Yazdır

Ekonomiler baskı altında!

Tarih: 19 Şubat 2015 - 07:02

Gelişmekte olan ekonomilerin bazıları, paralarının kontrolü için dolar bandına çıkıyor ya da çıkmayı değerlendiriyor

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artıracağı beklentisine karşın Avrupa’da parasal genişleme için düğmeye basılmasıyla doların hızlı bir şekilde güç kazanması ve petrol fiyatlarındaki düşüşün tetiklediği defl asyonist ortam, birçok gelişen ülke ekonomisini baskı altında bıraktı. Ekonomisini canlandırmak amacıyla bazı ülkeler paralarını devalüe etme yoluna gidiyor. Hong Kong’tan Ortadoğu ülkelerine kadar birçok ülkenin parası dolar bandına bağlı ve uzmanlara göre bu bantlar bir bir terk edilecek. İsviçre’nin Euro bandından çıkmasıyla başlayan bu trende Venezuela ve Azerbaycan da katıldı. Uzmanlara göre sırada Körfez ülkeleri, bazı Asya ülkeleri ve hatta Çin var. 

Dünya'da yer alan habere göre, İsviçre Frangı’nın değeri için Euro cinsinden alt sınır belirleyen İsviçre Merkez Bankası, bu sınırı korumak için önemli miktarlarda Euro alımı yapıyordu. Bu nedenle Merkez Bankası İsviçre Frangı paritesi için 1,20 tabanı uygulamasını terk etti. İsviçre’nin ardından gözler art arda faiz indiren Danimarka’ya çevrildi. Danimarka ERM2 adı verilen ve para biriminin Euro ile belirli bir bantta tutulduğu Avrupa döviz kuru mekanizmasını uyguluyor. Piyasalarda Danimarka’nın bu çıpadan çıkacağı konuşulmaya başlandı. Para birimi kronun euroya çıpalı ve belirli bir bant içinde seyrettiği bir kur politikası uygulayan Merkez Bankası Başkanı Lars Rohde, politikanın devamı için gerekli tüm araçlara sahip olduğunu açıkladı. 

Geçtiğimiz hafta Venezuela, yeni bir dalgalı kur sistemine geçerek parasını yüzde 69 oranında devalüe etti. Bu karar, Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nu, ülkenin düşen petrol fiyatlarından olumsuz etkilenmesini önlemeye yönelik çabalarının bir parçası. 

Azerbaycan harekete geçti sırada Kazakistan var 

Ekonomisinin yavaşlamasıyla doların güçlenmesi, Azerbaycan Merkez Bankası’nı da harekete geçirdi. Banka, dolara endeksli kur sistemini, dolar ve euroya endeksli kur sepeti sistemiyle değiştirdi. Bankanın açıklamasında, yönetim kurulunun aldığı karar gereği, kur politikasının dolar ve eurodan oluşan iki kurlu sepet sistemi esasında uygulanmasına karar verildiği belirtildi. Bu politika uygulanırken belirli kurallar çerçevesinde Merkez Bankasının da döviz piyasasında iştirak edeceği kaydedildi. Azerbaycan’ın ardından bir diğer büyük petrol üreticisi Kazakistan’ın tenge-dolar bandı üzerindeki baskı artıyor. Ekonomisi, yükselen dolar ve en büyük ticaret ortaklarında Rusya’nın parasındaki sert gerileme nedeniyle darboğaza sürüklenen Kazakistan’da merkez bankası, proakti
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/ekonomiler-baski-altinda/436372