Avrupa 2015 ekonomik görünümü
Tarih: 18 Şubat 2015 - 15:23
BBVA imzalı raporda Euro Bölgesi'nin nasıl toparlanacağı, büyüme, faiz kararı ve riskler yer aldı.
AYÇA KARACA – FINANSGUNDEM.COM
İspanyol bankası BBVA tarafından hazırlanan “Avrupa Ekonomik Görünümü:2015-1. Çeyrek” başlıklı raporda Euro Bölgesi’nin düşük petrol fiyatlarının ve değer kaybeden euro’nun desteğiyle toparlanacağı öngörülüyor. BBVA analistleri 2015 için %1,3 büyüme öngörürken, 2016 için ise bu oranın artarak %2,2’ye yükselmesini bekliyor.
Ancak, Rusya ve Ukrayna arasındaki kriz, Yunanistan’ın borç sorununa ilişkin müzakereler ve reformlarda gecikmelerin aşağı yönlü riskleri oluşturduğu da vurgulanıyor. Enflasyon oranının yılın ilk yarısında negatif olacağı ancak deflasyon risklerinin kontrol altında olacağı tahmin ediliyor. Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) tahvil alım programının ise ekonomik aktiviteleri ve enflasyon beklentilerini desteklemesi bekleniyor.
BÜYÜMEYİ DESTEKLEYEN POZİTİF UNSURLAR
Raporda Euro Bölgesi’nde ekonomik toparlanmayı destekleyen birçok pozitif unsur bulunduğu belirtiliyor. Bu unsurların başında Euro Bölgesi’nde dış talebin yanı sıra tüketimin canlandığına ilişkin verilerin gelmeye başlaması yer alıyor. Ayrıca iki yeni unsurun bu yıl nihayet Euro Bölgesi’nin durgunluğu geride bırakmasına sebep olabileceği kaydediliyor. İlk olarak pozitif arz koşullarından dolayı düşen petrol fiyatlarının 2015’te ortalama seviyesinin 2014’ün %40 altında olması bekleniyor. Düşük enerji faturasının Avrupa’da reel geliri yükselteceği, yatırım ve tüketim harcamalarını yükselteceği öngörülüyor. İkinci destekleyici faktörün ise euro’nun 2014’teki değerine ilave olarak değer kaybetmesi olacağı belirtiliyor. Euro/dolar paritesinin 2015’te ortalama 1,1 olacağı ve bunun 3 ay önceki tahminlerin %7 altında olduğu ifade ediliyor. Bu iki faktörün bileşiminin 2015 büyüme tahminlerini arttırdığına dikkat çekiliyor.
BÜYÜMEYİ TEHDİT EDEN UNSURLAR
Euro Bölgesi’nde birçok negatif risk bulunduğu ve giderek kötüleşen bu risklerin ekonomik olmaktan çok politik ya da jeopolitik meselelerden kaynaklandığına işaret ediliyor. Rusya ve Ukrayna arasındaki krizin çözümlenmediği ve Rusya’ya uygulanan ambargo ve düşen petrol fiyatlarının bu ülke için büyüme tahminlerini 3 puan düşürdüğü belirtiliyor. Bu durumun Avrupa’nın ihracatı üzerinde direkt etkide bulunacağı (farklı ülkeler üzerinde farklı etkiler) ve dolaylı olarak da bu bölgeyle yoğun ticari ve finansal ilişkide bulunan ülkelerde yatırım ve güven kaybına neden olabileceği öngörülüyor.
İkinci negatif risk olarak ise Yunanistan’da seçimler sonrası krizin yeniden belirmesinin ve yeni hükümetin kurtarma programına karşı çıkmasının Euro Bölgesi’nde riski arttırdığı vurgulanıyor. Yunanistan ile kreditörler arasında görüşmelerin nasıl sonuçlanacağını tahmin etmenin güç olduğu ve belki aylar boyunca sürebileceği belirtiliyor. Ancak Yunanistan’a daha geniş bir finansal manevra alanı (daha az faiz dışı fazla vermesi) sağlayacak aynı zamanda mevcut yapısal reformlara devam edilmesini sağlayacak bir anlaşma yapılabileceğine olan inanç ifade ediliyor.
Her durumda Grexit’in (Yunanistan’ın euro’dan çıkışı) Euro Bölgesi’nde toplam etkisinin 2012’de olduğundan daha az olacağı belirtiliyor. Diğer çevre ülkelerdeki ekonomik göstergelerin daha iyi durumda olduğu ve Bankacılık Birliği’nin Avrupa bankalarının daha sağlam bilançoları olmasını ve şeffaflığı desteklediği de kaydediliyor. Mali birlik alanında da bazı ilerlemelerin kaydedildiği ve ECB’nin parasal politikasının ülkeler arasındaki mali gerilimi azaltacağı da vurgulanıyor.
ECB BÜYÜMEYİ DESTEKLİYOR
Raporda ekonomik politikaların da büyümeyi desteklediği belirtiliyor. ECB tarafından ilan edilen parasal genişleme politikasının öngörülenden daha kapsamlı olduğuna işaret ediliyor. Parasal genişleme kararının geçen ay ilan edilmeden önce piyasalarda etkisini göstermeye başladığı ve euro’nun değer kaybının yanı sıra Eylül 2016’ya kadar faizlerin artmayacağına işaret edilerek verim eğrisinin düzleşmesine de neden olduğu belirtiliyor. İlk faiz artışı tarihi için BBVA analistleri 2017’yi gösteriyor.
Mali açıdan ise Avrupa Komisyonu tarafından ilan edilen Juncker Planı’nın (Özel sektör yatırımlarının 21 milyar euro gibi küçük bir garanti fonu sistemiyle harekete geçirilmesini amaçlayan) önemli bir teşvik olacağı öngörülüyor. Bu plan eğer iyi uygulanır ve yeni yatırımları harekete geçirirse büyümede itici güç olacağı ve bunun sonuçlarının da daha çok 2016 ve 2017’de görülebileceği vurgulanıyor.
BBVA analistleri 2015 için %1,3 büyüme öngörürken 2016 için ise bu oranın artarak %2,2’ye yükselmesini bekliyor. Enflasyonun ise önümüzdeki çeyrek dönemlerde enerji fiyatlarının etkisiyle negatif olacağı ancak çekirdek enflasyonda ve trend göstergelerde bir bozulma kaydedilmeyeceği öngörülüyor. Deflasyon riski bulunsa bile talepte öngörülen canlanma ile bunun kontrol altında sınırlı kalacağı tahmin ediliyor.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/avrupa-2015-ekonomik-gorunumu/436326