle çekmeye devam ettikleri belirtiliyor.

Yunan bankacılık kaynaklarının tahminlerine göre hafta başından bu yana mevduat hesaplarında 2 milyar euro tutarında bir azalma yaşandığı belirtiliyor. Aynı kaynakların bu trend durdurulmaz ya da tersine çevrilmezse Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB)  aktif bir müdahelesi olmadığı takdirde kendilerini çok büyük bir sorunun içerisinde bulmayı bekledikleri de belirtiliyor.

Ancak raporda ECB’nin Euro Bölgesi ve Atina arasında bir anlaşmaya varılmadan ek yardım sağlamaya isteksiz olduğu da kaydediliyor. Çarşamba günü ECB Guvernörler Konseyi’nin Acil Likidite Yardımı’nda küçük bir artışı onayladığı  (3,3 milyar euro) ancak bunun yerel bankaların ihtiyaçlarını marjinal olarak bir kaç gün karşılayabileceği ifade ediliyor. Bu hareketin de iki tarafın bugünkü toplantıda anlaşmaya varması için bir ültimatom niteliğinde olduğu vurgulanıyor.

BÜYÜK KAYGI

Bu kapsamda, ECB  Tek Denetim Mekanizması’nın (SSM) yerel bankalara eğer bugünkü görüşmeler başarıyla sonuçlanmazsa ellerinde tuttukları Yunan devlet tahvillerinin miktarını azaltmaları konusunda baskıda bulunması bekleniyor.

Ayrıca,  Alman gazetesi Frankfurter Allgemeine Zeitung’un  ECB üyelerinin Çarşamba günü yaptıkları toplantıda Atina’ya sermaye hareketlerine kısıtlama getirilmesi çağrısında bulunacakları haberi  büyük kaygı yaratıyor.  ECB kaynakları daha sonra bu haberi yalanlasa da Yunan bankacılık kaynakları bu belirsizlik devam ettiği takdirde bir takım sermaye kısıtlamaları getirilebileceği olasılığının arttığını düşünüyorlar. Eğer bugünkü toplantıda bir anlaşmaya varılırsa şüphe bulutları dağılmış olacak. Ancak varılmazsa gelecek 3 günlük hafta sonu tatili Yunan bankacılık sisteminin sınırlarını test edecek.
Perşembe günü Yunan Merkez Bankası Guvernörü  Yannis Stournaras  ve Başbakan Yardımcısı Yiannis Dragasakis arasındaki toplantıda MB Guvernörü’nün “Bankacılık sisteminden çıkışlar kontrol altında ve bir kazadan kaçınmak için buradayız” dediği aktarılıyor.

Ancak Yunan bankalarının yetkilileri görüşmelere ilişkin kaygılarını gizlemezken artan söylentilerin güveni sarstığına işaret ediyor. Bankacılık sisteminde bir likidte felaketinin  tetikleyici herhangi bir önemli bir  olay olmadan her an yaşanabileceğine de işaret ediliyor.
Sermaye hareketlerine kontrol uygulanması olasılığına ilişkin olarak ise bunun çok sıra dışı ve kompleks bir konu olduğu ve hem piyasalar ve vatandaşlar hem de günlük iş yaşamı hareketleri  üzerinde çok ciddi psikolojik etkileri olacağı öngörülüyor.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/yunanistanda-artan-sermaye-kontrolleri-riski/436528